EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6247

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

235 Gijzenrooi

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tussen Putten en Riel.

Beschrijving

Nog even en ook hier staan huizen. Nu al 1.5 huis. Foto genomen op overgang Rik Woutersweg met Rielsedijk, kruispunt met Puttensedreef.


Geplaatst op

05-10-2006

Reacties:

Datum: 05-10-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik weet niet precies hoe het nu geregeld is, maar voor het faillissement van Daf, moest de Puttensedreef 1 maal per jaar worden gesloten, daar anders het recht van overpad veranderde in adatrecht, zodat alle rechten van Daf op de weg zouden vervallen.
De platen eigen weg werden regelmatig gestolen. Dus de Puttensedreef is altijd eigendom van Daf geweest.


Datum: 18-04-2007
Naam: Rini Talens  
img

De Puttense Dreef is al heel oud. Aan de kant van Tivoli lag vroeger de BZB (Bedrijfs Zelf Bescherming) van Philips (soort BB). Op de knik in die weg bij Tivoli heeft nog een tijd een schapenherder gewoond. Ik kan me niet voorstellen dat die kant weg van de Daf is geweest, Maar het stukje tegenover de Daf... Een poort van de Daf heeft er lange tijd recht tegenover gelegen!


Datum: 06-04-2008
Naam: J.van Gompel  
img

Ga nu maar eens kijken. Anno 2008 is heel 't weiland vol gebouwd.


Datum: 07-04-2008
Naam: Rini Talens  
img

Ja, het hele weiland. Het is helaas niet realistisch om te streven naar onveranderlijkheid, hoe erg ook ik dat vind. Vooral als je nagaat dat het gebied, dat daar net achter ligt, een van die hoger gelegen Brabantse gebieden is, die als eerste gekoloniseerd zijn geworden door de mensheid. Er zijn daar nog vuistbijlen in de grond gevonden. Riel, want daar hebben we het nu eigenlijk over, heeft oa. nog een eigen kerkje gehad. Aan de 'bolle akkers' daar en aan de verhoging daarvan t.o.v. de grote Zegge, daar net weer achter, kun je daar nog zien hoe lang de boeren daar hun land bemest hebben met potaarde uit de stal en afgeplagde hei. Tot aan zeg maar 1890: per jaar 3 mm erbij en 1 mm eraf door oogsten en erosie. Daarna 1 mm per jaar eraf doordat enkel kunstmest is gebruikt. Die akkers hebben nog echt een bolle vorm, zodat het water goed afliep en er geen plassen achter bleven (ga zelf maar eens kijken!) Je kunt dan zelf uitrekenen wanneer dat allemaal ongeveer begonnen moet zijn. Putten zelf is geen gehucht, dat (zoals Riel) meetelde als een van de 'Zes Gehuchten'. Het is wat later ontgonnen, door Paters, toen Brabant door het vele ontwateren al wat droger was geworden. Wel heeft het land Putten waar we nu wat rechts op uitkijken vaak als legerplaats gefungeerd, als Eindhoven weer eens belegerd werd. De patersboerderijen van Putten, werden natuurlijk weer als eersten geschat.


Datum: 08-04-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Ik hoop dat een ieder begrijpt, dat met altijd sedert 1949 wordt bedoeld, in mijn schrijven op 5 okt. 2006. (foutje bedankt) Dus toen het gebied door Daf aangekocht is. De Puttense dreef, door mij geschetst, betreft ook het gedeelte v.a. de Geldropseweg tot aan de kruising op de foto.