EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6724

Bijdrager:

Jaar:

1971

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

532 De Tempel

Straat:

Mechelenlaan

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Buurthuizen / Parochiehuizen / Wijkcentra

Onderwerp 3.:

't Trefpunt

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Opening van wijkgebouw 't Trefpunt.

Beschrijving

Opening van noodgebouw in de Mechelenlaan. 't Gebouw was van hout, evenals de noodgebouwen van de kleuterschool van basisschool "De Speleman". 't Trefpunt werd in 1976 een stenen gebouw op het Belgiëplein. Het gebouw kreeg een dubbele functie, kerkcentrum (parochie St. Andreas) en wijkcentrum. Inmiddels is dit jaar (2006) de laatste kerkdienst in 't Trefpunt geweest.


Geplaatst op

20-10-2006

Reacties:

Datum: 09-01-2012
Naam: MarieLouise van der Zanden-van Gisbergen  
img

Basisschool 'De Speleman' kreeg ook een stenen gebouw, een eindje verderop aan de Leuvenlaan. De achterzijde van het gebouw grenst nog steeds aan de Mechelenlaan. Momenteel is in dat gebouw een vestiging van school 'De Taalbrug' te vinden, een school voor speciaal onderwijs aan kinderen met ernstige spraak-,taal-, en communicatieproblemen.
Als kind zat ik op 'De Speleman', zowel in de noodgebouwen als in het stenen gebouw, waar ik momenteel werkzaam ben als leerkracht.


Datum: 10-01-2012
Naam: Anton van Kemenade.  
img

De opening werd verricht door toenmalig wethouder van Baars.


Datum: 15-11-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Anton, die wethouder, bedoel jij Peter van den Baar? Dat moet dan wel de opening van het stenen gebouw geweest zijn in 1976.


Datum: 15-11-2012
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Nee Tini. De wethouder op de foto is echt wethouder van Baars. Hij was wethouder van 1970 / 1974. Na 1974 is hij nog enkele jaren raadslid geweest. Hij was woonachtig aan de st Odastraat Tuindorp (stratum)


Datum: 15-11-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Dank je Anton, weer iets bijgeleerd.


Datum: 15-11-2012
Naam: Hans Strootman  
img

Dat klopt, Anton.in 1971 begon ik als leraar aan het GLE en was Van Baars, als wethouder van onderwijs, het bevoegd gezag van dat openbaar lyceum. In die tijd moest je als nieuwe leerkracht nog bij de wethouder je opwachting maken op het gemeentehuis. In de loop der tijd werd die gewoonte afgeschaft. Wel opende de wethouder vaak het schooljaar en was meestal aanwezig bij jubilea en feestelijkheden.


Datum: 15-11-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Hans, het GLE was een gemeentelijke school. Het gemeentebestuur was het schoolbestuur en het schoolbestuur was als werkgever betrokken bij sollicitaties. Dit gold niet alleen voor het GLE maar voor alle openbare scholen in Eindhoven. Ik neem aan dat dit pas veranderd is nadat deze openbare scholen verzelfstandigd werden.


Datum: 16-11-2012
Naam: Hans Strootman  
img

Dat is zo, Tini, anders had hij Rijksschool geheten, want bij het openbaar onderwijs is of het rijk of de gemeente de baas. Het schoolbestuur delegeerde in de praktijk de werkzaamheden naar de wethouder van onderwijs. Die moest evenwel ook zorgen dat de niet-gemeentelijke scholen het gevoel hadden dat zijn 'beschermeling' geen voorkeursbehandeling kreeg! Raadsleden, die hun kinderen op bijzondere scholen hadden, letten daar natuurlijk scherp op.
Later werd er door de gemeente een aparte commissie (COVO) ingesteld die zich met het voortgezet onderwijs bezig hield.
Toen in 1995 de gemeente de opvolger van het GLE, de GSG in de aanbieding deed en Kempenpoort de school overnam, bleef in het VO alleen de GSW nog in handen van de gemeente.