EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

7221

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

ETOS

Onderwerp 3.:

Overig ETOS

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Schuldbekentenis Etos.

Beschrijving

Schuldbekentenis met aflossingscoupons.'Telkenjare zal, tegen inlevering van de betreffende aflossingscoupon 1/10 van de opgemelde schuld worden afbetaald'. Er zijn nog 9 coupons schuldbewijs over. Dus slechts 1x een coupon ingeleverd.


Geplaatst op

13-11-2006

Reacties:

Datum: 15-11-2006
Naam: Thérèse Sauter  

Kan iemand iets meer vertellen over deze schuldbewijzen? Ik ben dit tegengekomen bij het opruimen van spullen van mijn ouders, maar weet er verder niets zinnigs over te zeggen. Aan de coupons die nog over zijn zou ETOS nog dertien gulden en vijftig cent schuld hebben aan mijn vader!


Datum: 15-11-2006
Naam: Anne Troost  
img

In het boek Etos tussen toen en nu staat dat deze schuldbewijzen zijn uitgegeven als herleide overgangsreserve op 28 augustus 1942. De totale schuld bedroeg f 450.000, - Telkenjare zou er een aflossing van 1/10 deel geschieden. De eerste coupon van het schuldbewijs werd tegelijkertijd betaalbaar gesteld en later is er nog een coupon betaalbaar zodat in totaal 20% is betaald, behalve aan jouw ouders maar ook aan meerdere personen. In het boek staat er ook een waar maar een coupon is verwijderd. Na de oorlog is er een nieuwe ETOS Coöp opgericht en toen is er een juridisch steekspel ontstaan wat nogal jaren heeft geduurd. In ieder geval zijn in 1953 de statuten van de NV die in de oorlog bestond ongedaan gemaakt en derhalve zijn de uitgegeven schuldbewijzen nietig verklaard, voorzover ze niet aflosbaar waren gesteld.
De Etos is door Albert Hein overgenomen en de drogisterijtak bestaat nog. Misschien hebben die nog andere informatie.