EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

839

Bijdrager:

Jaar:

1989

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Frankrijkstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kloosters / Liefdesgestichten

Onderwerp 3.:

Fratershuis, Frankrijkstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Klooster van de Fraters van Tilburg

Beschrijving

Aan het begin van de Frankrijkstraat, tegenover de toenmalige Pauluskerk, lag het fratershuis van de Fraters van Tilburg. Het gebouw werd in de lente van 1989 afgebroken. (RHCe 0026222)


Geplaatst op

24-07-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-09-2006
Naam: Leo Laus  
img

Links op de foto stond een herenhuis waarin Mevr. Carolien van Kemenade woonde. Zij heeft ervoor gezorgd dat de jeugd van de Paulusschool jaarlijks op 29 juni een ijsje kreeg aangeboden, van van den Boomen uit de Marconilaan. Aldus de overlevering.


Datum: 17-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De grond waarop het Fratershuis stond was een deel van van het eigendom van de familie van Kemenade.
Lees verder bij www.eindhoven-toen-en-nu.nl


Datum: 17-09-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Was 29 juni de Petrus en Paulus feestdag? We kregen op die dag een ijsje van de Paulusschool wanneer we zoveel keer in de kerk waren geweest. Volgens mij werd er een stempelkaart bijgehouden en als men het aantal stempels had op de feestdag dan kreeg men het ijsje.


Datum: 18-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Zo erg was het ook niet. Ik herrinner mij wel dat er bij het bezoek van de mis op zondag kaartjes werden gegeven. Je moest dan wel op de juiste plaats gaan zitten (op de knieen). 10 van die kaartjes gaven recht op een bidprentje. Ik heb n.l. nooit zo'n prentje gekregen, daar mijn vader stoelengeld ophaalde in de St.Petruskerk en wij van thuis uit daar naar de mis moesten. En wel 2 keer verplicht, om 7 uur en de hoogmis. Daarna nog een keer naar het lof en vervolgens naar de Heilige familie. Als het even kon naar het patronaat..... ta-fel-ten-nis-sen, ping pongen bedoel ik. Het zou schandalig geweest zijn dat ik dan nog van een ijsje uitgesloten zou worden.


Datum: 30-06-2007
Naam: C. v.d. Hurk  
img

Mevr. Carolina van Kemenade is een ver familielid van mij. Mijn zus is genoemd naar haar. Ondergetekende is genoemd naar haar broer Frater Leobinus, die, (naar de overlevering luidt) vanuit Tilburg in dit klooster mocht komen wonen, omdat Mevr. Carolina van Kemenade en haar zus Catharina, een grote bijdrage aan de bouw van het klooster zouden hebben geleverd. Helaas heeft Frater Leobinus maar korte tijd in het klooster gewoond, omdat hij op 22 oktober 1926 in Eindhoven is overleden. Detail van het woonhuis: door een luikje kon Carolina de Mis volgen op het hoofdaltaar van de fraters. De pastoor van de Pauluskerk tegenover vond dit, als zondagsplicht, niet geoorloofd, maar na een bezoek van de bisschop aan Carolina werd dit toch toegestaan.


Datum: 28-12-2009
Naam: Dora Synen  
img

Sorry Hans en alle andere die na jou komen te spreken over (juffie) Caroline van Kemenade als mevrouw. Sorry , juffie is nooit getrouwd geweest. Mijn moeder en vader gingen veel met haar om en wij als kinderen zagen haar dagelijks en kregen dan fruit van haar. Zonder haar zou ik er niet meer zijn geweest, ik was altijd ziek. Dus het was niet mevrouw maar juffrouw.