EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7831

Bijdrager:

Jaar:

1937

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, St Joris

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bidprentje pastoor Dijkmans, Georgiuskerk.

Beschrijving

Pastoor Dijkmans heeft de toren van deze kerk (St. Joriskerk) laten bouwen, zie foto 146. Hij volgde pastoor Lombarts op in 1897. Bij zijn 40-jarig pastoorsjubileum in 1937 werd hem het Heilig Hartbeeld van Termote geschonken, zie foto 1883. Zoals te zien op het prentje is hij ook in datzelfde jaar gestorven.


Geplaatst op

09-12-2006

Reacties:

Datum: 10-05-2007
Naam: Bouke Slofstra  
img

De Joriskerk is GEEN Gregoriuskerk!!
De Joriskerk heet officieel Georgiuskerk. (Joris = Sjors = George(s) = Georgius). Kijk maar naar het monument op het plein voor de Joriskerk, bijvoorbeeld. Daar staat ook keurig kerk van de H.Georgius. Dat is dus Joris, die van de draak (op de gevel van de kerk).
Helaas neemt iedereen deze fout van elkaar over op Internet.
<<< nee hoor, wij wisten het al, kijk bv naar foto 2954 (Peter) >>>


Datum: 10-05-2007
Naam: Bouke Slofstra  
img

Heel goed, Peter. Duidelijker bewijs kun je niet vinden.


Datum: 10-05-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

En nu nog slechts wachten op iemand die een dokument heeft met de naam van het St. Georgiuscollege, alias St. Joriscollege? Ik kende en ken nogal wat Stratumse mensen en ik heb daar nooit de naam (in wat heet de volksmond) St. Georgiuskerk horen gebruiken. Zelfs het kerkblaadje vermeldde de kerk als St. Joriskerk en St. Jorisparochie. Wat er 'officieel' van is, zal me worst wezen, want deze St. Joris met de draak had zijn bewonderaars in de gildes van zijn naam en in Nederland ben ik nog geen St. Georgius-gilde tegengekomen. Maar misschien wordt er morgen alsnog een opgericht dan?


Datum: 11-05-2007
Naam: Anne Troost  
img

Wat ook aardig is dat op het prentje de latijnse naam vermeld staat namelijk dat hij kapelaan was in Stratum (st Georgiuskerk) in 1879. Verder Jan, het st. Joriscollege is de naam die goed is. Wat de gilde betreft in Heumen in Gelderland is een st Georgius-gilde wat een van de oudere gilden is. Ook in Beessel heb je een gilde met die naam maar omdat dat Limburg is wordt het een schutterij genoemd.


Datum: 12-05-2007
Naam: Bouke Slofstra  
img

Beste Jan Toirkens, het gaat mij niet om de officiƫle naam. Het gaat erom dat de kerk niet naar Gregorius genoemd is (zoals hier en elders bij vergissing gemeld), maar naar Georgius (= Joris). De vergissing komt waarschijnlijk doordat ooit iemand de naam Georgius (van het monument of een oude ansichtkaart of wat dan ook) verkeerd heeft overgeschreven. Ik ben trouwens niet de eerste die erop gewezen heeft dat Gregoriuskerk een vergissing moet zijn, heb ik ontdekt.