EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5479

Bijdrager:

Jaar:

1905

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

522 Achtse Barrier

Straat:

Oude Bosschebaan*

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Boerderijen-Woensel

Onderwerp 3.:

Oude Bosschebaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Spaaihoef

Beschrijving

RHC-e 6845 (hans)


Geplaatst op

22-08-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-08-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De Verroeste Spaai en de Spaaihoef op de grens van Woensel en Best. Die spaai was al heel oud maar wat betekende spaai? Ik weet wel dat wij vroeger met een schup spaaiden maar dat is niet deze spaai volgens mij, of vergis ik me?


Datum: 22-08-2006
Naam: Redactie EiB  

De historische langgevelboerderij De Spaaihoef, welke aan de Oude Bosschebaan nr. 4 lag was kadastraal bekend onder de Gemeente Woensel, Sectie S 45. De boerderij was heel oud en had tal van veranderingen ondergaan. Uit het minuutplan van het kadaster van 1832 blijkt dat de Spaaihoef vroeger een meerledige hoeve was. Met een schuur en schob. De boerderij zelf was korter en bestond slechts uit woonhuis en stal. In 1905 is het woonstalhuis vooral aan de voorgevel sterk verbouwd. Toen ook is aan het woonhuis de schuur gezet en zijn twee bijgebouwen geplaatst. De zijgevel van het woonhuis en de achtergevel daarvan zijn nauwelijks gewijzigd. Daar zag men ten tijde van de sloop nog twee drietallig ingedeelde zolderramen. Helaas was deze gevel bezet. Het erf omvatte een boomgaard en enige hoge linden. De boerderij had een grote historische en enige volkskundige waarde. Echter vanwege haar vervallen staat bleek behoud niet mogelijk.
Bron: archief Aktiviteitencentrum Jagershoef.


Datum: 22-08-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ach nu ik de kadasterkaart van foto 5486 erbij heb gepakt zie ik dat het de grens met Zon betreft. Zon wordt hier in de buurt nog steeds als Zon uitgesproken. Die S zal wel aan de noordhollanders te danken zijn.