EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

722

Bijdrager:

Jaar:

1908

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Eindhoven vóór 1920

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Prentbriefkaart met plattegrond

Beschrijving

Helaas zonder datum .... 1908 is geschat.


Geplaatst op

08-07-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-02-2006
Naam: Bauke Hüsken  
img

Dit kaartje is gedrukt tussen 1907 (toen villa De Laak van Philips aan de Parklaan gereed kwam) en 1909 (toen het Post- en Telegraafkantoor van de achterzijde van het stadhuis in de Rechtestraat naar een nieuw pand aan de Keizersgracht verhuisde).


Datum: 26-02-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Bauke, ik zou dus na 1909 hebben gezegd omdat op het kaartje het postkantoor aan de Keizersgracht al is getekend, of heb jij andere argumenten om het voor 1909 te dateren?


Datum: 23-12-2006
Naam: Bauke Hüsken  
img

Je hebt gelijk Peter. Ik zit net te kijken en inderdaad nummertje 6 staat bij het hoekpand Vrijstraat-Keizersgracht en het pand is inderdaad al ingetekend. Betekent dus dat de foto van 1909 of later is. Ik ga nog wel eens verder speuren op dit kaartje om een preciezere datum te verkrijgen.


Datum: 30-03-2008
Naam: Bauke Hüsken  
img

Grappig detail over deze plattegrond is dat ik 'm heb en dat 'ie gestempeld is op 17 juli 1908! Men was op dat moment bezig met het bouwen van het nieuwe postkantoor, maar heeft dit gebouw al als volwaardig op de plattegrond geplaatst!


Datum: 06-04-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Deze kaart uit 1908 is niet op een bepaalde windrichting geörienteerd. Dat het oosten ongeveer boven ligt is een gevolg van het feit dat geprobeerd is om op een liggende kaart zoveel mogelijk belangrijke plekken te laten zien. Eikenburg, de watertoren en De Burgh.


Datum: 13-08-2008
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Ik heb de indruk dat er meer met de kaart aan de hand is dan dat alleen het Noorden niet 'boven' ligt.
Het is geen echte cartograaf of landmeter die het tekende. Ook de afstanden lijken niet consequent geschaald. Het centrum lijkt relatief wat groter, de verderweggelegen delen lijken wat kleiner te zijn ingetekend.
Ter controle: op de ansicht is de afstand (hemelsbreed!) van kruispunt Vrijstraat-Rechtestraat-Demer tot aan het punt halverwege de twee bruggetjes op Stratumseind even groot als de afstand van de splitsing Leenderweg-Aalsterweg en de splitsing Roostenlaan-Leenderweg. Terwijl de eerste afstand in het echt zo'n 555 meter is en de tweede 670.
Maar het blijft natuurlijk een hele fraaie kaart waar veel van de bebouwing zeer informatief is, al zal daar misschien een enkele keer ook wat artistieke vrijheid genomen zijn.