EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9640

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Woenselse Markt

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Vis

Onderwerp 3.:

Viveen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Viveen, visboer.

Beschrijving

Er wordt veel gesproken over de visboer Viveen. Ik heb deze foto genomen omdat ik het heel apart vond zoals hij de paling schoonmaakte, zo ook de kippen en de konijntjes waar de kinderen naar stonden te kijken. Toen was er nog leven op de Woenselse Markt, hoe lang nog? << Voor die paling, kippen en konijntjes blijkbaar niet lang meer (Peter) >>


Geplaatst op

27-02-2007

Reacties:

Datum: 27-02-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Gerard, ik zie het jaartal 2007, maar Viveen zie ik nooit. In welke rij staat ie?


Datum: 27-02-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Viveen had vroeger een viswinkel op de Tongelresestraat. Wellicht de ouders van de man op de foto, of familie. Men keek daar toen niet op een visje meer. Kocht je vijf scholletjes dan zaten er nogal eens zes in de krant bij thuiskomst.


Datum: 27-02-2007
Naam: Frans Donders.  
img

Toevallig hadden mijn vrouw en ik het van de week nog over die palingman. Ik heb nooit geweten dat hij Viveen was. Meestal had hij een soort pleister over zijn duim geplakt, wij dachten dat hij zo de levende paling beter vast kon houden? Het was wel een zielig gezicht om die kronkelende paling gevild zien worden!! Ik denk dat als je dat nu heden ten dage zou doen, er snel dierenactivisten zouden protesteren! Leeft hij trouwens nog?


Datum: 27-02-2007
Naam: Jdhartogh  
img

Zat er vroeger op de Reinkenstraat ook een vishandel van Viveen? 1965 of ziets?


Datum: 27-02-2007
Naam: Gerry van der Kleijn  
img

Op de Tongelresestraat was ook een visboer Viveen, die kwam op zondag langs met krabben en kreukels. Kreukels voor een dubbeltje, probeer dat nu maar eens. Op de markt waar deze foto gemaakt is betaal je voor twee bekers kreukels € 6.- Van deze foto weet ik niet wanneer hij gemaakt is, maar hij had inderdaad een pleister om zijn duim. En bekijk zijn jas eens, nooit meer schoon te krijgen, maar hij verkocht zijn paling altijd.


Datum: 28-02-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Gerry, op zondag kwam altijd Piet de visboer langs de straten met zijn krukels (alikruiken), en niet Viveen. Piet de visboer woonde in de Rustenburgstraaat.


Datum: 28-02-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ja, bij ons in Tongelre was het Piet de Visboer. Volgens mij alleen op zondag. Zoals Peter Heesakkers al omschreef met platte kar en een pony ervoor. Krabben voor een dubbeltje en krukels in een puntbuiltje ook voor een dubbeltje. Zijn zure bommen waren ook wel lekker.


Datum: 28-02-2007
Naam: Gerry van der Kleijn  
img

Piet had ook een achternaam (!) en die was toevallig Viveen, dus Paul bekijk je eigen reactie van 27 feb.


Datum: 01-03-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Nee Gerry: de visboer waar ik het over had woonde beslist in de Rustenburgstraat. Ik ging daar vaak met mijn vader achterom (want hij had geen winkel) haringen kopen.
Zijn achternaam was Van den Broek. In de volksmond was hij Piet de visboer.
Viveen zijn winkel was op de Tongelresestraat. Die reed niet rond met een viskarretje.
Zie ook het commentaar bij foto 8875 van Peter Heesakkers.


Datum: 01-03-2007
Naam: Hans Lodewijks  
img

Ik dacht dat de achternaam van die visboer die met krabben en krukels door de straten kwam V.d. Broek was.


