EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

668

Bijdrager:

Jaar:

1939

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

214 Tuindorp

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Boeken, Brochures, Bladen, etc.

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Het (tweede) Witte Dorp.

Beschrijving

In de brochure uit 1937 van Makelaarskantoor v.d. Meeren stonden de (nog te bouwen) witte woningen al op foto afgebeeld. In werkelijkheid waren dit Dudok-woningen in een wijkje in Tilburg, die pas jaren later wit werden geschilderd. Vanaf de bouw tot kort na WOII zijn nogal wat woningen leeg blijven staan. Bovenstaande foto getuigt daarvan. Zie de aanplakbiljetten op de ramen. Als belangrijkste reden wordt aangegeven dat de huren (veertig tot vijftig gulden per maand) erg hoog waren. Gedurende de oorlog werden die leegstaande woningen door de Duitsers gevorderd, net als enkele bewoonde woningen.


Geplaatst op

02-07-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-04-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Meer exact, de hoek Burghplein-St.Odulphusstraat. In het hoekhuis woonde indertijd Ir. van Waveren, leraar elektrotechniek aan de HTS. In het laatste huis van de Odulphusstraat, aan de linkerkant, hoek St. Odastraat, woonde de familie Frans van Tuijl, leraar Nederlands aan 't Joris. Al met al wel een lerarenbuurt.


Datum: 27-12-2006
Naam: Peter Pilgram  
img

Het waren wel imposante huizen. De broer van mijn moeder woonde op de Petrus Dondersstraat en keek vanuit de voorkamer uit richting het Burghplein. Het huis had drie etages en ik herinner mij de stalen raamkozijnen en stalen voordeur.


Datum: 23-01-2007
Naam: Peter Markus  
img

Er woonde in de Odulphusstraat ook nog een leraar Engels van de HTS. Naam ben ik vergeten maar hij reed net na de oorlog op een motorfiets. Wij woonden op no. 21 naast de familie Van Engelen, die naar Australië emigreerde.


Datum: 23-01-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Zegt de naam Pipo van Engelen nog iets? Hij was iets ouder dan ik. De leraar was de heer H. Graus.


Datum: 26-06-2007
Naam: Fred Willems  
img

Nog meer leraren: de heer De Vaan, leraar klassieke talen, woonde ergens halverwege de Burghstraat.


Datum: 29-06-2007
Naam: Frans van Tuijl  
img

Nog meer leraren: de heer Groenen in de Odastraat. Ik ben vergeten welk vak de man gaf. Ook de heer Coolen uit de Odastraat zat in het onderwijs.


Datum: 30-06-2007
Naam: P Hertogs  
img

Nog een leraar, de heer Dun uit de Burghstraat 25. Wiskundeleraar op de J.N.O.


Datum: 30-06-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Nog een: het echtpaar Bongenaar, beiden verbonden aan het Sint Joriscollege. Ze woonden aan de Geldropseweg, met uitzicht op het Augustinianum. De jongste zoon, Jan, heeft op het Augustinianum gezeten van 1956 tot 1962. Jan ging vervolgens natuurkunde in Delft studeren maar ontwikkelde daarnaast zijn talent voor talen. Hij gaf (of geeft nog) cursussen Japans voor zakenmensen.


Datum: 01-07-2007
Naam: Kees van Kemenade  
img

Nog enkele: St. Odulphusstraat 28, dhr. Riethof, conrector GLE. St Odulphusstraat 2, dhr Van Tuyl, leraar Catharinalyceum. P. Dondersstraat 53, dhr. Hes, leraar Lorentz Lyceum. Hoek Burgplein/Wilakkerstraat, Fred Rooymans, leraar Bisschop Beckers lyceum. P. Dondersstraat, Dre van Beek, leraar Bisschop Beckers lyceum. P. Dondersstraat, ikzelf, leraar Lorentz Casimirlyceum. En er zullen er vast nog wel meer zijn (geweest).


Datum: 01-07-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

De heer en mevrouw en dochter Wolters, Geldropseweg voorlaatste witte huis. Resp. klassieke talen en de dames Engels.


Datum: 01-07-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Groenen gaf wiskunde en Coolen gaf Frans, als ik het wel heb.


Datum: 01-07-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Piet Wamelink, klassieke talen GLE en Freek Schorer, muziek JNO woonden er ook.


