EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

10829

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

214 Tuindorp

Straat:

Piuslaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, Fatimaschool / De Wilakkers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hubertusstraat-Piuslaan, Jongensschool

Beschrijving

De voormalige jongensschool van Brocken, op de hoek van de Hubertusstraat en de Piuslaan. In de zestiger jaren gecombineerd met de Gertrudisschool (nu de Wilakkers). Deze ligt 100 meter naar rechts, net buiten de foto. Hij is geopend in april 1950 en heeft dus niet lang dienst gedaan.


Geplaatst op

05-04-2007

Reacties:

Datum: 27-11-2009
Naam: Cuup Hofhuizen  
img

Ik heb mijn hele lagere schoolcarrière op deze school doorgebracht. In de eerste klas bij juffrouw Van Gastel. In de zesde bij mijnheer Brocken. Tussendoor in de vijfde bij mijnheer Kuijlaarts, de favoriet van de school. Ook mijnheer Donkers van het koor en mijnheer Hut staan me bij. De klas waar ik begon en de klas waar ik mijn lagere schoolcarrière eindigde staan op deze foto.


Datum: 17-03-2012
Naam: Lies Bloksma-Werrens  
img

ik ben van 1948 en heb mijn schooltijd op de Gertrudisschool doorgebracht, maar weet sinds ik op Schoolbank aan het zoeken ben geweest dat hij zo heet. Wij wisten vroeger niet beter of onze school heette de Fatimaschool.


Datum: 17-03-2012
Naam: Anton.v.Kemenade.  
img

Cuup, de man van het koor was mijnheer van Spaandonk. Op de woensdagmiddag was er muziekles. Mijnheer Hut ken ik niet. Wel ene juffrouw Van de Put(te). Mijnheer Donkers was ook een zanger van het Fatima-koor.


Datum: 07-02-2016
Naam: Kees Schoot  
img

Beste Cuup en Anton, wat gezellig een teken van leven te vernemen. Cuup, volgens mij hebben wij vanaf de tweede bij elkaar in de klas gezeten, te beginnen bij juf Geraerds, daarna heer Hut klas 3, heer Janssen klas 4, heer Kuijlaers klas 5 en Brokken in de zesde. Wat een tijd!


Datum: 08-02-2016
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Waar men hier schrijft over de heer Donkers moet dat zijn mijnheer Dankers. Nog enkele namen van de 'meesters' in de jaren 1956/1962. De heer Van de Velden, de heer De Brouwer, de heer Haans, de heer Naus, de heer Wolfs.


Datum: 08-02-2016
Naam: Cuup Hofhuizen  
img

Hallo Kees. Ik geloof dat ik je me nog voor de geest kan halen. Volgens mij immer goedlachs, in voor een grap en met kort stekeltjeshaar. Zou zo maar kunnen dat we onze hele lagere schoolperiode in dezelfde klas hebben gezeten. Was in de eerste klas juffrouw Van Gastel niet onze juf? Mijnheer Hut, daar heb ik geen prettige herinneringen aan.
Verder klopt het dat mijnheer van Spaandonk het koor leidde. Ik was blij dat mijn stem niet goed genoeg was, dat repeteren zag ik niet zitten. Mijn oudste twee kinderen hebben later nog bij hem in de klas gezeten.


Datum: 26-10-2020
Naam: Jos van Stratum  
img

De jongensschool heette Onze Lieve Vrouw van Fatima. Ik was leerling op die school van 1958 tot 1964. Leerkrachten waren juf van Gastel, juf V.d Putte (rookte een geheimzinnig merk sigaretten uit Egypte), heer Dankers met bolknak, heer Naus, heer De Win, heer Wolfs, heer Brocken mèt pukkel. In de winter, het sneeuwde toen nog vaak, werden er lange glijbanen aangelegd door met name de oudere jongens. Die waren in twee richtingen. Ik herinner me dat de naastgelegen meisjesschool, nu basisschool de Wilakkers, een kwartier eerder uit was dan de jongensschool, dit om ontmoetingen op straat tussen jongens en meisjes zo veel mogelijk te beperken, haha.


Datum: 04-08-2021
Naam: Jan Damen  
img

Namen van leerlingen herinner ik me niet, maar wel veel van de door de anderen hier genoemde zaken en onderwijzers. Zo zat ik (net als Cuup) ook in de 1e klas bij juf Van Gestel. Die mochten we met een groepje uit de klas helpen verhuizen (naar haar nieuwe woning). Bij haar had ik prachtige rapporten (ik heb ze van alle klassen nog) maar die resultaten stortten als een beurscrash in elkaar in de 2e klas bij juf V.d. Putte. Wat vond ik dat een ….”naar”… mens. En inderdaad Jos met haar vreemde sigaretten, tegenwoordig ondenkbaar dampende leerkrachten (sigaretten/sigaren) voor een klas jonge kinderen. Als ik me goed herinner waren er twee klassen per leerjaar: Dankers, Naus, Hut, Brocken (in de 6e?). Bij wie precies ik in de klas zat weet ik niet meer, voor mijn gevoel vaak bij degene van wie ik hoopte er niet bij ingedeeld te worden. De glijbanen op de speelplaats waar je over de schutting heen kijkend de meisjesschool kon zien. De bel (in het begin nog handmatig door Brocken) als teken dat we ons moesten opstellen in rijen om naar de beginnende lessen te gaan. Maar ook de godsdienstlessen van de kapelaan en/of pastoor van de naastgelegen (O.L.V.) Fatimakerk en het verplichte kerkbezoek bij bepaalde gelegenheden. De Hubertusstraat (ingang naar de speelplaats) waar je toch vier keer per dag doorheen liep, want naschoolse opvang etc. bestond niet en ook tussen de middag liep je naar huis op en neer om bij moeders thuis een boterham te gaan eten. Niks geen halen en brengen (met de auto). Wat een andere tijden hè.