EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

51239

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Bijzondere, Bekende Eindhovenaren

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
RIP Zwarte Piet

Beschrijving

Helaas, er is een paar dagen geleden een idool vermoord in Eindhoven, een echte BN-er was het trouwens. Ik verwacht dat er nog meer slachtoffers in het land vallen helaas. Daders kunnen niet gepakt en/of vervolgd worden. Foto's getuigen van een prachtig leven van slachtoffer en de herinnering aan deze goede "mens" is voor eeuwig in ons hart. Bedankt Zwarte Piet, dat wij je mochten kennen, voor alle mooie, blije momenten en goede dingen die je ons bracht gedurende je lange, blije leven. Toen was geluk nog heel gewoon ...

<< We hebben ons gerealiseerd dat we met het plaatsen van deze foto het risico lopen op onfatsoenlijke reacties. Reacties, van wie dan ook, die bijvoorbeeld agressieve, onwettelijke, bedreigende, lasterlijke, vulgaire, obscene, racistische, kwetsende, discriminerende, misleidende of anderszins ongepaste inhoud en/of persoonlijke aanvallen bevatten, of reacties die om een andere reden, naar het oordeel van de redactie, niet aan onze voorwaarden voldoen, zullen natuurlijk niet worden geplaatst. Die voorwaarden zijn te lezen als u de knop "Stuur reactie" gebruikt en daarna op 'algemene voorwaarden' klikt.
De meningen of opvattingen in een geplaatste reactie zijn altijd die van de inzender van die reactie en vertegenwoordigen daarom nooit noodzakelijkerwijs de meningen of opvattingen van de Stichting Eindhoven in Beeld of van vrijwilligers van die Stichting.   (Redactie) >>


Geplaatst op

24-06-2020

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-06-2020
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Helaas, dadelijk zal het dus  allemaal geschiedenis zijn. Leuke geschiedenis, dat wel. Dat kun je van de redenen van het afschaffen niet zeggen.


Datum: 24-06-2020
Naam: bert van herk  
img

En hij zal altijd in onze harten verblijven. Aan onze kinderen en kleinkinderen zal worden doorverteld dat deze grote mensenvriend, die alleen blije en lachende kinderen om zich heen had, waaronder ik zelf eens, door een groot gedeelte van de gemeenteraad en de eerste burger tot een einde is gebracht, ter verontwaardiging van een meerderheid van de Eindhovenaren. Over deze "goede mens" zal over 50 jaar nog gesproken worden. Helemaal verdwijnen doe je nooit Piet. Toen was geluk inderdaad nog heel gewoon.


Datum: 25-06-2020
Naam: gerard strijards  
img

Uit de commentaren in onderling verband beschouwd kan men afleiden, dat het Eindhovense college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten bij Algemene Plaatselijke Verordening dat de mythische figuur van Zwarte Piet niet meer mag deelnemen aan openbare manifestaties binnen de gemeentegrenzen en dat de raad daarmee instemde. Is dat een juiste gevolgtrekking? Het is nu maar een gissing.


Datum: 25-06-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Er wordt vaak gedaan of Zwarte Piet een eeuwenoude traditie is, maar niets is minder waar. Mijn oma, geboren in 1870, vertelde dat Sinterklaas in haar jeugd een zeer bescheiden plaats innam en ook niet overal gevierd werd, en kerst het feest van het jaar was. Zwarte Piet heeft zij als kind nooit gezien.


Datum: 27-06-2020
Naam: P Hertogs  
img

Meneer Van Cingel, dan heeft uw oma dus niet het boek gelezen van de heer Schenkman, "Sint Nikolaas en zijn knecht" uit 1850.


Datum: 27-06-2020
Naam: bert van herk  
img

Beste Gerard, kijk maar eens op de site van het Eindhovens Dagblad.
Met het zoekwoord "pietenparade" komt er een artikel "Er komt dit jaar geen Pieten Parade in de Eindhovense binnenstad. Nu burgemeester Jorritsma heeft aangekondigd dat zwart of bruin niet meer mag, haken de organisatoren af". En met de zoekwoorden "referendum zwarte piet"  zie je dat er geen referendum komt. Het is dus geen gissing, maar gewoon een feit.


