EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6170

Bijdrager:

Jaar:

1943

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Minckelersplein

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Minckelerplein

Beschrijving

Rechts het Minckelerplein, links de Kamerlingh Onnesstraat die evenwijdig loopt aan de Boschdijk. Geheel achteraan komen we uit op de Lorentzstraat.


Geplaatst op

30-09-2006

Reacties:

Datum: 30-09-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

In dit winkelpand is jaren een kruidenier, Etos-vestiging, geweest. Niet zichtbaar achter de rug van de fotograaf was een Etos-slagerij, hoek Musschenbroekstraat.


Datum: 31-10-2006
Naam: Pieter van Eeuwijk  
img

De naam van het plein is Minckelerplein en is later gewijzigd in Minckelersplein. Ik heb van 1984 tot 1990 op nummer 7 gewoond. Dit is het pand boven de winkel. In de tijd dat ik er woonde, was het een textielwinkel van mijn neef. Ik zie ook dat de ingang van de winkel later een paar meter naar links is verplaatst.


Datum: 11-06-2007
Naam: Hans Schoonen  
img

Mijn moeder, Dora Buuts, heeft in die kruidenierswinkel gewerkt, ze heeft er wel eens verhalen over verteld. Een paar jaar geleden heeft iemand die ook in die winkel heeft gewerkt contact gezocht via schoolbank en ik heb toen de informatie doorgespeeld naar mijn moeder. Helaas ben ik de naam van die mevrouw kwijtgeraakt.


Datum: 06-09-2007
Naam: Cyril Aben  
img

De gevel is inderdaad behoorlijk ingrijpend veranderd. Helaas zijn ook de erkers van de huizen aan het Minckelersplein weg?


Datum: 10-05-2009
Naam: Frank de Bie  
img

Ben in 1957 geboren in de Kamerlingh Onnesstraat op nummer 23. In de winkel waar je tegenaan kijkt (hoek Minckelersplein) was volgens mij niet de kruidenier. Die zat aan de andere einde van de K.O. straat en dat was de Coöp. In de winkel zichtbaar op de foto heeft volgens mij een viswinkel gezeten van Koelewijn (vader van Peter). Helemaal kan ik het mij niet meer herinneren. De naam Dora Buuts komt me in ieder geval wel heel bekend voor.


Datum: 10-05-2009
Naam: Cyril Aben  
img

Ik heb van 1968 tot 1988 in de Musschenbroekstraat gewoond en weet met zekerheid dat daar toen (tot een AH aan de Boschdijk, hoek Barrierweg kwam ) de Etos-kruidenier gevestigd was. Daarna kwam er een Neon-zaak en een textielwinkel, nu is het iets van een "buurtrestaurant"? Zo gaat het verhaal dat ik als kind geen kippeneieren lustte maar enkel "Etos-eieren" die mijn moeder daar haalde. De fotograaf staat voor het pand van de slagerij waar ik menig schijfje worst verorberd heb. Maar wat een leuke foto!


Datum: 11-05-2009
Naam: Frank de Bie  
img

Cyril, volgens mij heb jij gelijk, maar er staat mij iets bij van een viswinkel van Koelewijn. Mogelijk dat die in de Kamerlingh Onnesstraat zelf zat. Op de hoek van de Barrierweg/Boschdijk was in mijn tijd (tot 1964) nog de Gruyter gevestigd.


Datum: 22-08-2009
Naam: Tiny Swinkels Gommans  
img

Ik heb tot 1967 in de Kamerlingh Onnesstraat gewoond op 39 direct achter het gangetje van de ETOS en volgens mij heeft de ETOS daar altijd gezeten. En op de hoek van de Barrierweg Boschdijk zat de AH. Ik heb daar nog een jaar gewerkt. Op de hoek van de Kamerlingh Onnesstraat en Lorentzstraat zat de Coöp. Wat er daarna in gezeten heeft, kan ik me niet meer herinneren, maar de baas bij de Coöp was de heer Renette en die kwam uit Weert.


