EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

75

Bijdrager:

Jaar:

1964

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Steenfabrieken

Onderwerp 3.:

Bazelmans & Van Hapert

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Steenfabriek v Hapert & Philips Nederland

Beschrijving

Aan de Boschdijk ter hoogte van de Willem van Noortlaan stond aan de overzijde de steenfabriek van Van Hapert. In 1964 werd direct daarnaast het nieuwe hoofdkantoor van Philips Nederland opgetrokken. Dit is, zeker ook al voor die tijd, een historisch plaatje waarop oud gaat wijken voor nieuw, maar nog net samen gefotografeerd kan worden. Van Hapert had dan wel een hoge schoorsteen, maar Philips zou hem met zijn 66 meter ruimschoots overtreffen. En daarmee was Philips Nederland in 1965 meteen het tweede hoogste gebouw in Nederland.


Geplaatst op

14-04-2005

Reacties:

Datum: 16-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen  
img

Bij deze steenfabriek lag een berg stenen met daarop een Mariabeeld, dat door ons (kinderen) 'Maria op de puinhopen' werd genoemd.


Datum: 13-04-2006
Naam: Jos Halmans  
img

Met zijn 66 meter zou het gebouw van Philips Nederland ruim 40 jaar lang het hoogste gebouw van Eindhoven blijven tot het midden jaren negentig door De Regent werd overtroffen. Hoe dan ook is de hangconstructie uniek in Nederland en bij mijn weten is er in Europa nog maar één ander kantoorgebouw dat ook zo'n dergelijke constructie kent, namelijk het hoofdkantoor van Pirelli in Milaan.


Datum: 03-03-2007
Naam: Will van Oers  
img

De grondlegger van deze steenfabriek is overleden op 28 februari 2007 (zie Eindhovens Dagblad van 3 maart 2007).


Datum: 02-06-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Alvorens de steenfabriek volledig was afgebroken heeft nog enkele jaren de heer H. van Glabbeek in nog bruikbare ruimten een kleine machinefabriek gehad die later in Gestel een succesvolle ontwikkeling had. Deze fabriek is waarschijnlijk overgenomen. De gebouwen staan er mijns inziens nog.


Datum: 03-06-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Klopt Jan, het bruikbare gedeelte van de steenfabriek werd nog enkele jaren door meerdere fabriekjes gebruikt, w.o. ook de Firma van Tol Houtdraaierij. Henk van Glabbeek is later met Simkes een bedrijf begonnen in de Palingstraat. Henk zijn ouders hadden in Acht of Best ook een steenfabriek. Of dat enige relatie met Van Hapert had weet ik niet.


Datum: 05-11-2008
Naam: Wiebe Gaikema  
img

Volgens mij lag er in die tijd ook de voetbalvereniging Woensel, thans Philips Nederland.


Datum: 05-11-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Wiebe heeft m.i. gelijk. Ook ESV zat daar bij de leemkuilen.


Datum: 05-11-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Beste Wil van Hout. Inderdaad had van Glabbeek vroeger ook een steenfabriek in Acht, die later naar ik me herinner door Van Hapert is overgenomen.
De op 28 februari 2007(?) overleden Dries van Acht was niet de oprichter van de fabriek maar de kleinzoon daarvan. Ik denk dat ik alle drie generaties ontmoet heb. Ook de familie Van Glabbeek was mij zeer bekend.


Datum: 22-08-2009
Naam: Tiny Swinkels Gommans  
img

Waar nu Philips-Nederland staat was vroeger het voetbalveld van RKSV-Woensel en dat van ESV. Verder werd er ook handbal gespeeld door handbalvereniging "Vriendschap". Achter de steenfabriek was een plas water waar we in de winter konden schaatsen. Er was ook een sloot tussen de Boschdijk en het voetbalveld en achter tegen het Vredeoord stonden een paar huisjes.


Datum: 30-12-2010
Naam: Mathijs Doomen  
img

Prachtige foto van de bouwconstructie Philips Nederland.
Tiny ben jij de zus van Frans?


Datum: 08-04-2014
Naam: Janus van Eijck  
img

Voordat de steenfabriek afgebroken werd, heeft hier het bedrijf van Theo Staals nog ingezeten. Hij zat met zijn bedrijf aan de Boschdijkkant. Theo was autospuiter.
Aan de achterzijde van de steenfabriek was toen het terrazzobedrijf van Candido gevestigd. Dit bedrijf is nadien verhuisd naar de loodsen achter de Celsiusstraat, waar voorheen Ahrend kantoormeubelen was. Voor zover ik weet is Theo Staals toen verhuisd naar de De Greefstraat.


Datum: 26-04-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik kan me nog herinneren dat vv Woensel tijdens wedstrijden aan de Boschdijkkant juten doeken spande aan ijzerdraad zodat je vanaf die kant niet gratis naar de wedstrijd kon kijken. In de experimentele tijd van Philips-televisie werd er een keer een wedstrijd van deze club uitgezonden. Philips deed graag voetbalwedstrijden, er was weinig meer voor nodig dan een volledig ingerichte reportagewagen. Ook wedstrijden tussen EVV en PSV werden een paar keer uitgezonden. En dit allemaal in een tijd dat de rest van Nederland nog geen idee had van wat televisie was.