Datum: 27-06-2020
Naam: bert van herk  
img

Waar was dat Paul, van jouw oma? In welke plaats of stad? Je weet dat in 1870 de kerk altijd voorop stond, zeker in de bible belt.


Datum: 28-06-2020
Naam: bert van herk  
img

ik weet niet of dit toegestaan wordt door de redactie van EiB, maar hier een mooi verhaal over de beslissing van burgemeester Jorritsma, op Studio040 gepubliceerd op 27-6-2020.
Einde van pietenparade in Eindhoven: 'Tijd dat Jorritsma teruggaat naar Friesland'.
Zwarte en bruine pieten zijn door een besluit van burgemeester Jorritsma niet meer welkom bij de pietenparade en intocht in Eindhoven. Daarom zien organisatoren Ben en Annie Rijken zich na negentien jaar genoodzaakt te stoppen met de pietenparade door de binnenstad. 'Wij staan niet achter stroopwafelpieten.' Daarom zal er in november van dit jaar geen trein, koets of pieten door de straten van Eindhoven denderen. 'We hoopten de pietenparade voor de twintigste keer te organiseren, maar in april begon de burgemeester al tegen te werken. Vervolgens werd later duidelijk dat zwarte en bruine pieten niet mochten van Jorritsma, daarom hebben we besloten te stoppen', legt Ben Rijken uit. Beide organisatoren hechten veel waarde aan de eeuwenoude traditie en zijn dan ook géén voorstander van een parade met bijvoorbeeld roetveegpieten of stroopwafelpieten. 'Nee, daar zullen wij niet aan meewerken', zegt Rijken stellig. Ondanks dat door de organisatie zelf is besloten te stoppen met de pietenparade overheerst teleurstelling, maar ook is er verontwaardiging over de rol die burgemeester Jorritsma heeft gespeeld. 'We hadden een tijd terug een overleg met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet in de bibliotheek. Daar was Jorritsma ook. Hij leek begrip te tonen voor ons standpunt, maar is opeens helemaal veranderd van mening.' Sindsdien heeft de burgemeester "zijn zin doorgedreven" en zwarte en bruine pieten in de ban gedaan. Dit terwijl onder meer de LPF heeft geopperd om een referendum te houden onder alle Eindhovenaren volgens de organisatoren. 'Maar dat doet hij niet, want hij weet dat hij dan gaat verliezen. Het wordt tijd dat Jorritsma teruggaat naar Friesland', aldus Ben Rijken. 'We willen Van Gijzel terug', voegt Annie Rijken lachend toe.
Huisbezoek
Het lijkt er dus op dat de ruim veertig kostuums dit jaar op zolder blijven hangen, alhoewel: 'We gaan wel gewoon huisbezoeken afleggen.' Maar in de binnenstad van Eindhoven zullen ze niet te zien zijn. 'We verwachten niet dat Jorritsma van standpunt zal veranderen. Ook is er niemand die het stokje wil overnemen', legt Ben Rijken uit. Daarmee lijkt er na negentien jaar definitief een einde te komen aan de pietenparade en hiermee wordt de hele intocht van sinterklaas en onze piet kapot gemaakt.
Vraag aan de heer Strijards: Beste Gerard, mag Jorritsma dit uit eigen beweging doen? Mag hij eigenhandig deze beslissing nemen? Zoals boven geschreven. Graag uw mening hierover.


Datum: 29-06-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Bert, mijn oma is in 1870 geboren, als derde meisje van zeven kinderen. Mijn overgrootouders woonden toen in Beverwijk, toen in de jaren '70 van de 19e eeuw Amsterdam ging uitbreiden buiten de al een paar honderd jaren bestaande singelgracht (niet te verwarren met de gracht die Singel heet en de oudste gracht van Amsterdam is). Rondom die oude Singelgracht kwamen nieuwe woonwijken, o.a. een voor de middenklasse en daar kwam het gezin waar mijn oma deel van uitmaakte te wonen. Uit andere bronnen weet ik dat protestanten weinig op hadden met een man die zich uitgaf voor een Roomse bisschop. De katholieken in Amsterdam hebben het altijd moeilijk gehad, denk aan de Stille Omtocht, en Onze Lieve Heer op Zolder. Ze werden getolereerd zolang ze maar niet zichtbaar van hun geloof getuigden.