Datum: 02-03-2007
Naam: Ben Dankers  

Op de Reinkenstraat zat een broer van deze Viveen. Achter in de schuur werd de verse vis toen al gebakken. Ik moest er vrijdags regelmatig met mijn zus vis gaan halen of in de nieuwe haringtijd een Hollandse Nieuwe voor mijn vader.
Een dochter van deze Viveen staat nog op de markt met patat frites, zij is/was getrouwd met een zoon van Spanings, die nog in het oude Bal van Gennip op de hoek van de Hoogstraat/Bennekelstraat, nu Frans Leharplein een friettent had.
Verder had je in de Bennekel nog twee visboeren, beide met een handkar, later bakfiets. Ze kwamen op zondag langs met krabben en krukelen. De ene had de bijnaam de Manke en kwam volgens mij uit de Jan Hollanderstraat en de andere werd de Neus genoemd, die was blauwer dan de verf van z'n handkar en werd alleen maar nog blauwer naar mate er meer cafés van de Hoogstraat en Laagstraat waren gepasseerd.


Datum: 13-09-2007
Naam: Ton Jaspers  
img

Die foto moet al heel oud zijn. Ik herinner me Viveen toen ik als kind met moeder mee moest naar de markt. Het moet einde vijftiger of begin zestiger jaren geweest zijn toen ik op de Van Ars kleuterschool zat aan de Barrierweg bij juffrouw Wies, de dochter van Viveen de palingboer. Als Viveen nog leeft, moet hij nu dus minstens negentig zijn.


Datum: 21-09-2007
Naam: Cyril Aben  
img

Ik heb eind jaren zeventig nog heel wat naar deze man staan kijken en naar de berg happende palingkoppen. Die pleisters om z'n duim waren volgens mij puur preventief zodat ie zichzelf niet in de vingers jaste. Later heeft zijn zoon(?) nog aan dezelfde kraam gestaan, maar die vilde niet met de vaardigheid van pa (arme palingen).


Datum: 21-09-2007
Naam: Ria Appelhof Brekelmans  
img

Piet van den Broek de visboer van Tongelre geniet nu van zijn oude dag in woonzorgcentrum Tongelre aan de Molijnstraat.


Datum: 02-10-2007
Naam: Tony Verbeek  
img

Voordat Viveen in dit pand kwam zat er slagerij van Heeswijk, zolang als ik weet. In ongeveer de jaren 70 is daar vishandel Viveen gekomen.


Datum: 11-11-2007
Naam: Willy Lelsz  
img

Die Viveen op de foto woonde bij mij in de straat. Ik woonde toen in de Spoelerstraat.


Datum: 12-11-2007
Naam: Petra van Laarhoven  
img

Dit is Marcel Viveen, hij woonde in de Bleekstraat en had een boot met levende paling in de Dommel liggen. Ik spreek nu over de periode 1945 tot circa 1965. Zelf was ik ook woonachtig in de Bleekstraat/Vestdijk.


Datum: 15-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

De manke was hukie bakke verse vis, de naam was Krijnen uit de Jan Hollanderstraat. En de blauwe handkar was van Van Erp van de Gestelsestraat.


Datum: 15-06-2008
Naam: P.van Laarhoven  
img

Sorry, maar dit is toch echt Marcel Viveen, hij woonde in de Bleekstraat en had een boot met levende paling in de Dommel liggen.


Datum: 17-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Klopt, maar mijn antwoord was voor Ben Dankers.


Datum: 22-08-2014
Naam: Hans van Melis  
img

Petra en Willy, Marcel Viveen, woonde in 1955 in de Bleekstraat 31 en in 1970 Spoelerstraat 20.


Datum: 02-03-2015
Naam: Joke Beumer -Viveen  
img

Mijn vader, geweldige man. Ik denk nog vaak aan hem, heb de markt samen met mijn man overgenomen, en heb dat met heel veel plezier jaren gedaan.


Datum: 29-10-2017
Naam: Gerard van de Vorle  

Wat is de voornaam van deze visboer Viveen op de Woenselsemarkt?


Datum: 31-10-2017
Naam: Hans van Melis  
img

Petra van Laarhoven gaf het antwoord op de vraag van Gerard v.d. Vorle al 10 jaar eerder, op 12-11-2007. De schuit was oorspronkelijk van Jan Cornelis Viveen; zijn drie zonen waren ook vishandelaar. De familie woonde tot 1934 op de Schootsestraat 37.