EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

7295

Bijdrager:

Jaar:

1932

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Overige Religie

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bidprentje Tante Jo

Beschrijving

Bidprentje van Arend's tante Jo. Zij werd in mei 1932 op brute wijze vermoord. Voor de geinteresseerden: er zijn nog 2 liedteksten, gemaakt door Frans Rombouts, over deze moord.

Voor een krantenknipsel over deze gebeurtenis KLIK HIER
 


Geplaatst op

16-11-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-11-2006
Naam: Hennie de Groot.  
img

Nog even over de moord op tante Jo de Groot. De dader, haar verloofde, is enkele dagen na de moord gevonden in het Wilhelminakanaal. De dader ene C. de B. uit Woensel. Waarom heb ik me dikwijls afgevraagd. Nu blijkt achteraf dat er problemen waren tussen de families. Tante Jo de Groot, geboren in NieuwBuinen en woonachtig in de Schootsestraat was Rooms-Katholiek en C. was protestant. Dat gaf, zeker in 1932, de nodige problemen.


Datum: 20-11-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Tja, tante Jo, daar mocht je eigenlijk niet meer over praten. Het was schande wat er was gebeurd. Henny, misschien wil je het lied nog een keer publiceren, want in deze tijd mag dat wel denk ik.
En om nog even terug te komen op de wrevels in die tijd tussen protestanten en katholieken, het volgende. Ook mijnen Arend kwam dan welliswaar als katholiek menneke ter wereld, maar van meneer pastoor mocht hij geen Arend heten omdat die naam niet katholiek was. Maar de naam was traditie bij de familie de Groot want er waren er al diversen, Opa, ome Arend, neefjes etc. De naam Arend werd toch gegeven maar vervolgens heeft men hem een tijdlang Harrie genoemd en dat vond meneer pastoor goed.


Datum: 21-11-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Dat klopt Marijke, mijn Vader, Ome Arend, dus, heeft zich lang buiten de familie, op het werk en zo, Harrie laten noemen. Vele neven van ons heten met hun doopnaam Arend, maar worden, net als vroeger jouw Arend, Harrie of Arie genoemd. Alleen bij familie Felten had men een Arend. Mijn oudste broer Arie heeft zijn zoon ook Arend genoemd.


Datum: 22-12-2012
Naam: Redactie EiB  

In de omschrijving bij deze foto is een krantenknipsel opgenomen, ingezonden door Kees van der Hoeven.


Datum: 23-12-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Bij het aangehechte krantenknipsel kan nog het volgende worden vermeld.

We zien een foto van de Welschapsedijk, waar het lijk gevonden werd. Een kale dijk hier, ik ken er geen andere vooroorlogse foto van.

Over de moord nog volgende bijzonderheden (bron: kranten):
Johanna is gruwelijk vermoord, ze wordt met afgesneden hals gevonden bij de Welschapsedijk. Op het lijk vindt men een briefje in het handschrift van haar vriendje uit een café aan de Boschdijk, Cor de Bar, "het meisje is vermoord door onbekenden en den jongen van het meisje vindt men verderop".
Na een paar dagen vindt men ook het lichaam van de 23-jarige De Bar in het kanaal bij Best.