EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8028

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Newtonstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Newtonstraat.

Beschrijving

Rechts de bocht naar de Minckelerstraat. Eerste straat links de Snelliusstraat. De straat gaat over in het Newtonplein en dan het latere Philipsterrein. In de straat geen auto's, geen bomen, de slaapvertrekken worden redelijk gelucht. Maar wat zijn die twee "antennes"?


Geplaatst op

20-12-2006

Reacties:

Datum: 20-12-2006
Naam: Wim Levens  
img

Als het om 'n antenne gaat zou het van een radiozendamateur kunnen zijn, die zijn antenne tussen de twee palen heeft gespannen.


Datum: 21-12-2006
Naam: Huub de Mul  
img

Ik denk dat je gelijk hebt Wim, ik herinner me dat achter onze huizen in de Amperestraat (1950) ook nog een hoge paal stond voor de zg. vangdraden. De radio's in de dertiger jaren hadden een zeer lange vangdraad (antenne) nodig voor ontvangst. Deze lengte kon verminderd worden als de draad 'de hoogte in ging'. Ook een bliksemafleider en een aarding voor het toestel was gebruikelijk.


Datum: 21-12-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Beste Wim, zo'n zelfde paal omschreven door Huub stond ook bij jullie achter. Deze paal was ongeveer 7 meter hoog, hij stond langs het kronkelgangetje bij de fam. Brouwers (Lorentzstraat 6) in de tuin. Er liepen antennedraden vanaf deze paal naar de huizen op de Boschdijk en de Lorentzstraat. Deze draden waren opvallend gemaakt door op een afstand van een meter wijnkurken te rijgen. Dit was op verzoek van duivenmelker Neggers hij was bang dat zijn kampioenen tegen de draden zouden vliegen. Als je onder de paal stond en keek omhoog leek het net op een reuze spinnenweb.


Datum: 21-12-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Iemand heeft er geld in gezien, want na de oorlog moesten de draden van de huizen. Ongetwijfeld zult u begrijpen dat het een warboel van draden was. De een had een paal van 2 meter terwijl de ander een draadje had gespannen van de bijkeuken naar het huis. Een derde gebruikte de bestaande waslijn enz. Die palen die toen gezet werden hadden een betonnen voet. Iedereen moest met de draad aan de paal van ? en dat leverde natuurlijk geld op. Ik ben niet zo'n radioman maar naar ik meen is dat met de invoering van F.M. helemaal verdwenen. De komst van de T.V. heeft later dezelfde ontwikkeling doorgemaakt. De schotel zal wel vlug volgen.


Datum: 21-12-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Vroeger klaagde een oud-collega dat hij storingen had bij de ontvangst van de middengolf. Zijn vraag was, wat kan hier aan doen? Is jouw radiotoestel wel goed geaard, was ons antwoord. De volgende dag kwam hij terug en vertelde dat de storing niet over was na aarding van het apparaat. Wat heb je dan gedaan? Zijn antwoord was: Een draadje aangesloten op de potaarde van de Clivia.


Datum: 21-12-2006
Naam: Wim Levens  
img

Die antennepaal kan ik me niet herinneren Hans maar Neggers zegt mij wel wat. Hun dochter Mientje was van mijn leeftijd en we speelden regelmatig met elkaar.
Er was ook nog een Henny Bos(ch) Lorentzstraat 2 geloof ik die regelmatig van de partij was.


Datum: 21-12-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Wim, beide dames Mientje (=nu Wil) en Hennie van de Bos heb ik allebei nog niet zolang geleden gesproken. Hennie woont in een van de pas opgeknapte huizen van het Hendrik de Keyzerplein.


Datum: 19-09-2010
Naam: Ad van Eijck  
img

Hans, de antennepaal stond inderdaad bij mijn opa in de tuin, Lorentzstraat 6. De paal was een bonk roest. Ik probeerde er als kind regelmatig in te klimmen maar dan zaten heel mijn kleren onder de roest.Willem Neggers had zoals je al aangaf i.v.m. zijn duiven een hekel aan deze draden en de oplossing was gevonden door de markering met de kurken. Ik kan me Mientje Neggers en Hennie Bos nog heel goed herinneren.


