EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6849

Bijdrager:

Jaar:

1922

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Kloosterdreef

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Woensel, St Petrus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St Petruskerk (2)

Beschrijving

De toren klopt wel, maar de rest is hier blijkbaar in ontwerp. Blijkbaar zo belangrijk dat Boekhandel Koonings op de Demer er een ansichtkaart voor moest uitgeven.


Geplaatst op

24-10-2006

Reacties:

Datum: 24-10-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

De rest is niet in ontwerp, de rest stond er al toen de toren gebouwd werd. Wie heeft er een afbeelding van de kerk zonder toren?


Datum: 24-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De rest is wel in ontwerp, net als de linker tekening van foto 6842. Voor de nooit gebouwde zijspitjes zie je het schuine dak van de zijbeuken.


Datum: 24-10-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Omdat ik de zaak niet begreep heb ik Tini om een reactie gevraagd. Zijn antwoord: Peter, natuurlijk begreep jij er niets van, de correspondentie vooraf was ook gevoerd via de email. Inderdaad, ik wil zeggen dat die gevels links en rechts van de toren er eerst uitzagen zoals op deze foto (ik denk dat het een tekening is). Voorzien van punt met kruis en nog extra torentje op de hoeken. Op een dag, ik was nog een kind, zag ik dat de rechter punt er af gewaaid was, het puin lag op het kerkplein. Ik denk dat ik dat heb gezien toen ik naar de mis ging, je ging destijds iedere dag naar de mis. Het jaartal 1950 heb ik gegokt maar nu ik er verder over nadenk kan het enkele jaren later geweest zijn. Men heeft destijds de zaak hersteld en daarna zag de kerk er ineens heel anders uit, zoals op de rechter tekening van foto 6842. Of toen ook de linker zijbeuk zo is veranderd weet ik niet. Wel is daar rond 1955 een Mariakapel aangebouwd en daarna zagen beide gevels er weer nagenoeg hetzelfde uit. Of deze foto betrouwbaar is weet ik niet, ik mis hier 2 dubbele deuren in de zijbeuken, zoals je er een ziet rechts op de tekening van architect Kooken en die deur zit er nu nog. Voordat de Mariakapel gebouwd werd zat er ook zo'n deur in de linker zijbeuk en dat weet ik heel zeker. Ik word steeds nieuwsgieriger naar een foto van de kerk zonder toren, zoals hij er uitgezien moet hebben tussen 1875 en 1913. (Tini van Rooij) << voor de ontknoping zie foto 6860 >>