EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Uw selectie...

Film nr.:

148

Bijdrager:

Marijke de Groot-Thijssen

Jaar:

1959

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend


Een reactie op deze film insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden
De AZEO Ziekenfondsbode

Beschrijving

Eind 50-er jaren was het geldverkeer nog niet zo geautomatiseerd als nu. Daarom stuurde het AZEO (Algemeen Ziekenfonds voor Eindhoven en Omgeving) wekelijks vele bodes de weg op om aan huis de ziekenfondspremie te innen. Best een zware baan aan de video te zien.

Ingezonden

10-08-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-08-2010
Naam: Peter Smid

In het begin van de film komt een groene DAF 66 met marathonstrepen voor. Deze auto is in september 1972 op de markt gekomen, dus de datering 1959 is een tikje vroeg.

Datum: 12-08-2010
Naam: Andre Zweegers

Leuk filmpje maar of het echt uit de 50er jaren is? Ik heb zo mijn twijfels in verband met de auto"s in het begin van de film!

Datum: 16-08-2010
Naam: Marijke de Groot-Thijssen

Andre en Peter, jullie hebben het goed gezien. Is een filmpje over het werk van de ziekenfondsbode zoals die vroeger de premie kwam innen, maar dan zo goed mogelijk in beeld gebracht op een later tijdstip.

Datum: 16-08-2010
Naam: peter smid

Knap gedaan, sfeervol beeld. Niks automatische incasso per giro, maar elke keer een bode op de fiets aan de deur die wat kwartjes kwam halen...

Datum: 17-08-2010
Naam: Marijke de Groot-Thijssen

De lederen geldtas die de bodes gebruikten is later nog een geliefd object geweest voor meisjes die de tas als handtas gebruikten. Dat waren mooie lederen schoudertassen.

Datum: 17-08-2010
Naam: Marijke de Groot-Thijssen

Op vrijdagochtend kwamen de bodes op kantoor bij elkaar om de afdrachten te doen en dan kwamen de verhalen van de voorgaande week los. Dat was een bijzonder mooie tijd en men werkte met veel plezier, zowel in de buitendienst als op kantoor. Typen op een olivettie met inktlint en een carbonneke voor de copie-brief en een rekenmachien waarbij je aan een slinger moest trekken . Het is eigenlijk allemaal nog niet zo heel lang geleden maar je kunt het je niet meer indenken, een kantoor zonder computers en heel veel persoonlijk contact met klanten/verzekerden.

Datum: 22-09-2010
Naam: Jo

Herkent iemand de lokatie van de opnames?

Datum: 23-02-2011
Naam: Willem van de Ven

Zelf heb ik het idee dat het een in de jaren 70 opgenomen bedrijfsfilm is die een beeld moest schetsen hoe het er eind jaren 50 aan toe ging. De personen zijn dus allemaal acteurs en dat is goed te zien.

Datum: 12-10-2011
Naam: Peter Vervoort

Op een bepaald moment fietst de bode over de Frankrijkstraat (net voor de Runstraat) net voor de woning van de familie Spruijt.

Datum: 25-09-2013
Naam: Toon Louwers

Hallo Marijke, hoe is het met je. De hoofdrolspeler van deze film kijkt hier met veel plezier op terug. We hebben er weer om kunnen lachen om die mooie ouwe tijd. Niet commercieel maar veel persoonlijk contact en echt dienstverlenend. Kan nog veel verhalen vertellen ! Toon

Datum: 26-09-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen

Ja Toon, dat waren pas tijden. Zoals ik hierboven al ergens omschreef. Personeel was één grote familie met hart voor zaak en werk. Kantoorpersoneel en buitendienstmensen hoorden echt bij elkaar en ook ik denk met regelmaat terug aan die fantastische jaren. Weet jij nog hoe dat ging op vrijdag, als jullie kwamen afrekenen op kantoor ? Weet jij nog hoe dat ging, vuisten en koffie drinken en de hele week doornemen? Mooiste dag van de week, hard gewerkt, een afdracht die tot op de cent klopte en dan weekend. Leuk Toon, dat je het zelf nog kunt navertellen. Marijke