Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 8764
Bijdrager Tini van Rooij
Jaar: 1933
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Overig Philips
Onderwerp 2: Gedrukte en Geschreven Media |Documenten |Bedrijfsdocumenten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Loonzakje NV Philips. (1)

Beschrijving Naar aanleiding van het commentaar bij foto 7170 hier het loonzakje van mijn opa uit 1933. Ik neem aan dat de loonadministrateur voor het gemak de komma's heeft weggelaten. En geen tekst "Inhoud is 2x geteld". Wel een andere waarbij in de praktijk alleen helderzienden konden reclameren.
Geplaatst op 28-01-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 28-01-2007
Naam: Peter Vermeulen

Een aantal commentaren bij foto 7170 wordt naar hier verplaatst.

Er is ook nog een tijd geweest dat de salarissen maandelijks cash betaald werden. Dan trok op die dag het uitbetalingsteam met de salarissen van het gehele PHILIPS-personeel van plaats naar plaats. Dan werden alle complexen in Eindhoven bezocht. Deze stoet werd dan begeleid door portiers, waarvan gezegd werd dat ze bewapend waren.
Toegevoegd door: Hans Vervoort op 28 Januari 2007.

Hans, weet je wat er dan geroepen werd op de afdeling als het uitbetalingsteam met de gewapende portiers/politie het terrein op kwamen rijden?
Het schip is binnen, schalde het door de afdeling.
Als je het loonbuiltje had, moest je natuurlijk meteen kijken of het klopte.
Ik herinner mij dat er in 1969 een zoon van dr.Berger bij mij op de JNO geb.EE zat, en er op geb.EE 2 een Dr.ir.Berger werkte, door een fout van de admie kreeg deze jongen het salariszakje van ir.Berger en omgekeerd, net in de tijd dat het vakantiegeld erbij zat.
De loonbuiltjes werden zo omgewisseld, wat een paniek gaf dat.
Toegevoegd door: Mari Kieneker op 28 Januari 2007.

Hans, er is een tijd geweest dat de lonen per week uitbetaald werden.Ik had met mijn 15 jaar een netto loon van 12, 5 gulden. Dit was in het jaar 1955. Mijn moeder gooide per ongeluk een keer mijn loonzakje met inhoud in de kachel. Dat was een behoorlijke schadepost voor haar.
Toegevoegd door: Ap ten Hartog op 28 Januari 2007.

Ik herinner me nog toen ik op de etos-reclame afdeling werkte in het oude etosfiliaal in de Keldermanstraat dat iedere week 'n wat oudere man met zo'n groen etos dafje de loonzakjes kwam brengen. Hij ging dan op 'n vrijdag alle etos filialen en supermarkten af om de loonzakjes af te geven. Zonder bewaking! Hoef je nu niet meer te proberen...
Toegevoegd door: Jan Heijink op 28 Januari 2007.

Wat er ook op deze loonzakjes stond: de inhoud van dit zakje is 2x geteld'. De lijm die gebruikt was om de zakjes dicht te plakken was natuurlijk, op basis van uien. Men kreeg er de tranen van in de ogen.
<<< of was dat vanwege de inhoud? (Peter) >>>
Toegevoegd door: Hans Vervoort op 28 Januari 2007.

Op zo'n betaaldag gingen veel medewerkers niet meteen aan het werk maar eerst naar de poort om hun loon aan een of ander familielid af te geven. Meestal gingen die dan meteen de stad in!
Toegevoegd door: Jos van den Heuvel op 28 Januari 2007.


Datum: 28-01-2007
Naam: Hans Strootman img

Op het GLE in de jaren 50 werden de leerkrachten aan het einde van de maand een voor een in de rectorskamer gevraagd om hun salariszakje in ontvangst te nemen. De conciërge paste dan even op de klas. Even later kwam die docent dan met een verheugd gezicht weer binnen.
Het mooie was dat alle salarissen kort daarvoor door de conciërge op de fiets in een grote zak van het gemeentehuis naar de Julianastraat was vervoerd zonder enige vorm van bewaking.
Maar ja, wij hadden thuis toen ook nog het touwtje uit de brievenbus of een papiertje tussen het raamluikje geklemd en als je vergeten was je fiets binnen te zetten, stond die er de volgende ochtend nog. Andere tijden!


Datum: 17-10-2009
Naam: Frans Snoek img

Wij noemden dit uienbuiltjes, haha. Als je erin keek kreeg je tranen in je ogen! 53 gulden per weer kreeg ik destijds. (Ja dat kreeg ik maar ik verdiende meer, als je begrijpt wat ik bedoel, zei de heer Bommel).