Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 1085
Bijdrager Rini Talens
Jaar: 1860
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Eindhoven vóór 1920

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Platte Grond der stad Eindhoven. -1860-

Beschrijving Deze kaart is van Eindhoven in 1860, lijkt veel op de Kadasterkaart Eindhoven 1832 op afbeelding 95. Ik zie dat er toch veel veranderd is in 28 jaar. De huidige Catharinakerk is gekomen en het kerkhof van Eindhoven ligt nu op Woensels grondgebied (gaf wat extra papieren rompslomp na een overlijden). Er is een gasfabriek gekomen met toegang vanaf de Grote Berg. Later naar de haven verplaatst.

Het Eindhovens kanaal is gegraven en de Kloosterdreef wordt nu De Kanaalstraat genoemd, de tegenwoordige Ten Hagestraat. De Achterstraat wordt Rozemarijnstraat genoemd, de tegenwoordige Jan van Lieshoutstraat. Achterstraat zal wel niet "mondain" genoeg geklonken hebben. Rozemarijnstraat is echter een veel gebruikte naam, zodat er in 1920 weer opnieuw naamkeuzes moesten worden gemaakt. Merk op dat de Demer ophield daar waar de Gender eronderdoor stroomde en dat hij toen tot aan de Rechtestraat Volderstraat heette. Eindhoven was toch wel een zielige stad. De haven lag in Stratum en om er te komen, moesten ze over Woensels grondgebied (of omlopen via het Stratumseind). Het station lag in Woensel en het stationsplein was een zandpad en Woensel had geen haast met bestraten. Overigens is dat hier nog niet aan de orde, want de spoorlijn was er nog niet, maar hij staat er wel aan te komen, zodat je hier nog net de situatie kunt zien vlak voor komst van de Nieuwstraat. Onderaan de kaart, aan het begin van de Hoogstraat, staat 'Het Pannenhuis'. Dat was het stadhuis van Gestel, niet echt centraal gelegen in het dorp.
Geplaatst op 20-08-2005

Reacties

Datum: 23-08-2005
Naam: Hans van Melis img

Kijk op de grotere versie van de kaart en zie dat de makers van deze kaart de naam Vest gebruikten voor vrijwel de hele stadsgracht, dus ook het gedeelte dat later Oude Stadsgracht genoemd werd. Alleen langs de begraafplaats en het Kasteel is de naam Kasteelse Vest en verderop het laag Vestje.
Ten noorden van Eindhoven vormde de Gender de grens tussen Eindhoven en Woensel. Na de grote stadsbrand is een zijtak van de Gender gegraven die vrijwel door heel Eindhoven slingerde.


Datum: 27-01-2006
Naam: Dick Kneepkens img

Op de vraag of het Pannenhuis hetzelfde was als op foto 689 kan ik wel vertellen dat dat niet zo was.
Het pannenhuis stond op de hoek St. Catharinastraat en de toenmalige Provinciale weg naar Turnhout, de tegenwoordige Hoogstraat, vooraan bij de splitsing Kleine Berg en Groote berg.
Van het Pannenhuis staan afbeeldingen in Ach Lieve Tijd.


Datum: 06-03-2017
Naam: Mathi Prygoda img

Uit het ED van 07-01-1920: overwelving Gender eind juli 1919 voltooid Rozemarijnstraat (Jan van Lieshoutstraat) en Kloosterdreef (nu Ten Hagestraat).