EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51568

Bijdrager:

Jaar:

2020

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Tongelresestraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Musea

Onderwerp 3.:

DAF-museum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
DAF Museum

Beschrijving

Het DAF Museum aan de Tongelresestraat anno 2020.
Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is een industrieel monument. Het is in 1884 gebouwd als Stoombierbrouwerij "De Valk". Dit was jarenlang de grootste brouwerij van de stad. In 1893 werd aan de linkerzijde een gepleisterde aanbouw met kantoorruimte bijgebouwd. Rond 1920 werd aan de rechterzijde een silo met hijsinrichting gebouwd.
In dit gebouw begonnen de broers Van Doorne ooit in hun allereerste werkplaats met de productie van chassis voor aanhangers. Zij kregen de ruimte van de eigenaar van het gebouw.
Vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd overgeschakeld op de handel in ijs en koolzuurgas en heette het bedrijf IJsfabriek Ant. Coolen & Co.. De ijsstaven werden in de plaatselijke cafés gebruikt voor het koelen van bier. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd dit bedrijf overbodig en stopte de productie.
Hierna werd het gebouw onder meer gebruikt als oefenruimte voor een rugbyclub, maar in 1993 vestigde het DAF Museum zich in dit gebouw, dat nauw verbonden is met de DAF-historie. Het gebouw is een rijksmonument. (Red.)


Geplaatst op

24-09-2020

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto