EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

51457

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Ansichtkaarten

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Ansichtkaart Groeten uit Lichtstad Eindhoven.

Beschrijving

Ansichtkaart Groeten uit Lichtstad Eindhoven. Kaart is waarschijnlijk uitgegeven in de periode 1950-1955. Te zien zijn (met de klok mee) afbeeldingen van de Markt, het (oude) Stationsplein, de Keizersgracht en de Phlips Philitefabrieken.


Geplaatst op

31-08-2020

Reacties:

Datum: 08-02-2023
Naam: Jan van Kemenade  
img

Er zijn diverse verhalen in omloop die suggereren dat Eindhoven zijn bijnaam “Lichtstad” dankt aan de luciferindustrie en dat die bijnaam al bestond voordat Gerard Philips in 1891 begon met de productie van gloeilampen in zijn fabriek in Eindhoven. Er worden echter nooit bronnen vermeld waaruit dit blijkt. Ook Wikipedia heeft het verhaal opgenomen, maar zonder bronvermelding. Het is dus een mooi verhaal, maar het toont op geen enkele wijze aan dat Eindhoven de bijnaam "Lichtstad" ook werkelijk aan de luciferindustrie dankt. Dat is ook helemaal niet logisch, want toen de Luciferfabriek groot werd in 1907, stond hij in Woensel (dat toen nog niet bij Eindhoven hoorde). Zo'n anderhalf jaar geleden ben ik zelf met een onderzoek(je) gestart om bronnen te vinden die de bijnaam Lichtstad linken aan de luciferindustrie en/of de gloeilampenindustrie. Ik ken inmiddels duizenden vermeldingen in allerlei media die de link tussen de gloeilampenproductie van Philips en de bijnaam "Lichtstad" bevestigen. De oudste is de voorpagina van de Haagsche Avondpost van 12 oktober 1921 (zie onderstaande link). Dat tijdstip is best wel logisch omdat Eindhoven in 1920 groter werd door de annexatie van de omliggende dorpen en het dus begrijpelijk is dat er een bijnaam kwam die riekt naar iets wat allure heeft. Ook werd in 1921 de “lichttoren” in gebruik genomen en brandde er voortaan altijd licht boven op de toren in het centrum van de stad. Ik heb nog geen enkele vermelding gevonden die de link legt naar de luciferindustrie. Dat betekent niet dat die er niet is, maar ik durf de stelling wel aan dat Eindhoven de naam Lichtstad dankt aan de gloeilampenproductie van Philips. Als iemand een publicatie laat zien van voor 1921 waarin Eindhoven de naam "Lichtstad" draagt met een verwijzing naar de luciferindustrie dan verander ik onmiddellijk van mening. Dan heb ik niets gezegd. Tot dan blijf ik bij de stelling: Eindhoven dankt de naam Lichtstad aan de gloeilampenproductie van Philips.
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=Philips+AND+Lichtstad&page=1&maxperpage=50&sortfield=date&cql%5B%5D=%28DelpherPublicationDate+_lte_+%2231-12-2021%22%29&coll=ddd&redirect=true&identifier=MMKB27:017838069:mpeg21:a00002&resultsidentifier=MMKB27:017838069:mpeg21:a00002&rowid=11