EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6076

Bijdrager:

Jaar:

1904

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk/Lange Dijk*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vestdijk (Kloosterdijk) (1)

Beschrijving

Aan het begin van de 20e eeuw zag het eerste stuk van de Langendijk (vanaf de Nieuwstraat) er zo uit. De kantoorvilla van A de Block werd gebouwd in 1901. Vooraan links de muur die hoort bij de villa van Mignot aan het Stationsplein. Trottoirs ontbreken en het wegdek ziet er niet bepaald fris uit.


Geplaatst op

24-09-2006

Reacties:

Datum: 07-05-2009
Naam: Jan van der Meulen  

Links achter de schansmuur van de tuin van Mignot en de telegraafpaal was tot en met 19 September 1944 een smal steegje met enkele huizen die met het bombardement van die datum werden verwoest. Ter rechter zijde van de grote mast zijn omstreeks 1922 nieuwe huizen gebouwd respectievelijk voor oogarts Sonnen en op de hoek van de Raiffeisenstraat voor dr Speleers. Beide huizen staan al zeer vele jaren bewoond door vrijwilligers ter bescherming tegen vernieling.


Datum: 01-04-2020
Naam: Redactie EiB  
img

Jasper Scheffers stuurde via onze facebook-pagina de volgende informatie: De Vestdijk heeft in het verleden verschillende namen gehad. Het pad over de dijk lag buiten Eindhovens grondgebied, maar na een grenscorrectie in 1866 werd de "Dijk" bij Eindhoven gevoegd. Sindsdien heeft het pad verschillende namen gekregen. Aangezien voor 1920 nog niet alle straatnamen waren vastgelegd, komen er in de eerste jaren verschillende namen voor. De naam Dijk en Lange Dijk (ook wel Langen Dijk of Groote Dijk genoemd) vind je het meeste terug. Ook wordt er regelmatig melding gemaakt van de Kloosterdijk, omdat het pad naar het klooster Mariënhage leidde, maar de huidige Ten Hagestraat had dezelfde naam. Nadat in 1866 de spoorlijn Eindhoven-Boxtel is aangelegd, is er een weg vanaf het station naar de markt aangelegd, de Nieuwstraat. De aanleg van deze straat zorgde ervoor dat de Dijk in twee delen werd gesneden. In de volksmond zou het korte stuk voortaan de Korte Dijk en het lange stuk de Lange Dijk genoemd worden.


Datum: 01-04-2020
Naam: Redactie EiB  
img

Monica De Haan stuurde via onze facebook-pagina de volgende reactie: Ja, dit is toch de Vestdijk. De grote villa na het donkere huisje staat er nog steeds. Vóór 1962 zat daar het I.A.K. in. Die zijn daarna naar de Tramstraat verhuisd en ik dacht dat er daarna een andere verzekeringsmaatschappij in kwam. Alg. Friesche of zoiets.