EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6821

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

624 Drents Dorp

Straat:

Zevenaarlaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Strijp, St Koenraadschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Nonnenschool Zevenaarlaan, plm 1945

Beschrijving

De oorspronkelijke foto van Jan Reuvers is overschreven door een beter exemplaar van Leonie.


Geplaatst op

23-10-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-12-2006
Naam: Vic Wendel  
img

Mooi is dat op deze foto de hoofdingang van de school (was het echt Maris Stella of Stella Maris?)is afgebeeld maar daar ging eigenlijk nooit iemand door naar binnen. De leerlingen, ik was er een gedurende mijn kleuterschooljaren 1949-1951, gingen links naast de school via een tegelpad en een grote poort die uitgaf op een overdekte open hal met daarin ook buitenwc's, naar de speelplaats en daarvandaan naar binnen. Zo herinner ik me het lokaal van Annie Kanters direct links vooraan in de gang en dat van juffrouw de Vries helemaal achterin, het eerste lokaal aan de voorgevel. Zelfs de oudste van mijn broers heeft hier in 1958 nog kleuterschool gegaan, ik meen dat het daarna, vanwege de nieuwbouw op de hoek, voorbij was.


Datum: 30-12-2006
Naam: Loes Hulsman-van Hoof.  
img

Waarom staat op die foto Maris Stella. Zo heette die niet. Die heette de Koenraadschool dacht ik. Ik ben van bouwjaar 1946. Ik heb zowel op de lagereschool in de Zevenaarlaan gezeten als op de Huishoudschool Maris Stella? De huishoudschool Maris Stella was eerst in de Frederiklaan maar is later verhuisd naar een nieuw gebouw in de ? (ik weet de straatnaam niet meer) maar het nieuwe gebouw van de Philips Pensioenfonds staat bijna op die plek. Ik heb nooit meer iemand gezien van school. Jammer is dat. De beschrijving van Vic Wendel klopt wel. Ik herinner me wel een aantal namen. Ik heb bijv. van Juffrouw De Vocht op mijn trouwdag nog een heel leuk kaartje van haar gehad met heel vleiende tekst. Ik heb dat kaartje nog steeds.


Datum: 31-12-2006
Naam: Hans Arens  
img

Wij hadden in deze 'meidenschool' 's-avonds ook de repetitieavonden met de koenraadzangertjes onder leiding van pater Canisius.


Datum: 21-07-2007
Naam: Ans van der Vlugt-Valks  
img

Ik heb ook op de Koenraadschool in de Zevenaarlaan gezeten. Mijn geboortejaar is 1960. Hoofd van die school was toen Zuster Heriberta. Ook Juffrouw de Vocht was daar lerares, ze zat op een verhoging voor de klas. Zuster Nimfa gaf handenarbeid. Later zijn we naar de Franciscusschool in de Kootwijkstraat gegaan. Toen werden de jongens en meisjes samengevoegd. Daar heb ik ook nog 3 jaar opgezeten. Toen naar de huishoudschool Maris Stella in de Ekkerstraat.


Datum: 22-07-2007
Naam: Vic Wendel  
img

Was die door Ans van der Vlugt genoemde zuster niet degene die in de volksmond ook Zuster Loei genoemd werd vanwege haar galmende stem die ze steeds tijdens de kindermissen liet horen?


Datum: 22-07-2007
Naam: Ans van der Vlugt-Valks  
img

Geen idee. Veel kan ik me eigelijk niet herinneren.
Ik heb geen les (alleen handwerkles van zuster Nimfa) van de nonnen gehad. Ik denk dat er toen nog maar 2 nonnen les gaven.
De namen van mijn leraressen ben ik kwijt. Van mijn juffrouw in de eerste klas weet ik nog dat ze altijd grote oorbellen in had die ze op het eind van de dag uit deed omdat haar oorlellen zeer deden en ze had ook altijd vuurrode lippenstift op. In de tweede en derde heb ik van dezelfde juffrouw les gehad. Van haar weet ik nog wel als je achterstevoren zat dan kreeg je haar lange nagels in je boven arm en werd je eens flink door elkaar geschud. Deze twee dames zijn ook meegegaan naar de Franciscusschool. Dit was in 1969 dacht ik.


Datum: 10-08-2007
Naam: Diny Arends- Kop  
img

In de eerste klas werd les gegeven door juffrouw Hovers. Zij was voor die tijd modern want zij droeg altijd lippenstift en oorbellen die op grote pepermunten leken. De leesplank van die school heb ik mijn hele verdere leven nergens meer gezien maar kan hem nog heel goed uit mijn hoofd. De tweede klas was een zuster, een vrij stevige, haar naam begon met een B. De derde klas was zuster Cicilia, een heel lief mens. De vierde was juffrouw van Hoof die altijd met haar ogen dicht heen en weer wiegde als ze aan het bidden was. De vijfde klas was juffrouw van de Vocht die als je een zwemdiploma haalde trakteerde op dikke deuren. Dat was een dropje in die tijd en de zesde klas was zuster Heruberta. Ik zelf heb van haar geen les meer gehad omdat wij de zesde klas naar de Franciscus school verhuisden. Daar kregen we ook les van een non.
Op de Koenraadschool had je een trap in de grote hal die naar een zolderruimte leidde. Hier lagen een soort zwartepieten kleding die wij van zuster Cicilia altijd moesten gaan halen voor de Nederlandse les en als wij geschiedenis hadden.


Datum: 11-08-2007
Naam: Ans van der Vlugt-Valks  
img

Nu weet ik de naam van de lerares 2e en 3e klas ook weer, het was juffrouw Brouwer en ze zat met juffrouw Hovers in het houten gebouw bij de Franciscusschool. In de 4e zat Hr. van Mierlo en 5e zaten Hr. Verberne en Juffrouw de Vocht en het hoofd van de school was Hr. van Lieshout.


Datum: 12-02-2008
Naam: Leonie Marechal  
img

Op deze foto staat ten onrechte Maris Stella (dit was de Huishoudschool).
Deze foto is van de zustersschool in de Zevenaarlaan waar ik op heb gezeten.
Bij juf. Vocht, juf Thijs, zr. Herubertha, zr.Cecilia in de jaren 1954 etc.


Datum: 25-04-2008
Naam: Hans Arens  
img

De Hr. van Lieshout, genoemd in het commentaar van Ans van der Vlugt-Valks, is bij velen bekend als stoppeltje.