Datum: 10-01-2011
Naam: M.Tiebax (toen Cornelissen).  
img

Ik heb van 1951 (mijn geboortejaar) tot ongeveer 1967 met onderbrekingen op nr.71 gewoond (eerste huis rechts).
Naast ons op nr. 69 woonde de fam. van Hout .In de Minckelerstraat, achter ons, de fam. van Eekeren met 2 zoons waar ik mee bevriend was . Karel en Martien (tweeling). Zij hebben een zus Ans en een broer Herman. Riny van Hout is overleden. Tegenover ons, het derde huis woonde Willie Wolfsbergen die tijdens het spelen is overleden aan een hartkwaal. Het eerste huis op de Stephensonstraat woonde de fam. Boon. Jan Boon was toen een vriend van mij. Naar ik later gehoord heb , is hij bij een auto-ongeluk omgekomen.Verder waren mijn vrienden Thijs Domen (Newtonplein), Johan Muller (Minckelerstraat). Op de hoek v/d Minckelerstraat en de Newtonstraat was een kruidenier (de Gruijter). Later een textielwinkel v/d fam. Konings. Ik heb leuke herinneringen aan mijn jeugd. Altijd spelen op straat en kattekwaad uithalen. Graag reacties. Marcel Tiebax.


Datum: 13-12-2011
Naam: Peter Brusselers  
img

Hoi Marcel, ik denk dat ik me jou nog kan herinneren. Ik ben Peter Brusselers en ik ben geboren in 1959 in dezelfde rij huizen waar jij woonde, maar dan precies aan de andere kant op nr. 57 bij het gangetje, tegenover de Snelliusstraat. Ik weet ook nog dat er vroeger altijd de zgn nozems op de hoek zaten bij het winkeltje van Konings.
Die winkel is ook nog ooit geheel uitgebrand geweest en toen kwam er een zekere Pulles in te zitten, weer met textiel. Ik ken die namen van vroeger ook nog allemaal, ik ging weer meer om uiteraard met een iets jongere generatie. Mijn kameraden waren Herman van Eekeren - Koos en Mario v Aspert - Freddy Wolfsbergen, broer van Willy, die ik ook nog wel heb gekend.Verder groeide ik daar op en was later nog kameraad met Frankie Lanen, dat was weer een zoon van Geertje Boon, een zus van Jan & Eddy Boon. Later waren wij weer de zgn nozems op de hoek van de straat, wat vaak wel uit de hand liep. Het was een heel mooie tijd daar vroeger, een heerlijke jeugd. Heeft iemand nog reacties?


Datum: 13-12-2011
Naam: Janus van Eijck  
img

Beste Peter, ja, inderdaad stond er op de hoek van de straat bij Konings altijd een groepje jongeren (toen nozems genoemd,tegenwoordig hangjeugd), daar was ik er een van. De groep was gewoon een kameradengroep die bestond uit Karel en Martien van Ekeren, Peer van Aarle, Johan Muller, Rein Verhagen(van Zoggel), inmiddels overleden, Rinie van Hout, inmiddels overleden, Henk van de Linden, inmiddels overleden, Thijs Doomen, Wietje, Alex en Peter Cornelissen, Gio Candido en Jan en Ad Koppen. In het week-end gingen we altijd ook met de hele groep uit. De eerste jaren naar Acht daarna kwamen we enkele jaren samen bij café M.I.J.O., café van Mien en Jo van der Heijden. Zij woonden op het Snelliushof. De laatste jaren van onze samenkomsten waren in Stad van Gerwen in Gerwen bij Mien en Jan van de Kaa en Apollo bij Jan Maasakkers in Nuenen. Daarna hebben we verkering gekregen en zijn we getrouwd. Peter ik kan je me nog goed herinneren want volgens mij ben jij tegelijkertijd geboren met je achterbuurjongen Fer Koppen. Je vader en moeder kan ik me ook nog goed herinneren, de naam van je moeder was Leny. Toen wij nog pubers waren kwam er bij je vader en moeder ook elk jaar een nichtje op vakantie uit Dordrecht, haar naam was Conny. Ik kan lang doorgaan met vertellen maar er moet eens een einde aankomen.


Datum: 13-12-2011
Naam: Peter Brusselers  
img

Beste Janus, ik moet denken wij je bent, maar ik denk dat jij dan een zoon moet zijn van de kapper van Eijck die vroeger op het station kapper was. Jullie woonde een eind verder in de straat met tuintjes voor en inderdaad, je weet het precies. Ferry Koppen ja, daar heb ik veul mee gespeuld en ook gevochten. Mijn nichtje die jij bedoelt die is er nog steeds, alleen heet ze geen Conny maar Plonie. Ik denk wel dat zij zich vroeger als Conny uitgaf, omdat ze volgens mij Plonie niet zo'n leuke naam vond. Ik denk dat zij vroeger ook als ze er was op de hoek bij de nozems te vinden was. Jongen wat een tijd was dat toen. echt mooi. Heel leuk dat je gereageerd hebt.