Datum: 17-11-2007
Naam: Nol van Iersel  
img

Ik zie nu pas deze pagina. Ik ben opgegroeid op het Burghplein (twee deuren naast Piet Wamelink) en woon nog altijd in het Witte Dorp, nu in de Sint Odulphusstraat. De Burghstraat kende naast de heer De Vaan (inderdaad, Fred) nóg een docent klassieke talen: de heer Ruyters (Goofy voor de leerlingen van het Augustinianum van de zestiger jaren). Op de Petrus Dondersstraat woonde ook nog de heer Voogd, van wie ik nog ooit bijlessen wiskunde kreeg. Paarlen voor de zwijnen overigens.


Datum: 18-11-2007
Naam: Rini Heldoorn(antheunis)  
img

De heer Groenen uit de Odastraat gaf Engels op de Krabbedam


Datum: 18-11-2007
Naam: Leo Laus  
img

De heer Groenen gaf Engels op de Handelsavondschool en had Engelse humor in dichtvorm. Bovendien: wie trouwt doet goed, wie niet trouwt doet beter. Er werd een Engels lesboek gebruikt van Graus en Groenen. De heer Coolen gaf talen en muziek op Th. van Aquino in Woensel.


Datum: 18-11-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Woonachtig in de P. Dondersstraat Wieb Dorsman, aardrijkskunde en Dolf van Hemert, klassieke talen. Gaven les aan GLE/GSG.


Datum: 27-01-2008
Naam: Huub Schoot  
img

Op de St. Jansweg hoek Petrus Dondersstraat woonde de heer Solberg, directeur van het Van der Puttlyceum, en zijn vrouw die er wiskunde gaf. Ik woonde in het net niet witte dorp: Piuslaan. Ik heb aardrijkskunde gehad van de heer Dorsman op het GLE.


Datum: 01-06-2008
Naam: L.Velleman  
img

ik zat op de Krabbedam Mulo, waar leraar Groenen Nederlanse les gaf. Groenen woonde in de St. Odastraat, naast de familie Heukels.


Datum: 04-06-2008
Naam: Frans van Tuijl  
img

Naast de familie Groenen woonde de familie Fuchs (Erik, Betty, Eddie, René en Nivar), daarnaast de familie Van Lieshout (o.a. Frans, Adje, Ria, Jan en Dorrie) en daar weer naast de familie Heukels (Betty, Toty).


Datum: 05-06-2008
Naam: Bart Broekhuijse  
img

Leeraar De Vaan woonde op Burghstraat nr 27. Op 29 Van de Valk en daarnaast, op 31, eerst Wiggering (leraar Bridge) en later (eind jaren 40) familie Velleman.


Datum: 04-08-2008
Naam: Geert Krijnen  
img

Nog een leraar erbij: de heer Frankenhuijsen (aardrijkskunde op het Sint Joris) woonde op de Geldropseweg, in het eerste huis naast cafetaria St. Joris. Overigens: in het pand van de cafetaria was in mijn herinnering tot eind jaren zestig een schrijfmachinehandel gevestigd.


Datum: 08-02-2009
Naam: Jerphaas de Hoogh  
img

Dag allemaal, ik ben vorige week op de St Odulphusstraat komen wonen, op nummer 39 om precies te zijn. Net niet op deze foto, maar weet iemand toevallig iets meer over de bewoners van ons (schitterende) huis? Alvast bedankt!


Datum: 08-02-2009
Naam: Leo Velleman  
img

In de St. Odulphusstraat woonde mej. Ine Nilks, lerares Frans op de Krabbendam (Mulo). Ze had de bijnaam "juffrouw kip".


Datum: 24-02-2009
Naam: Anne van Heugten  
img

Wij woonden vanaf 1956 tot in de 80er jaren in de St. Odastraat op 5. Op nummer 1 woonde de familie Sikking, op 3 eerst de familie De Boer en daarna de familie Huizinga. Ons gezin bestond uit vader, moeder en vijf kinderen (Piet-Hein, Marjolijn, Anne, Jeroen en Bart). Op 9 woonde de familie Hoekstra met kinderen Maarten, Koos, Esther en ??. Het waren vrijwel allemaal grote gezinnen waardoor er 's avonds op straat genoeg te beleven viel. Mijn jeugdvriendinnetje Clara de Wilde woonde net om de hoek met haar ouders en broer Eduard in de St. Odulphusstraat. Ik kijk met veel plezier terug op mijn jeugd aldaar.


