EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

777

Bijdrager:

Jaar:

1909

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Geldropseweg/Wilhelminastraat*

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

Jamez

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Villa Jamez maakte plaats voor Hertog Hendrik

Beschrijving

De villa van Bernhard Jamez stond op de hoek van de Vestdijk met de Geldropseweg. En is ook nog bekend geweest als dansinstituut Kristel. Midden dertiger jaren werd hij afgebroken om plaats te maken voor Hotel Hertog Hendrik, het latere Hotel Royal.


Geplaatst op

17-07-2005

Reacties:

Datum: 01-04-2006
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Tot 1972 hebben de Franse Zusters er gezeten. Er heeft ook nog het kunstatelier ingezeten. Volgens mij is dat Centrum van de Kunsten geworden. De meisjes gingen naar de stad o.a de Cle Schellensschool (Vestdijk) op school en de jongens naar Tongelre, Tongelresestraat.


Datum: 08-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Villa Jamez werd afgebroken voor de aanleg van de Hertogstraat zie foto 4565


Datum: 18-11-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Noch het pand villa Jamez, noch het pand van de Franse Zusters heeft iets te maken met het doortrekken van de Vestdijk. Het pand Hotel Royal op de hoek met de Vestdijk was al in 1936 in bedrijf. De Vestdijk is eerst doorgetrokken midden vijftiger jaren, dus 20 jaar of later. Ik herinner me dat Burgemeester Kolfschoten als eerste de doorbraak zou berijden, maar ondergetekende was hem net voor. Gewoon nog een wat verlate kwajongensstreek.


Datum: 18-11-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Jan je plaatst alles weer in een historisch juist perpectief. De tekst van Frans Gommers is wat onduidelijk, niet het doortrekken van de Vestdijk maar de aanleg van de Hertogstraat in het verlengde van de vroegere Bleekstraat (de latere Vestdijk), velde het doodvonnis over villa Jamez.


Datum: 08-04-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Op de plaats van villa Jamez verscheen later het hotel-restaurant dat nu Mei Ling heet, en in de tussentijd vele namen gehad heeft. Voor het doortrekken van Hertogstraat naar de Bleekstraat (nu Vestdijk) verdween de voor- en zijtuin van deze villa onder de kinderkopjes. Vergelijk foto 1623 van vóór de Hertogstraat maar eens met foto 424 of 27662. Neem het vooruitspringende huis links van de villa als ijkpunt.