EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

54442

Bijdrager:

Jaar:

2023

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

211 Irisbuurt

Straat:

Kleine Bleekstraat

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kleine Bleekstraat

Beschrijving

In de Kleine Bleekstraat bestaan plannen voor het slopen van nogal wat oude huisjes. Dat geldt ook voor deze huizen dicht bij de hoek met de Vestdijk. Zie ook foto 54441. (Red.)


Geplaatst op

20-09-2023

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-05-2024
Naam: Redactie EiB  
img

Sinds 2022 bestaat het plan om op de hoek  Bleekstraat/Kleine Bleekstraat/Vestdijk een groot complex met in totaal 130 woningen te bouwen. De architecten zijn en|en (bekend van de transformatie van het voormalige kloostercomplex Mariënhage) samen met Blake Properties. Meerdere inwoners van de Kleine Bleekstraat verzetten zich tegen dit plan. Zij vinden de vier gebouwen veel te massaal in verhouding tot hun straatje.
De Kleine Bleekstraat is een oud straatje, waar de geschiedenis nog goed zichtbaar is. Veel huizen zijn er gebouwd in 1919, pal voor de annexatie. In die tijd kwam de Kleine Bleekstraat uit op de Bleekstraat die vanaf de Dommel afboog over het tracé waar nu de Vestdijk loopt. Destijds liep de Vestdijk vanuit de stad niet verder dan de kruising met de Ten Hagestraat. Het vervolg van de Vestdijk naar de Hertogstraat zou over het terrein van Mignot en De Block moeten lopen, maar dat bedrijf weigerde grond af te staan. Pas na de Tweede Wereldoorlog zou de Vestdijk doorgetrokken worden.
Er staan veel arbeidershuisjes: op nummer 1 woonden in 1934 een papiersnijder en een fabrieksarbeider, op nummer 3 een metselaar. Tussen de huizen 3a en 5a loopt vanuit de Kleine Bleekstraat een naamloos weggetje richting een achterafplek die ’de leeuwenkuil’ genoemd werd. Het verhaal gaat dat op die plek destijds enkele illegale cafés waren, waar dames van lichte zeden hun diensten aanboden aan sjouwers, schippers en andere havenarbeiders die werkten aan het nabijgelegen kanaal.
Het huisje op deze foto is Kleine Bleekstraat 3 en zou volgens de plaatjes van de nieuwbouw niet gesloopt worden. Zo zou er toch nog een herinnering aan het oude straatje blijven bestaan.


Datum: 08-05-2024
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Voor mijn part zouden er véél meer huisjes mogen blijven bestaan en opgenomen worden in de nieuwbouw. Maar goed, ik heb er dan ook geen verstand van. En zoals vele ambtenaren ben ik emotioneel ook niet betrokken. Als nummer  3 blijft bestaan, neem ik aan het pand links grenzend ook. Het lijkt me een blok van twee namelijk. Zoals de redactie al schreef: er blijft een stukje historie bewaard. Maar goed, alles is nog niet gesloopt.


Datum: 08-05-2024
Naam: Eric Kemperman  
img

Als je kijkt naar de staat van onderhoud van sommige panden, is het duidelijk dat de huisbazen het wel zien zitten om de (dure) grond vlakbij het centrum te "cashen". Eindhoven heeft een lange geschiedenis van woningen laten verkrotten, zodat er uiteindelijk niets anders opzit dan sloop. In deze buurt, op een steenworp afstand van Mariënhage en het stadscentrum, is al veel gesloopt. Uiteindelijk zal de macht van het geld hier ook wel weer de overhand krijgen.


Datum: 09-05-2024
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

In sommige gevallen is het gelukt oude gevels te behouden. Kijk naar het rijtje arbeiderswoningen aan de Hoogstraat ter hoogte van de Edenstraat. Er is ook een oud geveltje blijven staan op de Hoogstraat, net buiten de rondweg ter hoogte van de Kreeftstraat. En zo zijn er nog een paar situaties, maar dan worden het duurdere projecten en blijft er dus minder geld over voor de eigenaar van de grond. Meestal heeft die geen belang bij het behouden van historisch belangrijke gevels. Misschien kan de 'Van Abbestichting' in dit geval weer helpen.