EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51638

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Woenselse Markt

Onderwerp 1.:

Markten

Onderwerp 2.:

Ansichtkaarten

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Woenselse Markt

Beschrijving

Ansicht uit de periode 1910-1920. In ieder geval vóór de annexatie van Woensel door Eindhoven gezien de omschrijving 'Woensel bij Eindhoven'. Op deze foto kijken we in noordelijke richting. De Woenselse Markt is een driehoekig plein dat een centrale functie vervult in de wijk Oud Woensel. Dit plein werd in 1906 aangelegd en stond bekend als Markt of Nieuwe Markt: er werd inderdaad een weekmarkt gehouden.
Toen in 1920 een vijftal gemeenten, waaronder Woensel, bij Eindhoven werden gevoegd, moest men straatnamen veranderen omdat vele straatnamen dubbel of meervoudig voorkwamen in de fusiegemeente. Omdat er in Eindhoven al een Markt bestond, kwam de naam van de in Woensel gelegen Markt te vervallen, en werd het onder meer: Van Brakelstraat. De (Fellenoordse) Kerkweg werd omgedoopt in Kruisstraat. Omstreeks 1934 kwam de naam Woenselse Markt in zwang en deze werd snel daarna officieel.
Ook tegenwoordig wordt er op dit plein nog een zaterdagmarkt gehouden. De vele bomen zijn al lang verdwenen. Het grootste deel van het plein is tegenwoordig parkeergelegenheid. Op de zuidpunt van het plein, op de voorgrond dus, staat vandaag de dag het trafohuisje. (Red.)


Geplaatst op

01-10-2020

Reacties:

Datum: 01-10-2020
Naam: M.Hendriks  
img

Als je dit vergelijkt met de situatie NU, man, man, wat was het toen mooi!