EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51163

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Kerkstraat

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1944 - 19 september

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bombardement 19 september 1944

Beschrijving

Bomschade op de hoek van de Rechtestraat en de Kerkstraat. Het pand op de hoek is van boekhandel Van Piere, die tot begin jaren negentig op deze hoek zat, toen verhuisde naar de Heuvel Galerie en tegenwoordig op de Nieuwe Emmasingel gevestigd is. De bekende tabakswinkel van Rooymans-Muller verhuisde naar de Demer. Het nieuwe winkelpand is goed zichtbaar op foto 50810 van de wederopbouw van de verwoeste Demer.
De schade op de foto hierboven werd aangericht door het bombardement dat de Duitse Luftwaffe op 19 september 1944 op de stad uitvoerde, dus de dag na de bevrijding. In het centrum, maar ook in andere stadsdelen daarbuiten werden grote verwoestingen aangericht. Zo trof een bom een schuilkelder op de Biesterweg, waardoor de toegang van die kelder werd geblokkeerd en de schuilende mensen geen kant op konden. (Red.)


Geplaatst op

14-05-2020

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-05-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Na de oorlog toen het pand afgebroken en het puin geruimd was bleef de hoek nog jaren onbebouwd. Als je vanaf die plek naar de torens van de St Cathrien keek, leek het net of ze gingen omvallen. Met kerst werd er een grote kerststal neergezet op de restanten van de fundamenten van Van Piere.