EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

670

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

214 Tuindorp

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Het Witte Dorp vanuit de lucht

Beschrijving

De St. Leonardusstraat is al gebouwd, maar de St. Adrianusstraat, de St. Nicasiusstraat en de St. Hubertusstraat moeten nog worden aangelegd. Het St. Servaasplein werd slechts een klein overblijfsel van wat volgens de plannen een vijver had moeten worden.


Geplaatst op

02-07-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-10-2005
Naam: Vic van Lijf  
img

Links boven zien we de boerderijen van Bakermans en van der Schuijt. Het rijtje huizen onder de boerderij van Bakermans eindigde rechts met cafe de Voetbal, waar jaarlijks kruisboogwedstrijden werden gehouden.


Datum: 15-10-2005
Naam: Redactie EiB  

We hebben een betere foto van de Geldropseweg, waar Cafe de Voetbal lag, op foto 1593 geplaatst.


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Hoe heet die horizontaal lopende kromme straat iets boven het midden? En hoe heet die rechte pijl op die boog?


Datum: 16-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Is dat niet de Petrus Donderstraat, Hans. De pijl is de Wilakkerstraat. Onder in het midden is de Daf. Met plein. Links het kerkhof met de Schalmstraat.

===De foto is genemen van west/zuidwest naar oost en je kijkt inderdaad uit op de Petrus Dondersstraat. De weg daarboven, met de S-bocht, is de Geldropseweg. Frans===


Datum: 17-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Links boven is volgens mij de Poeyersdwarsstraat. In het midden helemaal boven in de bocht staat, ter orientatie, het Mariabeeld.


Datum: 18-01-2006
Naam: Anne Troost  
img

De straat die zo krom loopt is de Petrus Dondersstraat. Wat jij de pijl noent Hans moet de 2e Wilakkerstraat zijn en die gaat ongeveer na het Burchplein over in de 1ste Willakkerstraat.Het fabrieksgebouw aan de Burchstraat is de DAF.Links van de DAF het open veld is het kerkhof waarvan de ingang ligt aan de St Jorislaan. De straat die van links net onder het kerkhof doorloopt is de Schalmstraat en dan links onder in de hoek is het WILGENHOF in de Gasthuisstraat.


Datum: 19-01-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Petrus Dondersstraat en (2e en 1e) Wilakkersstraat. (als ik je goed begrijp) zie ook de vijver achter de Burgh, waar we als kinderen veel op schaatsten. Links onder het midden het St. Joriskerkhof.


Datum: 20-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Het beeld staat op de kruising Geldropseweg/Piuslaan.


Datum: 21-01-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Natuurlijk nog niet de Wilgenhof maar liefdesgesticht St. Joseph met de meisjes MAVO in de achtertuin, dus aan de Schalmstraat. En de Poeyersdwarsstraat begon voorbij de Burgh. Wat voor de boerderijen langs loopt was de Poeyersdwars-dwarsstraat, oftewel een pad zonder naam? Het Mariabeeld is een devotie van de fam. van Pelt. Een ervan (Theo?) zat samen met o.a. Frans Liebregts (touwslagerij) bij de voortrekkers waar ik ook bij was.


Datum: 22-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Als je in het bejaardenhuis was keek je op het kerkhof. Hoe hebben ze het zo kunnen regelen?


Datum: 23-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Op deze foto is ook duidelijk te zien dat de twee huizen in de Schalmstraat eigendom van de van Doorne's waren. Ze grenzen n.l. aan het fabriekscomplex. In dat hoekje van de fabriek heb ik mijn eerste jaren bij Daf doorgebracht.


Datum: 24-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Da's niet zo geregeld da's zo gegroeid. De bejaardenhuizen in Eindhoven waren van Katholieke oorsprong, en dus dicht bij de kerk. En wat ligt er bij de kerk? Juist! een kerkhof. Die bejaarden kijken dus geregeld naar hun volgende adres, wij moeten daar voor van huis.


Datum: 11-02-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

De 2 boerderijen, links boven, heetten resp. Wilakkers en Lakerlopen. Een derde heette Kliplust, maar die staat niet meer op de foto, die was van de fam. Franken.


Datum: 01-10-2012
Naam: Paul van der Cingel  
img

Kort na de oorlog werd de Petrus Dondersstraat verlengd, paralllel daaraan de St Leonardus straat. Je ziet het aan het kleurverschil. Het Witte Dorp ligt links daarvan, maar dat er in de toekomst nog verder gebouwd ging worden is goed de zien aan de hoekhuizen waartussen ruimten opengelaten waren. Behalve op de vijver van de Burgh werd er ook geschaatst op een vijver ongeveer waar later de St Janstraat werd gebouwd. Wat was het koud in die late jaren '40, lekker warme kleren waren niet te koop, je garderobe bestond grotendeels uit vermaakte vooroorlogse kledingstukken van je ouders. Jarenlang heb ik nog rondgelopen in de verknipte resten, en door onze naaister Suze genaaide pakjes van uit de mode geraakte pakken van mijn vader. En oma breide onderhemden van restjes wol van uitelkaar gehaalde wollen kledingstukken, die stiekelden verschrikkelijk en de armgaten waren te nauw waardoor je ze niet alleen moeilijk aan kon trekken, maar ' s avonds rode plekken rond je oksels had, goeie ouwe tijd.