Fotonr.: 53966
Bijdrager Wim Claasen
Jaar: 1950
Locatie 1.: Tongelre |311 Villapark
Locatie 2.: Woensel
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Tongelre
Onderwerp 2: Panorama - Luchtopnames |Woensel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Villapark en Woensel

Beschrijving Op deze foto uit 1950 is boven de spoorlijn nog bijna niets gebouwd waar nu de TU/e staat. Ook iets noordelijker is nog niets te bespeuren van de Kennedylaan en Veldmaarschalk Montgomerylaan, hoogbouw en de huidige woonwijken als Woenselse Watermolen. Helemaal rechts tegen de rand is nog net de grote ronde locomotievenloods te zien. Daarachter lag een enorme draaischijf (zie ook foto 35828). Links staat het tweede station (zie bijvoorbeeld foto 18722), dat in 1957 door het huidige gebouw werd vervangen. Links daarvan het postkantoor (zie bijvoorbeeld foto's 26331 en 38564) dat werd gesloopt nadat in 1961 het nieuwe stationspostkantoor aan de Stationsweg werd geopend. Dat is ook al weer verdwenen en daar staat nu The Social Hub, voorheen Student Hotel.

Rechtsonder is boven het Havenhoofd veel veranderd. Op deze foto is daar nog het bedrijfsterrein van de toenmalige Gemeentebedrijven te zien en staan er nog vier gashouders. Tot 1941 waren dat er vijf, omdat pal boven het Havenhoofd de grote 'Persil-gashouder' stond. Het bedrijfsterrein is nu het NRE-terrein. Daar staan nog enkele van de oude bedrijfsgebouwen, die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Zie bijvoorbeeld foto's 35682, 51188, 53963 en 53964. Links van het NRE-terrein loopt de Nachtegaallaan naar boven naar de splitsing met de Parklaan. De bovenste zijstraat naar rechts is de Fazantlaan. Tussen de Fazantlaan en de Parklaan staat het toenmalige Diaconessenziekenhuis. Bij de T-kruising van Nachtegaallaan en Parklaan gaat het links naar de Dommelstraat. Die loopt links door naar de Vestdijk. Op de grote versie zijn aan de Dommelstraat het spoelhuisje en de fabrieken van Van Briel & Verster te zien. Vanaf de Dommelstraat loopt iets links van het midden van de foto de Tramstraat naar beneden. Links daarvan is het terrein van de voormalige tramremise te zien, die in gebruik is als standplaats voor bussen. Bij de Kanaalstraat en Ten Hagestraat eindigt de Vestdijk, die pas later wordt doorgetrokken naar het kruispunt met de Geldropseweg en Tongelresestraat. Tegenover de Paterskerk en het Gymnasium Augustinianum staan de fabrieken van Mignot & De Block aan de Kanaalstraat. (Red.)
Geplaatst op 04-01-2023
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 05-01-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Weer zo'n heerlijke foto waar menigeen herinneringen gaat ophalen. Zelf kan ik dat niet, want ten tijde van deze opname lag ik nog op de tekentafel.