Datum: 29-06-2020
Naam: gerard strijards  
img

De vraag of een burgemeester bij voorraad als hoofd plaatselijke politie een bepaalde soort openbare manifestaties mag verbieden wegens, letterlijk, de "inkleuring" van bepaalde deelnemers, is een vraag over de bevoegdheden van deze ambtsdrager op basis van de gemeentewet in verbinding met de politiewet. De burgemeester is als hoofd van de plaatselijke politie verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde, veiligheid en rust binnen de grenzen van zijn gemeente. Sedert de politiewet met het oog op de oprichting van de nationale politie fundamenteel van strekking en reikwijdte is veranderd, zijn de bevoegdheden inzake de plaatselijke politie niet heel erg duidelijk meer. Want er bestáát eigenlijk geen gemeentelijke politie meer, waarover de burgemeester als beheerder mag beschikken. Niettemin heeft de ambtsdrager verregaande eigenstandige bevoegdheden over de feitelijke inzet van de politie bij dreigende gevaarzetting voor de openbare orde op locatie. Hoe ver gaan die? Het ligt allereerst op de weg van de gemeenteraad daarover de ambtsdrager kritisch te bevragen. Het is een politieke en politiserende vraag. Ik zou zeggen dat het debat daarover niet op deze beeldbank gevoerd zou moeten worden. Ik begrijp heel goed wat de heer Bert van Herk beweegt om deze vraag hier te stellen, maar mij dunkt toch dat deze informatie- en beelddragerbank daarvoor niet het juiste kader is. (*)
Sinterklaas is een symbolische weergave van Bisschop Sonnius van Den Bosch, die in 1559 werd aangesteld door Philips II. De "Koninck van Hispagnieën" uit ons volkslied, "Het Wilhelmus". Sonnius was groot-inquisiteur te Madrid geweest. Hij berechtte ketters. Hij had moren in dienst uit Cordoba, zwarte noord-Afrikaners die islamiet waren. Die moren martelden de ketters bij de ondervragingen. Sonnius kon zich, als priester, zelf niet vergrijpen aan christelijk bloed, maar heidenen als die moren mochten dat juist wel: zij stonden toch al buiten de christenheid. De Brabanders pikten het niet, dat nu juist deze Sonnius de eerste bisschop werd van hun dierbare Meijerij en Kempenland. Zij haatten de inquisitie. Sonnius kon daarom pas in 1571 feitelijk zijn kathedrale zetel innemen. Voor die tijd moest hij zich verschansen in het kasteel te Geldrop, in de donjon daar. Alleen 's nachts kon hij, bewaakt door zijn moren, uitrijden. Op ketterjacht, om de goeden van de slechten te scheiden. Sonnius kwam dat ook in Eindhoven doen. In de negentiende eeuw is dat verhaal door de eerste professor in de Vaderlandse Geschiedenis, Robert Fruin, verder uitgediept. Het hangt nauw samen met de nationale geschiedenis van de Nederlanden. Daarom, wellicht, zijn ons die moren dierbaar. En mishaagt het ons, net als de heer Bert van Herk, als daar ineens de wisser doorheen gehaald wordt op de lei van onze nationale staatszelfstandigheid. Sonnius leidde immers de tachtigjarige oorlog in.
(*) << Het is uiteraard mogelijk dergelijke gedetailleerde discussies buiten de site om te voeren, bijvoorbeeld per rechtstreekse onderlinge e-mails tussen de reactie-inzenders. Achter de naam van de persoon die de reactie heeft gestuurd, staat een envelopje. Klik daarop om een e-mail direct naar de inzender van de reactie te sturen.  (Red.) >> 


Datum: 29-06-2020
Naam: bert van herk  
img

Paul, met je reactie van 29-6-2020 is je reactie van 25-6-2020 een stuk duidelijker. Ik vermoedde al dat er meer achter zat. Je vertelt veel, maar niet alles. Dus dacht ik, die lok ik uit zijn tent, en dat is aardig gelukt. Nou weten we ook waarom ze zwarte piet nooit gezien heeft. Maar helemaal nooit gezien? Daar zet ik een vraagteken achter, ze zal hem echt wel een stiekem keer door de straten hebben zien lopen.


