Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1944
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Wal
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bevrijding
Gebr. Maas, Wal 2.
Beschrijving | Verwelkoming Engelse soldaten op de Wal tijdens de bevrijding van Eindhoven. 18/09/1944 De directeur van Handelsbank Eindhoven, Frans Hezemans, had nog een rolletje. Op foto 7416 is het fraaie hoekpand Wal -Grote Berg mooier in beeld. |
---|---|
Geplaatst op | 12-04-2007 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Will van Oers
Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat er wat materieel terug gaat naar de Ardennen, om daar de Amerikanen te helpen met de strijd, die daar op 16 december werd ingezet.
Wat ik hier wel vreemd vind, is dat er drie fietsers op een rij langs komen, terwijl die zo goed als allemaal gevorderd waren door de Duitsers. Op foto 7416 is gemaakt van zuid naar noord, deze foto van noord naar zuid. Giovanni heeft er geen idee van hoe snel er in die tijd redelijk goede fietsen voor den dag kwamen. Waarvandaan? Handel, zwarte handel.
Naam: Wil van Hout
Over het vorderen van fietsen het volgende; als je op de weg kwam waar de Duitse troepen terug trokken dan had je kans je fiets te verliezen, maar als hij thuis in de schuur stond was er niets aan de hand en werd hij niet gevorderd. Het was dus niet zo dat er evenals auto's en radio's fietsen ingeleverd mosten worden. Het was zelfs zo dat wanneer je met een oude fiets langs de weg ging staan, hij geruild werd voor een veel betere waar de band van lek was! Tel uit je winst!
Naam: Giovanni van Helvoirt
Die witte band heb ik gezien Fanny, maar ik twijfelde of die kromme paal daarboven wel daarmee verbonden zou zijn. Voor mij lijkt het een los paaltje met een witte band en dat er boven een losse hemelwaterafvoer zit, waarvan je de schaduw op de muur ziet. En van die boom had ik verwacht wat te zien vanuit deze positie. Maar goed, dan toch nog maar even verder zoeken naar de datum van deze opname.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Ons Pa vertelde me vanavond, dat er op het Wilhelminaplein een herstelwerkplaats voor militaire voertuigen was evenals op het Gerardusplein. Na de bevrijding van Eindhoven werd er bij Venlo nog hevig strijd geleverd en de bij ons Opa en Oma inwonende Engelse soldaten moesten daar naar toe. Volgens Pa verklaart dat waarschijnlijk de richting waarheen de tanks hier rijden. Van de soldaten hebben ze nooit meer iets vernomen.
Naam: Fanny Bovers
In het dagboek wat mijn vader in de oorlog geschreven heeft vermeldt hij dat op 23 oktober 1944 hij en andere evacués uit Venray, met een Engels konvooi terugkwamen in Eindhoven. Het was nogal een zware tocht omdat ze op de Engelse wagens de hele rit moesten staan. Deze colonne reed dus na de bevrijding van Eindhoven, door de stad.
Hij schreef ook dat na de bijna totale vernietiging van Venray en omstreken, hij blij was dat Eindhoven nog herkenbaar was.
Naam: Fanny Bovers
Wat betreft de evacués uit Venray, doordat alles daar platgebombardeerd was, moesten ze elders ondergebracht worden. Dit konvooi ging langs de dorpen en steden om de mensen bij familie en bekenden onder te brengen. Met dit konvooi gingen ook de gewonden Engelse militairen mee, die naar het bevrijde gebied van Nederland gebracht werden. Van hieruit gingen ze als ze weer hersteld waren terug naar het front of de gelukkige die naar huis mocht. Mijn vader ging naar Eindhoven omdat zijn ouders in de Houtstraat woonden.