EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6450

Bijdrager:

Jaar:

1935

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Guido Gezellestraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Gezellenhuizen

Onderwerp 3.:

Guido Gezellehuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Guido Gezellehuis

Beschrijving

In 1928 is dit woonhuis voor jongemannen met 30 kamers gebouwd aan de Guido Gezellestraat 35 in opdracht van het N.J.V. (Nederlands Jongelings Verbond), thans C.J.V. (Christelijk Jongeren Verbond). Veel nieuwe Philips-employés kwamen wonen in dit "Maagdenhuis". In 1970 is het tehuis verkocht en werd Hotel Mulders.


Geplaatst op

12-10-2006

Reacties:

Datum: 16-10-2006
Naam: Peter Vermeulen  

In 1989 is Hotel Mulders failliet gegaan.


Datum: 07-02-2007
Naam: Maarten Meulensteen  
img

Ook Peter van de Heuvel heeft het nog een tijd geprobeerd te runnen als pension maar ook dat ging failliet.


Datum: 07-02-2007
Naam: Henny van Melis  
img

Prachtig pand, is het al afgebroken?


Datum: 08-02-2007
Naam: Dick Bonekamp  
img

Het staat er nog steeds en wordt gebruikt voor studentenhuisvesting na een grondige restauratie en verbouwing. De rest van de straat is ook het doorlopen waard.


Datum: 21-02-2007
Naam: Corjan van der Peet  
img

Een grondige verbouwing ja, maar of het restauratie-aspect 'grondig' was... Allerlei geveldetails en ornamenten zijn weggepoetst, het interieur is totaal overhoop gehaald, goten zijn vervangen door trespa etc. Schandalig slecht. Maar ach, men dacht ook over sloop, dus de hoofdstructuur is in elk geval gered.


Datum: 15-08-2012
Naam: Hank Muller, Kitchener, on., Canada  
img

Ik ben in dat huis geboren en heb er een hele goede jeugd gehad. Ik woonde daar van '39 tot ik naar Canada ging in '63.
Tussen haakjes; de knapen die daar woonden noemde het huis: 'maeghdentroost'.
Kun je nagaan, allemaal vrijgezellen. Als er iemand is die iets meer over dat huis of de straat wil weten, laat me even weten.


Datum: 18-03-2013
Naam: Maria Kraakman  
img

Ik ben ongeveer in1965 op nr 19 van de G. Gezellestraat komen wonen, samen met mijn ouders, twee zussen en een broer. Mijn moeder is in 2002 naar Engelsbergen (verzorgingshuis) gegaan en toen kwamen er andere mensen in wonen met, heel frappant, ook een tweeling (Ik ben ook een van een tweeling). In 1965 woonde in het G. Gezellehuis een gezin Janssen, dat het beheerde. Hun dochter Saskia was een vriendinnetje van mij, vandaar dat ik er veel binnen ben geweest. In die tijd zaten er gastarbeiders uit vooral Spanje,Turkije en Suriname. Ik ben al heel lang op zoek naar Saskia Janssen, die nog volgens mij in Eindhoven woont, omdat ik haar er nog gezien heb, lang geleden. Zij weet nog veel van dat huis, omdat ze er een hele tijd gewoond heeft.


Datum: 18-03-2013
Naam: Corjan van der Peet  
img

Het is een ontwerp van de bekende architect A. Ingwersen, die meer van dergelijke tehuizen bouwde, met name voor prot. christelijk opdrachtgevers. In Den Bosch ontwierp hij trouwens ook de oudbouw van de Brabanthallen.


Datum: 19-03-2013
Naam: Hank Muller  
img

Beste Maria, ik zou graag nog wat uitgebreid met je willen praten over het Gezellenhuis. Ik kom naar Holland van 2-18 april en ga naar Eindhoven op 12 april.
<<< Hank, dat kan al via het persoonlijke e-mailadres van Maria. Klik maar op de blauwe naam. (red.) >>>


Datum: 20-03-2013
Naam: Maria Kraakman  
img

Dat kan inderdaad ook via mijn e-mailadres. Ik woon in Someren, niet zo ver van Eindhoven af. Heb jij in de Guido Gezellestraat gewoond of in dat gezellenhuis?


Datum: 22-03-2013
Naam: Hank Muller  
img

Maria, doe me een plezier en e-mail me jouw e-mail adres. Toen ik op 'Maria Kraakman' clickte, kwam er een Maria van Hooff op. Dat is natuurlijk verkeerd.
Ik ben in dat huis aan Guido Gezellestraat 35 geboren! Maar daarover zullen we wel meer praten.
Mijn e-mailadres: mulhan3@hotmail.com
<<< Hank, het zou zomaar kunnen dat Maria getrouwd is, en een van de twee namen haar meisjesnaam. Probeer nog maar eens. (red.) >>>


Datum: 22-03-2013
Naam: Maria Kraakman  
img

Maria van Hoof-Kraakman is mijn naam en Kraakman is mijn meisjesnaam inderdaad.


Datum: 23-06-2015
Naam: Twan Runner  
img

Ik ben een huidige bewoner van het Gezellehuis. Heeft iemand toevallig foto's van hoe het er vroeger van binnen heeft uitgezien? Er zit trouwens ook een grote kelder onder het huis, maar de ingang via de keuken is helaas dichtgemaakt. Als jullie willen weten hoe het er nu uitziet, dan kan dat hoor.


