EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53955

Bijdrager:

Jaar:

2014

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

722 Blaarthem

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Ateliers en werkplaatsen

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Hoogstraat 294

Beschrijving

Op het adres Hoogstraat 294 was in 2014 "De Verlichting", een "galerie voor hedendaagse kunst". Op de ruit rechts staat een combinatie van de namen "Voltaire", "De Verlichting" en "Kunststichting Generaal Appelmarkt". Kennelijk werkten beide instellingen samen. Het geheel was gevestigd in een pand uit 1840. Links van het pand is een smalle doorgang met de naam Willebrordusstraat. Op foto 53956 is het fraaie uithangbord van dichterbij te bekijken. We kunnen geen bijzonderheden over deze instellingen vinden. Weet je meer? Stuur dan even een reactie met de informatie! (Red.)


Geplaatst op

02-01-2023

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-01-2023
Naam: Martin Swinkels  
img

Even een correctie aangaande het verhaal van Ad Thijssen. De verf- en behangzaak van Liebregts was later niet op de hoek van de Hoogstraat en de Kreeftstraat gevestigd, want daar was de slagerswinkel van Paul en Alda Put. Liebregts zat iets verder richting de Sint Lambertuskerk. En het pad richting de ingang van het Maria Patronaat: daar zat wel een hout- en ijzerwarenzaak, maar die was van Frans van de Reek. Het Maria Patronaat (volgens mij in de volksmond genaamd het "meisjespatronaat") was ook bereikbaar opzij lopend langs de kerk.


Datum: 03-01-2023
Naam: ad Thijssen  
img

In mijn herinnering als kind weet ik nog dat in dit pand de verf- en behangwinkel van Liebregts was. Veel later verhuisde die naar de overkant, hoek Kreeftstraat-Hoogstraat. In die tijd zat er ook slager Put en "de Neus", een viswinkel met krabben en kreukels. Ook nog een speelgoedwinkel van Rulo, de kruidenierswinkel van Mietje Deben en ijzerhandel Reker. Naast de ingang van het Mariapatronaat. En zo kunnen we nog wel doorgaan.


Datum: 04-01-2023
Naam: ad Thijssen  
img

Beste Martin, op de hoofdingang staat Mariapatronaat. Maar door de scheiding van de jongens en de meisjes werd het meisjespatronaat genoemd. De zij-ingang wordt nu als hoofdingang gebruikt. Links van de ingang van het kerkhof. Van slager Put klopt.


Datum: 05-01-2023
Naam: bert van herk  
img

Een prachtig pand. Met een verknalde gevel. Waarom?


Datum: 07-01-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

De winkel op de hoek van de Hoogstraat en Kreeftstraat was de slagerij van Paul Put. Liebregts zat ooit op Hoogstraat 275. Henry Liebregts was mijn collega bij Vialle Autogas.