EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5800

Bijdrager:

Jaar:

1948

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

326 Karpen

Straat:

Javalaan/Javalaan-Zuid*

Onderwerp 1.:

Zwembaden / Sauna's

Onderwerp 2.:

De IJzeren Man

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Badmeesters van de IJzeren Man

Beschrijving

De badmeesters van links naar rechts zijn, Jan Kwaaitaal, Kees Aarts en Guus van Huijgevoort. Wie er verder op staan is mij niet bekend. Op video ^53 kun je zien hoe  Ferrie Pennings een onderscheiding kreeg voor het redden van een vriendje in de IJzeren Man. Ook hoe druk het dat jaar was.


Geplaatst op

14-09-2006

Reacties:

Datum: 11-11-2006
Naam: G Dijsselbloem  
img

Kees Aarts kon ontzettend lang onder water blijven. Hij liep met twee gewichten in zijn handen over de bodem van de vijftigmeterbaan naar de overkant.


Datum: 12-11-2006
Naam: Guus van Huijgevoort  
img

Kees kon 3 minuten en 7 seconden onder water blijven. Het onderwater-lopen heeft hij meerdere malen gedemonstreerd tijdens diploma-zwemmen in de IJzeren Man


Datum: 13-11-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Dat onderwaterlopen kan ik mij nog wel herinneren. Dat deden vooral de jongens aan de jongenskant, achteraan bij de duikplanken en de startblokken.
Heb ik ook eens geprobeerd maar ik griezelde van die glibberige bodem. Meiden hè!.


Datum: 15-11-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Ik herinner me nog dat Cor Reniers en een andere badmeester het record zouden gaan breken. Na vijf minuten waren ze nog niet boven, tot we plotseling gelach onder de stijger hoorden. De mannen hadden zich zelf verraden.


Datum: 16-11-2006
Naam: Guus van Huijgevoort  
img

Een anekdote met het diploma zwemmen aan de IJzerenman:
Aan de hoge duikplank aan de jongenskant had men aan een katrol een grote kist gehangen, daar ging eerst Kees Aarts in, de deur ging dan dicht en op slot en daarna lieten ze de kist onder water zakken. Onder water werd dan van persoon gewisseld, Ko Geurts zat namelijk onder de steiger. Maar wat gebeurde er, de kist zakte onder water en kwam wat schuin op de bodem terecht. Kees kon daardoor de deur van de kist niet open krijgen. Het is toch goed afgelopen, doordat Kees zo lang onder water kon blijven. En niemand heeft er iets van gemerkt.


Datum: 27-12-2006
Naam: Peter Pilgram  
img

Ik heb les gehad van een badmeester Wim (achternaam onbekend) omstreeks 1955. Zwemmen kon ik als de beste alleen het watertrappen (1 minuut) was een probleem. Op de afzwemdag werd ik gered door Guus van H. die na 30 seconden affloot omdat het water zo vreselijk koud was. Diploma gehaald!


Datum: 13-05-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De familie van Poppel zwaaide enige tijd de skepter in dit zwembad. Het is dezelfde familie die iets later zwemschool de Dolfijn in de v.Gentstraat begon.


Datum: 13-05-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Bijna goed Wil, eerst was er de Dolfijn, later nam Van Poppel de IJzeren Man over.


Datum: 13-05-2007
Naam: Guus van Huijgevoort  
img

Tini, Willy van Poppel kreeg de pacht van “de IJzerenman”, voor een symbolisch bedrag van de gemeente.


Datum: 13-05-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb de klepel gevonden en terug gehangen. Ik wist dat een buurjongen van mij in Aalst, Kareltje van Eijk, met een dochter getrouwd was... en geweest. Ik hoorde eigelijk zeer recent dat er een van Gentstraat bestaat. In mijn jeugd was dat één grote groententuin van Post de groenteman op de hoek van de Witte de Withstraaten de Van Kinsbergenstraat. Het hele gebied omrand door de Zoutmanstraat, de tuinen van de huizen in de Kruisstraat, Van Kinsbergenstraat en de Schoolstraat. Het is een hele mond vol, maar het was zo.


Datum: 13-05-2007
Naam: Guus van Huijgevoort  
img

Wil, Kareltje van Eijk was met een zus van Willy van Poppel getrouwd.