Datum: 23-06-2015
Naam: Hank Muller  
img

Hello Twan, zoals je hier boven kunt zien leefde ik in dat huis van geboorte '39 tot '63. Ik heb daar samen met mijn twee broers Pieter en Rinus een uitstekende jeugd gehad. (forgive me if my Dutch is a little rusty).
Ik was voor het laatst in Eindhoven in 2013. Een van de studenten liet me naar binnen om wat rond te kijken. Het was totaal veranderd. Ik zal kijken of ik nog wat foto's heb van het interieur. Aan de achterkant van het gebouw was de keuken met op de begane grond een groot luik om de kolen naar beneden te gooien. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader toen de kolen opschepte en ze dan in het fornuis (kachel?) gooide. Wat een rotzooi!
Email me if you have more questions, Regards, Hank.
<<< Hank, als je die foto's wilt doorsturen, heel graag. (red) >>>


Datum: 02-12-2015
Naam: Marlies Maassen van den Brink-Isbrucker  
img

Mijn herinnering aan het Gezellehuis: ik woonde als kind in de Rodenbachlaan en wij hadden (nog) geen tv thuis. Op woensdagmiddagen eind jaren 50 mochten we met een aantal kinderen in het Gezellehuis (als er geen andere activiteiten waren) naar de bloedstollende tv-serie 'Onderweg naar morgen' met professor Plano komen kijken. Ik was toen 9 jaar. De ouders van Hank Muller moeten degenen geweest zijn die ons die gastvrijheid geboden hebben!


Datum: 04-03-2017
Naam: John Verschuren  
img

=== Hier de originele tekst in het Engels, voor een vertaling zie de volgende reactie. (Red.) ===
My Parents bought this large house in the early 1970's, seeing the house was run down they got it for a reasonable price, but lots of work had to be done. People had started to steal the roof guttering (lead)etc. Mid seventies Dad started renting out rooms to foreign workers, but some things had to change internally, mainly the staircase which would act as a fire funnel with it's big opening centrally. Eventually my parents had the left side of the house restored. The old library was turned into our living room, a large terrace was added to the garden side. After the left side was liveable we moved there from our house in the Rodenbachlaan. And more money was pored into the guido. ( Thats what we use to call it "de guido" )
In 1986 My parents decided to sell and move back to New Zealand- Australia, A real estate agent Schalkwijk bought it and passed it on to a guy called Van den Heuvel, This guy is the one how went bust. My mother had turned the place into a Hotel, using her maiden name Mulders, Mam was a great business person, and i not having a mortgage on the place made it easier, so it made money. The other thing was Philips rented all rooms for one year, they didn't renew the contract, so Mam turned it into a Hotel, and slowing was building it up. Then when Mr VD Heuvel took over, Philips approached him with a offer of one year all rooms, great but what then!!!!! Bust, so wrong opinion was made in my eyes. (Philips had asked us but we didn't want to commit all rooms, seeing we where building up a name as Hotel Mulders) It great to see that so many people have greg memories of the place. Thank u John


Datum: 05-03-2017
Naam: Redactie EiB  

Mijn ouders kochten dit grote huis in de vroege jaren zeventig. Omdat het huis was uitgewoond, kregen ze het voor een redelijke prijs, maar ze moesten veel restaureren. Dieven hadden delen (lood) van de dakgoten enz. gestolen. Midden jaren zeventig ging mijn vader kamers aan gastarbeiders verhuren, maar in huis moesten enkele dingen aangepast worden. De trap met de grote centrale opening zou bij brand een trechter vormen. Uiteindelijk waren mijn ouders klaar met de restauratie van het linkerdeel van het huis. De vroegere bibliotheek was nu onze huiskamer geworden en aan de tuinkant was een flink terras gemaakt. Nu de linkerkant van het pand bewoonbaar was, verhuisden we daarheen vanuit ons huis aan de Rodenbachlaan. En er werd nog meer geld in "de guido" (zo noemden we het huis) gestoken. In 1986 verkochten mijn ouders het pand en gingen ze terug naar Nieuw-Zeeland en Australië. Makelaar Schalkwijk kocht het huis en verkocht het aan ene Van den Heuvel. Die ging failliet. Mijn moeder had het pand omgebouwd tot hotel, onder haar meisjesnaam Mulders. Zij was een goede zakenvrouw en omdat er geen hypotheek op het pand zat, kon ze makkelijk winst maken. Philips huurde alle kamers voor een jaar, maar verlengde dat contract niet. Daarom maakte mijn moeder er langzamerhand een hotel van. Na de overname door Van den Heuvel kwam Philips met het aanbod alle kamers een jaar lang te huren. Mooi, maar toen ging hij failliet! Dus volgens mij een foute beslissing. (Philips had het ons ook aangeboden, maar we wilden het niet voor alle kamers, omdat we als Hotel Mulders een naam aan het opbouwen waren.)
Ik vind het mooi dat zoveel mensen goede herinneringen aan dit huis hebben.
=== Dank aan Hans Michels voor de vertaling. (Red.) ===


Datum: 21-06-2017
Naam: Hank Muller  
img

Hello Marlies,
Die TV-geschiedenis waar het je over hebt kan ik maar vaag herinneren, ik heb je dan waarschijnlijk wel eens ontmoet? Dit had plaats in de 'grote huiskamen' zoals we het noemden. Wij hadden die TV dank zij een paar knapen die bij Philips werkten, studenten denk ik. Het was een groot (voor die tijd) beeld met een enorme hoop knoppen aan de voorkant en het was gemaakt van een soort metaal (mesh) kast. Het had een binnenantenne aan een statief. Het signaal kwam van de Philips studio. We hadden alle stoelen op een rij gezet, zoiets als een film theater. Ik zou me niet verbazen als dat DE ENIGE TV was in Eindhoven in die tijd.
Vergeef me, mijn Hollands is niet het beste.
Greetings to all. Hank, June 20, 2017.