EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7316

Bijdrager:

Jaar:

1973

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

623 Lievendaal

Straat:

Loderstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Strijp, Maria Regina

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Maria Regina Kerk. (2)

Beschrijving

Dit is de Kerk (van foto 7072) aan de binnenzijde. De h.h. Hurkmans en Kalb zijn bezig met deze Huwelijksdienst


Geplaatst op

18-11-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-08-2008
Naam: Eugène van Heijnsbergen  
img

Een prachtige moderne kerk waaraan ik mijn beste herinneringen heb. Pastoor Hurkmans ( een heeroom van onze huidige bisschop) was een inspirerende man. Ik heb altijd graag bij hem de H.Mis gediend. In 1964 bijvoorbeeld, tijdens 26 huwelijksmissen en dan ook nog doordeweeks, 's avonds in de rechterzijbeuk. Dan waren we soms met zijn tweëen en verder niemand. En dat terwijl Heer Pastoor best vooruitstrevend was. Hij gaf ruimte aan de z.g. "beat-missen", aan de pianoconcerten van Frank van Helmond en aan de eerste oecumenische vieringen, samen met Ds. Klapwijk. Het mooie roomwitte Mariabeeld, dat door enkele vrijwilligers in Beauraing was gekocht en daar was opgehaald staat nu, weliswaar opgeschilderd, op het hoekje van de Geldropseweg en de Piuslaan. De prachtige roodbakken ceramische kruisweg hangt in de kapel van Huize Kronehoef. Zo blijft er gelukkig nog iets bewaard....  Mijn eigen vader is er begraven in juni 1965, hij was nog geen 39 jaar en de kerk zat vol zoals met Kerstmis. Er zong een gemengd koor en er was zelfs een klein orkest..... Pastoor Hurkmans is allang overleden, Pastor Wim Kalb op emeritaat , kapelaan Sanders werd rector in een bejaardenhuis. Misschien zijn er nog misdienaars of mede-parochianen van toen, die zich ook nog mooie zaken herinneren van de Maria Regina Parochie?


Datum: 25-10-2013
Naam: Jan Hendriks  
img

Hallo Eugène, is de door u genoemde pastoor Hurkmans dezelfde als kapelaan Hurkmans die in Vierlingsbeek kapelaan was tijdens de oorlog en hier nog aktief was tot rond 1960. Hij is hier vertrokken naar Eindhoven en vierde daar als pastoor zijn priesterjubileum. Als dat zo is, is er een levensbeschrijving van hem?
Hij was in Vierlingsbeek aktief in het verzet en we zoeken info over hem, en met name over zijn deel in het verzet, in het kader van 70 jaar bevrijding in 2015
bvd Jan Hendriks, namens stichting "De oude Schoenendoos".


Datum: 26-10-2013
Naam: Eugène van Heijnsbergen  
img

Ja Jan, volgens mij hebben we het over dezelfde eerwaarde heer Hein Hurkmans.
Mijn vader vertelde me ooit, dat de pastoor soms zo met zijn ogen trok vanwege 'iets' tijdens de oorlog... Mijn vader is in 1965 gestorven, pastoor Hurkmans leidde de uitvaartdienst. Het Eindhovens Madrigaal koor zong de Kleine Orgelmesse van Haydn o.l.v. Jaques Wijnen en er was een klein orkest bij, met o.a. Louis Vrijdag als cellist. De kerk zat vol als met Kerstmis! . Een memorabele dienst, vader was pas 38..


Datum: 26-10-2013
Naam: Peer Wouters  
img

Patoor Hurkmans is volgens mij ook nog enige tijd kapelaan in de Theresiaparochie geweest alvorens hij pastoor werd van de Maria Reginaparochie.


Datum: 27-10-2013
Naam: Johan Vervest  
img

Aanvankelijk was er een andere bouwpastoor welke de stichtingskosten niet rond kreeg. Werd vervolgens door Hurkmans vervangen. Deze kreeg het ook niet rond. Uiteindelijk heeft Pastoor de Beer uit eigen middelen (een groot deel van zijn erfenis aangewend) het ontbrekende deel aangezuiverd.
Jammer dat zowel de Theresia en Maria Regina noodlijdend zijn geworden en buiten bedrijf (een daarvan zelfs gesloopt is) zijn gesteld.


Datum: 05-04-2015
Naam: Leon van Diepen  
img

Ik ben zelf ook misdienaar geweest bij pastoor Hurkmans. Erg aardige man. Hij woonde eerst op een flatje aan de Welschapsedijk en daarna in de nieuwe pastorie. Kapelaan Sanders kwam de misdienaars aanwijzen op de lagere school. Pastoor Hurkmans heeft met een loterij zijn eerste auto (Volkswagen) gewonnen. De hele parochie was blij voor hem want de man had niet veel geld te besteden.


Datum: 06-04-2015
Naam: Jan Hendriks  
img

Lieve mensen, alle hartelijk dank voor jullie reactie, we zoeken ook info over kapelaan Hurkmans en zijn aandeel in het verzet. De situatie op de pastorie in Vierlingsbeek was, dat pastoor Jansen voorzichtig was en de kapelaan actief in het verzet was. De bezetters verdachten de pastorie van steun aan het verzet. Tijdens de hectische weken in september en oktober '44 kon de pastoor zijn kapelaan nog waarschuwen, maar zelf werd hij meegenomen en dood geschoten, zijn lichaam werd pas in 1972 gevonden. Van de verzetsgroepen zijn er enkele omgekomen en andere met een slechte gezondheid uit de concentratiekampen terug gekeerd. Allen zijn reeds lang overleden, dus hebben we geen goed beeld van hun werk.
BVD


Datum: 24-11-2022
Naam: henk van eupen  
img

Ik ben eveneens 87 jaar en in Eindhoven geboren. In de middelbare schoolleeftijd leerde ik Friedl Kalb kennen. Ik meen dat haar vader bij Philips werkte. Wellicht kent Wim Kalb haar?