Datum: 29-06-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

P. Hertogs, u zult begrijpen dat mijn oma niet meer bereikbaar is voor commentaar. Of zij dat boek gelezen heeft, geen idee. En Giovanni en Bert, ook ik heb mooie herinneringen aan de oude viering van Sinterklaas, maar kinderen die nu geboren worden zullen zwarte Piet niet missen.


Datum: 30-06-2020
Naam: ad thijssen  
img

Jammer dat onze burgemeester geen kindervriend is en zich laat zich inmaken door een deel van de bevolking dat er alleen maar op uit is om te provoceren. Je moet iemand uit Groningen niet overplanten naar Eindhoven en andersom ook niet. Met een Brabantse mentaliteit word je geboren, dus lukt het Jorritsma nooit Brabander te worden, en ook geen Eindhovenaar. Ik hoop dat hij zich bedenkt en zich opstelt als voorvechter voor de zwarte Piet en de kinderen niet teleurstelt.


Datum: 01-07-2020
Naam: bert van herk  
img

Hallo Ad, jij bent er ook weer, mooi. Leuk je weer te horen, maar even een kleine correctie als het mag. De burgemeester van Eindhoven komt uit Friesland en wel uit Bolsward (niet erg hoor gewoon een typfoutje). Voor de rest ben ik het helemaal met je eens, een Fries zal nooit een Brabander worden, kan gewoon niet, en zeker geen Eindhovenaar. Wij denken en handelen gewoon anders, wij zijn veel vrijer dan die Friezen. Ze zijn wat stijver, je moet ze een beetje aanduwen. Dat is mij opgevallen tijdens mijn verblijf van drie maanden in een hotel in Harlingen. Je kan er goed mee omgaan, maar ze zijn niet zo spontaan als de Brabanders. En verder vind ik dat een burgemeester uit de regio moet komen, liefst nog uit de stad. Een man of vrouw die weet hoe de mensen zijn, want zij of hij komt er zelf vandaan. Dus niet een uit Friesland, ook al heb je goede papieren, zoals Jorritsma (Commissaris van de Koning in Friesland). Laat hem daar burgemeester zijn. Stadjes en dorpen genoeg. Hij bepaalt het hier in Eindhoven, straks is hij weer weg, en hebben we een andere. Haal Van Gijzel maar terug.


Datum: 01-07-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Ad en Bert, ik kan uit het gedrag van de burgemeester niet afleiden of hij al dan niet een kindervriend is. Ik ben het wel met jullie eens dat een burgemeester bij voorkeur voortkomt uit de gemeenschap waar hij moet dienen. Nederland is een van de weinige landen waar de burgemeester niet door de bevolking wordt gekozen. Het idee erachter is neutraliteit. Een burgemeester die zijn wortels heeft in de plaats waar hij vandaan komt zou bepaalde belangen kunnen hebben die niet altijd overeenkomen met die van de gemeente. Bert, ik heb niet het gevoel dat je mij uitgelokt hebt, dat zou nl.betekenen dat ik me zou hebben laten verleiden iets te zeggen dat ik liever niet verteld had. Ik kan je verzekeren dat dat niet het geval is. Ik schrijf graag, maar begrijp dat ik me soms een beetje moet inhouden om mijn bijdragen niet al te lang te maken. Dus mocht je nog eens denken dat ik wel wat meer had kunnen zeggen, laat het weten, ik zal je graag van dienst zijn. Ik raad je aan wel beter te lezen, mijn oma heeft ALS KIND nooit (een) Zwarte Piet gezien. En mijn aanstaande achterkleinzoon zal ook wel opgroeien zonder Zwarte Piet, de tijden veranderen en daar helpt geen enkele Piet aan, of hij nu zwart is of niet.