EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Uw selectie...

Film nr.:

934

Bijdrager:

Phocas Kroon

Jaar:

2020

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1942 - 6 december


Een reactie op deze film insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden
Het Sinterklaasbombardement, zondag 6 december 1942

Beschrijving

Phocas Kroon maakte deze film voor Eindhoven in Beeld, die gebaseerd is op archieffilms opgenomen met camera's in de vliegtuigen en foto's van de schade en de verhalen van dhr. Klein en Pluijmakers, opgetekend door Harry Grijze.

 

Ingezonden

17-11-2020

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-12-2020
Naam: Joop van Appeldorn

ik ben op 4 september 1941 geboren op de Fellenoord, waar mijn ouders een restaurant runden. Ruim een jaar later, op 6 december 1942, werd ook ons restaurant annex woning platgebombardeerd. Het verhaal gaat dat ze mij onder het puin vandaan hebben gehaald. Mijn hele familie heeft de ramp overleefd.

Datum: 05-12-2020
Naam: Wim Siteur

Mijn vader woonde met ouders, broer en zussen op de Demer. Zij zijn met het bombardement alles kwijtgeraakt,maar hebben het allemaal wonder boven wonder wel overleefd. Mijn vader had alleen een bomscherf in zijn been.

Datum: 07-12-2020
Naam: Jan Rosenbrand

Tijdens het bombardement zat ik samen met mijn broer op de zondagschool in de Oranjestraat en heb ik de bommen uit de vliegtuigen zien vallen. Ik was toen bijna acht jaar. Mijn vader was werkzaam bij de bedrijfsbrandweer van Philips op de Emmasingel. Hij had die dag dienst en heeft het bombardement dus van nabij meegemaakt. Gelukkig is hem niets overkomen.