EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

81

Bijdrager:

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Keizersgracht

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Post / PTT / KPN / TPG / TNT

Onderwerp 3.:

Post-, Telegraafkantoor, Keizersgracht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Het oude Postkantoor.

Beschrijving

Op de hoek Keizersgracht en Vrijstraat staat nog steeds dit voormalige hoofdpostkantoor. Wat was er gevestigd in het pand op de andere hoek? Overigens, dat pand bestaat al lang niet meer.


Geplaatst op

17-04-2005

Reacties:

Datum: 27-03-2007
Naam: Henk Kuipers  
img

Op de andere hoek heeft ooit een café gezeten zo ver ik mij kan herinneren.


Datum: 28-03-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

In de 'de jaren 40-50 was het rest.-taverne 't Spinwiel (J. Renders), afgebroken in 1957.


Datum: 13-04-2007
Naam: Corjan van der Peet  
img

Het postkantoor werd gebouwd door de bouwdienst van de 'Rijksbouwmeester der Landsgebouwen in het Tweede District' (Ministerie van Waterstaat), Daniël E.C. Knuttel. Wie binnen zijn bureau de architect was, hijzelf en/of een medewerker, is niet bekend.


Datum: 15-12-2016
Naam: Thea van Veelen  
img

Het grote gebouw is niet het oude postkantoor. Dat stond naast het station. Dit gebouw was het oude telefoonkantoor inclusief centrale. Mijn moeder heeft daar in de dertiger jaren gewerkt als telefoniste. De telefooncentrale is tot in de jaren zeventig in werking geweest. Wat op de andere hoek stond, kan ik me niet herinneren


Datum: 15-12-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Het gebouw is in 1909 gebouwd voor de toenmalige PTT met als diensten Post, Telegraaf en Telefoon. Beneden was het postkantoor met de publieksruimte en de loketten. In 1930 is het houten postkantoor aan het Begijnenhof geopend, met publieksruimten op de begane grond en het Telegraafkantoor op de verdieping. De dienst Telefoon en de centrales bleven in het oude gebouw. Het houten hoofdkantoor is in dienst gebleven tot de opening van het postkantoor aan het Stationsplein in 1962 dacht ik.
Het kantoor naast het station had hoofdzakelijk een sorteer- en expeditiefunctie, de meeste interlokale post werd nog per trein vervoerd. Ik meen wel dat er voor het publiek enkele loketten waren in dit gebouw. Het was zeker geen hoofdkantoor.