Datum: 24-02-2009
Naam: Leo Velleman  
img

Wie kent juffr. Niks nog uit de St Odulphusstraat? Ze gaf Franse les op de Mulo en trouwde later met ene Bosman.


Datum: 24-02-2009
Naam: Hans Strootman  
img

Ze is later met de gemeentelijke MULO overgegaan naar de Gemeentelijke Scholengemeenschap Woensel, nu het Stedelijk College, waar ze nog jaren gewerkt heeft.


Datum: 25-02-2009
Naam: Rini Heldoorn  
img

in de tijd dat ik op de Krabbedam zat ging het verhaal dat juffrouw Niks met een zeeman getrouwd zou zijn, dat was begin jaren '50. Buiten Frans gaf ze ook handwerken.


Datum: 02-02-2011
Naam: Tettie Lindner  
img

Ik mis de heren Corman (scheikunde) en Leyten (natuurkunde) van het Catharinalyceum. Zij woonden eind jaren vijftig ook in het Witte Dorp.


Datum: 16-10-2015
Naam: Joek van Engelen  
img

Wij woonden St Odulphusstraat 19.


Datum: 02-02-2016
Naam: Geert Krijnen  
img

Nog enkele bekende (ex-)bewoners van het Witte Dorp:
- schrijfster Hella Haasse (Geldropseweg)
- componist Harry van Hooff (1e Wilakkersstraat)
- radioman Frits Spits (2e Wilakkersstraat)
- zangeres Lenny Kuhr (Petrus Dondersstraat)
- autocoureur Toine Hezemans (Burghstraat)


Datum: 29-01-2018
Naam: Corinne Hoekstra  
img

Ik heb jaren gewoond in de Burghstraat 31.
Naast ons woonde het hoofd van de zedenpolitie Noord Brabant en Zeeland. Hij had zijn politiepet in de hal opgehangen met een spotje erop. Maar toch werd er bij hem ingebroken.
Maarten Sikking woonde inderdaad in de St. Odastraat. Ik ben op zijn eindexamenfeest geweest. Volgens mij woonde Toine Hezemans in de 1e Wilakkerstraat. Peter Koelewijn op de Heezerweg, vishandel. Lenny Kuhr woonde samen met Herman Pieter de Boer op de Petrus Dondersraat. De heer Riethof conrector GLE klopt
In de Petrus Donderstraat woonde ook nog een leraar Duits, Van Lieshout.
Met Toty Heukels ben ik op vakantie in Zeeland geweest. Zij zat bij mij in de klas op het GLE. Zij kreeg enkele maanden vrij om te trainen in Mexico voor de Olympische spelen zwemmen. Om te kijken hoe onder welke weersomstandigheden daar Betty Heukels en Ada Kok moesten trainen. Als een soort testpersoon. Toty is later getrouwd met een Fransman en is in Frankrijk gaan wonen.
Frits Spits zat ook samen met zijn broer Gerard, bijnaam Sjonk, op het GLE. beiden zijn op mijn eindexamenfeest geweest. En ik bij hun op hun eindexamenfeest geweest. Hun vader was chirurg en zij woonden in een groot huis in de Elzentlaan, niet in de 2e Wilakkerstraat.
Wij woonden tegenover de oude DAF. Er stonden altijd veel militaire auto's op het terrein. Op een nacht stonden er enkele mannen tussen de spijlen door te kijken op het buitenterrein van de DAF. De volgende dag was ingebroken. Mijn moeder heeft het nummerbord en het merk van de auto opgeschreven maar heeft deze informatie niet durven doorgeven aan de politie. Op het Burghplein stonden enkele werkgarages van de DAF. De deuren stonden altijd open. Men ontroestte daar auto's. De meeste omwonenden zijn overleden aan een longaandoening. Later zijn op dat terrein huizen gebouwd.


Datum: 29-01-2018
Naam: P Hertogs  
img

Hallo Corinne, was Peter Koelemans ook een zanger?


Datum: 29-01-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Volgens mij bedoelt Corinne Peter Koelewijn. Frits Spits is een pseudonaam voor op de radio, in werkelijkheid heette hij Frits Ritmeester en was leraar Nederlands op een MAVO - school in Stratum.


Datum: 14-02-2018
Naam: Corinne Hoekstra  
img

De vishandel aan de Heezerweg was van de ouders van Peter Koelewijn. Ik ging vaak met mijn vader op de fiets een makreel halen bij hun. Ik zat dan voorop de stang van de fiets van mijn vader.