EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5216

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Buurthuizen / Parochiehuizen / Wijkcentra

Onderwerp 3.:

St Paulus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Patronaatsgebouw St. Paulusparochie

Beschrijving

"Boschdijk 346, St.Paulusschool en patronaat". Zo is het onderschrift op het RHCe. Bij foto 4796 lees ik dat het een jongensschool zou zijn. Toch lijkt dit op een meisjesschool. Mogelijk de achterzijde van een van de gebouwen? RHCe Atlantis beeldbank 19232. (FG)
>>> De foto is vervangen door een beter exemplaar uit de Eindhovensche Illustratie van Theo Verschueren. Op zondag 30 maart 1930 werd het gebouw ingezegend door pastoor Verberne. (red.) <<<


Geplaatst op

01-08-2006

Reacties:

Datum: 01-08-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Toch denk ik dat dit De Paulus is waar in de sixties gedanst werd. De deur rechts op de foto leidde naar de eerste verdieping waar de danszaal lag. Wat er zich op de begane grond afspeelde weet ik niet, ik kwam uit een andere parochie.


Datum: 01-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Het patronaat stond haaks op de school een beetje naar achter. Het was inderdaad een meisjesschool, waar nonnen de scepter zwaaiden. Maar de heer Van Agt, vroeger wonende op de Boschdijk, vertelt op een andere site dat er toch jongens op zaten. En ik herinner mij dat ook. Zelf heb ik op de Paulusschool gezeten in de Frankrijkstraat. Maar ben wel dikwijls in het patronaat geweest voor allerlei spellen zoals, pingpong of het oefenen voor toneeluitvoeringen.


Datum: 02-08-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Ja Tini, de rechtse ingang was ingang naar het patronaat, links de betonnen trap op kwam je bij de zaal waar in de sixties oa. The Jerseys speelden.
Linkse ingang was de ingang van de Fröbelschool. Dit stond op het bord boven de ingang, tenminste toen ik daar op de kleuterschool zat. Volgens mij is op deze foto te zien dat een deel van de Elisabethschool aan de Boschdijk voor meisjes nog niet gebouwd was.


Datum: 02-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Volgens een verleende bouwvergunning werd in 1929 gebouwd op nr. 348-350 een school met patronaat. In 1930 is vergunning verleend voor de bouw van een meisjesschool op nr. 352. Zie eventueel RHCe bouwvergunningen.


Datum: 02-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb het idee dat het e.e.a. behoorlijk door elkaar gehaald is. In 1945+ was het patronaat achter zo'n 50 meter van de weg. Je moest dan langs dit afgebeelde gebouw. Voor deze school bleef aan je linkerkant en het patronaat stond helemaal los van dit gebouw in de lengterichting met de ingang aan de voorkant. Wat er in de jaren 50+ gebeurd is met het gebouw weet ik niet. Er wordt gesproken over zalen boven en daar heb ik geen weet van. Achter deze school stond nog een gebouw in dezelfde richting en naar ik meen is er ooit een brand geweest in het patronaat en is dit later weer opgebouwd. Ongetwijfeld zijn er mensen die iets van de brand weten en er over kunnen vertellen. Voor 1950 weet ik er wel iets van.


Datum: 05-11-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Wil, kijk eens op klassenfoto 13292. Daar sta jij ook op en misschien kun je nog namen aanvullen.
En de dansavonden van de Paulus herleven op 9 dec. 2007 in het stadspaviljoen, Back to the sixties Eindhoven met optredens van The Jerseys, Mickey Finn, The Vitals, ongetwijfeld namen die jou bekend in de oren moeten klinken. Allemaal in de originele samenstelling uit die tijd.


Datum: 25-12-2007
Naam: M.Hobbelen  
img

De heren hebben een behoorlijke fout gemaakt. Ze zijn vergeten dat in het patronaat ook de naam Woensel West is ontstaan. Er was toen ook een zekere Bert Sperwer. Hij was ook de man die toen op het idee kwam om een voetbalclub te starten.


Datum: 25-05-2008
Naam: Jan van Kruijsdijk  
img

Diana van Rossum woonde op de hoek Mathijs de Layenslaan-Van Poppelstraat. Hans Jochems zegt me niets. Wel Twan en Ans van de Boschdijk, zij zijn op een gegeven moment naar Nuenen verhuisd. Dit brengt allemaal leuke herinneringen boven.


Datum: 28-05-2008
Naam: Jan van Kruijsdijk  
img

Sorry, verkeerde Diana........ Doe de groeten aan jullie Rina ;-)


Datum: 22-02-2010
Naam: A van de Ven  
img

Op deze foto staat de kleuterschool en het patronaat. Links was de ingang van de kleuterschool en recht de ingang van het patronaat. Je kwam daar via een pad tussen de Elisabethschool en de latere levensschool. Links zie je nog een stuk weiland en daar stond het eerste clubgebouw van de Genoveva later het Katholieke meisjesgilde genoemd.


Datum: 16-09-2014
Naam: Ida Wagemakers, schriks  
img

Beneden was de kleuterschool, speelplaats aan de zijkant, plus het grasveld. Het patronaat via de voorkant met een trap naar boven waar je films kon kijken. Nu praat ik van de jaren 1948 tot 1953. Daarna ben ik verhuisd met mijn ouders, broers en zussen. Ik herinner mij ook dat er een grote poort was, vooraan, tussen de beide scholen, maar deze was meestal gesloten tot het tijd van de film was. Naar de St. Elisabethschool gingen we ook via de openstaande poort naar de speelplaats, achter de school.


Datum: 23-06-2017
Naam: Els Meijer de Vries  

Volgens mij is dit inderdaad het patronaatsgebouw aan de Boschdijk met linksonder de toegangsdeur voor de Fröbelschool (kleuterschool). Die kleuterschool werd geleid door de zusters van liefde. Als je het pad terug naar de Boschdijk liep, had je rechts de St. Elisabeth meisjesschool en links de Levensschool. De Paulusschool aan de Frankrijkstraat was voor de jongens.
<<< Els, we missen je e-mailadres (Red.) >>>