EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5667

Bijdrager:

Jaar:

1963

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

326 Karpen

Straat:

Javalaan/Javalaan-Zuid*

Onderwerp 1.:

Zwembaden / Sauna's

Onderwerp 2.:

De IJzeren Man

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
IJzeren Man. (2)

Beschrijving

Lekker afkoelen met het hete weer. Volgens mij zijn deze dames aan de 'heren'-zijde aan het zwemmen, dus in 1963 was het 'al' gemengd zwemmen. Op video ^53 kun je zien hoe  Ferrie Pennings een onderscheiding kreeg voor het redden van een vriendje in de IJzeren Man. Ook hoe druk het dat jaar was.


Geplaatst op

06-09-2006

Reacties:

Datum: 06-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Dames mochten wel bij de heren, maar de heren mochten niet aan de dameskant. Dat is een hele tijd zo geweest. Maar je begrijpt dat het bij de dameskant niet zo erg druk was en hebben ze dat toch ook ingezien.


Datum: 06-09-2006
Naam: Gerry Boons.  
img

Er was een dameskant en een herenkant, dan was er ook nog een middenstuk en daar mochten dames en heren met hun kroost verblijven, dus niet de dames bij de heren. Dames en heren konden wel bijelkaar komen via het diepen zoals het toen heette en daar werd dan ook driftig gebruik van gemaakt.
Het middenstuk lag achter het gebouw waar je je haak met kleding in kon leveren.


Datum: 07-09-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

De foto is gemaakt aan de herenkant al zou je dat niet meteen zeggen. Ik heb afgelopen zondag Guus van Huijgevoort gesproken, zoon van de Hoofdbadmeester destijds. Het gevolg hiervan is dat er meerdere foto's van de IJzeren man te verwachten zijn.


Datum: 07-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Welk jaar was destijds Tini? Waar ik over praat is al heeeel lang geleden. Eenieder kreeg een rubber pols/enkelbandje met een nummer er op. In die tijd klommen wij als jongens nog over het hek en hadden geen polsbandje, dus moest je de meeste tijd in het water blijven of op het vlot. Een rubbertje zoals van de postbode verrichtte wonderen. Ik geloof dat ik niet 1 keer betaald, en er nog steeds geen wroeging over heb. Hoe zou dat toch komen? De centjes werden er wel opgemaakt aan ijsjes natuurlijk!


Datum: 07-09-2006
Naam: Ida wagemakers -Schriks  
img

In de jaren 1950 tot 1955 gingen wij met mijn moeder ook naar de ijzeren man zwemmen, de jongens naar de ene kant van de hokjes, en de dames naar de andere kant. Maar de kleine broertjes gingen gewoon met mijn moeder en mij mee, daar zeiden ze niets van, ook als we op het strand lagen kwamen mijn oudere broers er ook bij, waarschijnlijk via het diepe.maar het was wel leuk daar, ook later toen we zonder mijn moeder gingen, we bleven de hele dag en namen ons eigen eten en drinken mee, Met zat ook vaak op de deken van een ander, zonder probleem. Moet je nu proberen.


Datum: 07-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

De naam ijzeren man is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan doordat er een grote stalen machine aan het werk is geweest in 1915. t.b.v. aanleg van de spoorlijn en station Eindhoven. Ik las op de site van IJzerenman dat hij in eerste instantie, anno 1917, open gesteld is voor P.S.V. afd. Zwemmen


Datum: 07-09-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Wil, destijds is toen deze foto werd gemaakt. De hiervoor beloofde foto's laten even op zich wachten, Guus jr. is op vakantie.


Datum: 09-02-2007
Naam: Cor Reniers  
img

PSV afd Zwemmen is opgericht in de jaren '40. Ik heb er zelf gewerkt van 1957 tot 1965 als badmeester.