EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7236

Bijdrager:

Jaar:

1975

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

18 Septemberplein

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Warenhuizen

Onderwerp 3.:

De Bijenkorf

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Bijenkorf, gezien vanaf de Demer, ca 1975

Beschrijving

Warenhuis De Bijenkorf. Gezien vanaf de Demer. Ca 1975. Toch wel een markant gebouw.


Geplaatst op

13-11-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-11-2006
Naam: Matty van de Zanden  
img

Vreemd. Ik zou niet beter hebben geweten dan dat die noodwinkels voor de C&A er altijd hebben gestaan. Blijkt dus helemaal niet zo.
Waar is dat kunstwerk eigenlijk naartoe verhuisd?


Datum: 14-11-2006
Naam: G. Klein  
img

De noodwinkels zijn er ook gekomen vanaf ca. 1975, maar zijn nu verdwenen, was niet zo'n kunstwerk alleen maar noodzakelijk voor de meeste van hen. Sigaren en sigarettenwinkel Rooymans was een van hen.


Datum: 14-11-2006
Naam: Ida Wagemakers Schriks.  
img

Volgens mij hebben die noodwinkels eerst op de markt gestaan en daarna pas voor C&A en de Bijenkorf. Maar vorig jaar was alles daar weer weg en is begonnen aan een ondergrondse garage voor fietsen, maar daar zie ik ook verder niets meer van.


Datum: 14-11-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Ik vind het ook vreemd, volgens mij stonden de noodwinkels er in `75 al, zou deze foto een paar jaar ouder kunnen zijn?


Datum: 14-11-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Matty, ga eens kijken in het Anne Frankplantsoen, volgens mij staat dat kunstwerk daar.


Datum: 14-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Mocht dat even niet kunnen, kijk dan naar foto 25128
===Ook te zien op foto 7786. (Red.)===


Datum: 14-11-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

De bedoelde winkels zijn nooit als noodwinkels gebouwd. Zij werden gewoon dagwinkels genoemd.


Datum: 14-11-2006
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Ahh, kunstwerk, dat ding op de grond, dus. Ik dacht dat de discussie over die in de lucht opgehangen slagroomtaart ging!


Datum: 14-11-2006
Naam: Matty van de Zanden  
img

Er zijn nog wel meer 'kunstwerken' te zien (bv. lopend), maar ik bedoelde in mijn naiviteit toch echt dat witte blokgeval. Het was groot, want ooit heb ik er een foto van genomen. Mijn vriendin zit er dan op/in. Die foto is te donker. Dus niet geschikt om door te sturen. Dat kunstwerk in het Anne-Frankplantsoen lijkt me anders van vorm (of anders geplaatst) en ook kleiner dan deze bij de Bijenkorf. En inderdaad is de naam van die winkeltjes dagwinkels. Kun je nagaan: uit het oog, uit het hart.


Datum: 15-11-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

De Bijenkorf behoort tot de 23 iconen die samen de Canon van Eindhoven vormen. Het eerste wat een treinreiziger opvalt die het Eindhovense station uitkomt, is een hoog oprijzend glasgroen gebouw, dat door zijn vierkante vorm, op kijksleuven gelijkende verticale uitsparingen en met witte randen afgezette bovenzijde nog het meest wegheeft van een moderne burcht. En dat was ook precies de bedoeling van de ontwerper, de Italiaanse architect Gio Ponti. Een hedendaags gebouw moest naar zijn mening de kracht, de macht en het belang van de stad vertegenwoordigen, zoals dat vroeger gebeurde door de paleizen en villa's van belangrijke families. Vandaar zijn ontwerp van het Bijenkorf-warenhuis als een moderne stadsburcht. Bron: ED


Datum: 18-08-2010
Naam: Jos Bullens  
img

Wat ontzettend jammer dat de Bijenkorf nu in het niet valt door de zooi die nu Piazza heet, met die enorme bonk roest voor de deur. De Bijenkorf, daar heb ik van mijn 16de tot pakweg mijn 21ste jaar nog 's zaterdags en in de vakanties bij de huisdienst gewerkt, onder Piet le Large en Rein van Arkel. We begonnen met auto's wassen als service van de Bijenkorf aan het winkelend publiek op het parkeerterrein waar nu het Beursgebouw staat. We mochten geen fooien aannemen, nee, nee...natuurlijk niet en wat hebben we een kwajongensstreken uitgehaald (gasten met de brandslang van het terras van Perry Sport afgespoten, de airco gemold, vanaf het achterste dak steentjes naar beneden gegooid, een van de telefonistes wijsgemaakt dat ze genomineerd was voor de Playboy), maar ook hard en veel gewerkt tegen best een aardig loon toen. Wie kent Willy Linders en Flip en Kees van Rijt nog ? Ook Bert Metzger en Steven Hartveld werkten daar in de huisdienst.


Datum: 19-08-2010
Naam: Mitchell Maxwell  
img

Ja Jos, niets is blijvend, behalve verandering.