Datum: 23-08-2009
Naam: Hans Vervoort  
img

Tiny, dat de familie Gommans met o.a. jij en jullie Jan daar gewoond hebben, kan ik mij ook nog wel herinneren. Met jullie Jan heb ik enkele maanden geleden nog gemaild. Jouw man ken ik ook vanuit de mechanische afdeling op TQ waar de heren Van Karsen en Hoek de leiding hadden. Wat op deze foto ook opvalt zijn de witte banden rondom de lantaarnpalen en bomen. Dit werd gedaan om aanvaringen te voorkomen als men in donker op straat liep en alles verplicht verduisterd moest zijn in de oorlog. Het was dan aardedonker op straat.


Datum: 23-08-2009
Naam: Leo van den Sommen  
img

In mijn herinnering rond '64 hoek Barrierweg/Boschdijk AH-winkel. Bedrijfsleider/eigenaar van Pareren (of Parera) woonde boven de winkel. Op de hoek Kamerlingh Onnesstraat/Minckelersplein Etos-kruidenier. Hoek Musschenbroekstraat/Minckelersstraat Etos-slagerij. Verder was er op de hoek Kamerlingh Onnesstraat/Lorentzstraat een viswinkel, later kwam daar zaadhandel Marechal in, rond 1967. Om 't hele hoekenverhaal af te ronden, was er op de hoek Minckelersstraat/Newtonstraat de Textielkoning. Deze is in '67 of '68 een keer uitgebrand geweest.


Datum: 23-08-2009
Naam: Hans Vervoort  
img

Om de huisvesting in het pand hoek Lorentzstraat/Kamerlingh Onnesstraat helemaal rond te breien, voor de Coöp zat op deze locatie een groentewinkel en deze werd gerund door Van der Laan.


Datum: 23-08-2009
Naam: Tiny Swinkels Gommans  
img

Nog ff een hoekje. Voordat Konings de "textielkoning" op de hoek Minckelerstraat-Newtonstraat kwam zat de Gruyter daar.


Datum: 24-08-2009
Naam: Hans Vervoort  
img

Dan gaan we nog een stapje verder in de wijk van "de Volkshuisvesting" maken. Die ook niet mag ontbreken, op hoek Lorentzstraat/Newtonplein, is de kruidenier Pladdet met de Spar. Dan hebben we een volledig rondje gemaakt door het huizen/winkelbezit van deze woningbouwvereniging.


Datum: 24-08-2009
Naam: Leo van den Sommen  
img

Nou we toch aan 't stappen zijn, gaan we bij Pladdet links door de Brugmanstraat. Daar zat, weliswaar voor mijn tijd maar Tiny en Hans weten dat vast ook nog wel, in een hoek deze keer De Vries manufacturen. Als kind konden wij voor snoepgoed terecht bij Stallen.


Datum: 26-08-2009
Naam: Ad van Eijck ( Janus )  
img

Ik weet dat Frank de Bie schuin tegenover de winkel van ETOS woonde in de Kamerlingh Onnesstraat en dat Jan Gommans aan de achterkant tegen de ETOS aan woonde. Ik weet ook zeker dat het een ETOS-winkel was omdat ik met een van de meisjes uit die winkel, Lies Gerrits(e), een tijdje verkering heb gehad (1967). De genoemde winkels in de omgeving zijn mij bekend. Nog een aanvulling op het aantal winkels (werkplaatsen), op de hoek van de Minckelerstraat en het Minckelerplein was een schoenhersteller gevestigd, namelijk schoenmaker De Graaf. Zijn dochter (Annelies) heeft verkering gehad met Peter Koelewijn, maar deze familie is naar Canada vertrokken. In de Minckelerstraat zat nog een schoenmaker Vos. Deze woonde tussen de familie Van Diepen (ambulancechauffeur) en de familie Hijkoop, tegenover de ETOS-slager. Zelf heb ik altijd in de Newtonstraat gewoond.


Datum: 26-08-2009
Naam: Tiny Gommans  
img

Annelies de Graef was een vriendin van mij, zij heeft nooit verkering gehad met Peter Koelewijn, zij was een bekende zangeres en ging in de avonden en weekenden met een bus optreden in het land. Bij die artiesten waren ook Peter en de Rockets, de Blue Diamonds de Nederlandse Elvis en ik dacht ook Anneke Grönloh. Die kwamen haar dan met de bus ophalen en wij als tieners gingen handtekeningen vragen. Zij is jong getrouwd en toen geëmigreerd, maar is naderhand teruggekomen en woonde jaren geleden in Limburg. Annelies was destijds de Nederlandse Conny Froboess, zij zong haar liedjes vertaald in het Nederlands. Zij kwam in die tijd ook op TV. Mijn broer heeft nog gitaarles gehad van haar. (Zie ook foto 5169 (red.))


