EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5153

Bijdrager:

Jaar:

1929

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Jan van Lieshoutstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Huishoudscholen

Onderwerp 3.:

St Anna

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
R.K. Vakschool voor Meisjes

Beschrijving

Huishoud- en Frobelschool St Anna Jan van Lieshoutstraat. De vakschool wordt door 300 meisjes cursisten bezocht.


Geplaatst op

25-07-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-07-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Wie had het over de spinazieacademie? Deze vakschool geldt als een modelinrichting.


Datum: 05-06-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Hans, de deur was de ingang van de kleuterschool, je ziet ook de speelplaats in tweeen gedeeld, rechts het muurtje met hek. Dit is links voor de rijke lagere en MULO school en rechts voor de arme lagere school. Dit heeft geduurd tot ongeveer 1938-39 toen werden de scholen samengevoegd.
Niet te geloven !


Datum: 11-10-2009
Naam: Mieke Taphorn  
img

Op deze school heeft mijn moeder, Tiny Bogaars, een beetje het huishouden mogen leren. Al snel moest ze mee helpen in de boekbinderiij. Vader Jan kreeg het al snel veel te druk. En ja daar moest als weduwnaar toch eten op de plank komen. Mijn moeder had goed geleerd met draad en naald om te gaan. Maar in kledingstof was dat wel wat anders dan in leer. Leuk om nu eens een schoolfoto van mijn moeder tegen te komen.
Lies zat links van de gebogen poort de stookkelder van het Binnenziekenhuis?


Datum: 11-10-2009
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Ja Mieke, inderdaad en soms moest je voor straf de kolenkelder in, die er meteen naast lag. Links helemaal naar achteren kwam je op de Vestdijk uit, het was een zwart grintpad en daar ben ik met Doortje Retera naar haar huis gelopen in de Nieuwstraat. Zij woonde juist om de hoek van de Vestdijk. Je mocht niet over dat pad, we liepen dus heel hard en toen viel ik, met een flinke schaafwond kwamen we bij Doortje's moeder aan en in hun sigarenwinkel kreeg ik een pleister op die wond.


Datum: 11-10-2009
Naam: Mieke Taphorn  
img

In mijn herinnering werden daar ook de verwijderde gips restanten verbrand. Ik zie al die witte holle modellen weer voorbij komen.
Is dit dan ook de speelplaats waar wij later ook op speelde? Dan zat daar links ook nog de tuin van de zusters waar ik eens op verboden gebied was en goed werd afgestraft. Kon een week niet praten. Mijn moeder is toen verhaal gaan halen.


Datum: 11-10-2009
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Ik weet niet in welke tijd jij daar op school was, maar achter de scholen lag een tuin van de zusters en ook hun begraafplaats, die kwamen op de Vestdijk uit. Ik ken nog zuster Honorine en zuster Bergsma of Bergman van de huishoudschool ,die zorgde altijd voor de kleren als we toneel speelden of in een processie meeliepen van de school. Zr Honorine had vooral de leiding van de toneelgroepjes.


Datum: 11-10-2009
Naam: Truus van Rooij-Sanders  
img

Ook mijn zusjes en ik hebben vaak toneel gespeeld onder leiding van zr. Honorine, en ik kan me ook herinneren dat we in de gymzaal van de school dansles kregen van Mijnheer v.de Ven, die weer portier was in het ziekenhuis. In mijn geheugen zit ook nog de naam van zr.Clementio maar ik weet niet zeker of die ook van de toneelgroep was of van de kleuterschool.


Datum: 11-10-2009
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Truus, Zr. Clementio was van de kleuterschool en Mhr. van de Ven heb ik niet meer gekend. Zr. Adriano gaf gymles op de lagere school. Bij een van de bombardementen verloor zij een been.