Datum: 27-08-2009
Naam: Ad van Eijck  
img

Ik weet dat Annelies de Graef gitaar speelde en zong. Als zij in Nederland was gebleven, weet ik zeker dat ze tot de top had gaan behoren. Graag zou ik wat aanvulling geven op de winkels en bedrijven (die meestal in de voorkamer of achter het huis waren gevestigd). Tegenover schoenmaker Vos in de Minckelerstraat zat herenkapsalon (de Vries?). Verderop in de Minckelerstraat zat Candido terrazzowerk (zijn werkplaats was gevestigd op de steenoven). Op de hoek van de Newtonstraat en het Newtonplein zat de winkel van groenteboer Gijtenbeek. In de Lorentzstraat op de hoek van de Buijs Ballotstraat was een scharenslijper gevestigd (Tiesboemel?). In de Lorentzstraat achter huisnummer 10 zat de werkplaats van de woningbouwvereniging. In de Buijs Ballotstraat was het bedrijf van van de Waarden, marktkraamverhuur gehuisvest en het loodgietersbedrijf van Loots zat in de Kamerlingh Onnesstraat. Zijn er mensen die van deze bedijven, winkels of eigenaren foto's hebben, plaats deze dan s.v.p.


Datum: 28-08-2009
Naam: Hans Vervoort  
img

Ad of Janus, jij bent wel goed op de hoogte maar om het rijtje neringdoeners aan huis nog aan te vullen: de bibliotheeek van Seijkens in de J. v.d. Heijdenstraat en de fotograaf Vet in de Minckelersstraat. Verder even een persoonlijke vraag: oefende jouw vader het beroep van herenkapper uit en woonden jouw grootouders in de Lorentzstraat op nr 6?


Datum: 28-08-2009
Naam: Tiny Gommans  
img

Ik denk dat bijna alle zaakjes wel genoemd zijn al weet ik er nog wel een paar, maar die zitten weer meer richting Edisonstraat. Eén zaak is hier echter nog niet genoemd en dat is de vishandel van Hettema, die zat in de Newtonstraat tussen het Newtonplein en de Drebbelstraat.


Datum: 28-08-2009
Naam: Hans Vervoort  
img

Tiny, die visboer heette Wassink, Hettema zat in de Ampèrestraat.


Datum: 28-08-2009
Naam: Ad van Eijck  
img

Hans je hebt gelijk het was visboer Wassink. Deze visboer zat op de hoek van de Newtonstraat en de Drebbelstraat. Hettema zat inderdaad in de Ampèrestraat, ik dacht op de hoek Ampèrestraat / Morsestraat.


Datum: 03-05-2012
Naam: Mahdi Vrielink  
img

Deze site heb ik vandaag leren kennen doordat iemand mij een foto toestuurde. Ik ben in 1960 geboren en heb met mijn ouders het eerste jaar bij mijn oma boven gewoond op Kamerlingh Onnesstaat 33. Ik ben heel benieuwd of iemand mijn oma (mevrouw Vrielink) heeft gekend, of mijn vader. Mijn vader moet, met z'n lengte van 2,07 m, zeker zijn opgevallen. Ik herinner mij verhalen van mijn moeder over "Tante Doortje". Als ik oude familiefoto's terug kan vinden, moet er als het goed is nog een foto zijn waar ze mij als baby vasthoudt. Ik zou het leuk vinden wanneer iemand wat meer weet. Het zou mijn geschiedenis completer maken met zaken die ik helaas niemand meer kan vragen.


Datum: 23-04-2016
Naam: Ricky spierings  
img

Mijn opa heeft daar, waar de Etos in zat, het neonzaakje gehad. Nol van Kleef samen met Annie Vinck.


Datum: 26-10-2016
Naam: Ruurdtje Westerterp  
img

Schoenmaker Vos woonde op een hoek tegenover Minckelerstraat 9. Je moest achterom om in de schuur van de schoenmakerij te komen.