EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

499

Bijdrager:

Jaar:

1926

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Dommelstraat

Onderwerp 1.:

Calamiteiten

Onderwerp 2.:

Overstroming / Wateroverlast

Onderwerp 3.:

Dommelstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Overstroming in de Dommelstraat.

Beschrijving

De Dommelstraat gefotografeerd in de richting van de Nieuwstraat. In de Nieuwstraat is nog het torentje te zien van De Olifant op de Markt. Naar we aannemen is de kruising op de voorgrond die met de Vestdijk. De autobussen lijken weinig hinder te hebben van de blank staande straten.


Geplaatst op

20-06-2005

Reacties:

Datum: 31-10-2005
Naam: Jan Melssen  
img

Ik kan de aanname bevestigen dat de donkerkleurige bus links vanaf de Nieuwstraat de Vestdijk opdraait. Ik vraag me alleen af of de fotograaf in de Dommelstraat staat of op het Stationsplein?


Datum: 31-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Je ziet op deze foto wat er gebeurt als je zo maar klakkeloos ingrijpt in de natuur( de gender of de Vest) Hetzelfde gebeurt met het kanaliseren van rivieren en riviertjes. Het bergend vermogen wordt aangetast. Dus afblijven! Wat zou dat mooi geweest zijn als deze niet gedempt waren. In den Bosch is alles weer in oude staat terug gebracht. Zie de Dieze. Je kunt er weer een rondvaart maken!


Datum: 22-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

De Dommelstraat gaat hier over in de Nieuwstraat. De foto is genomen ongeveer voor het huis van Mignot, het latere Hotel Royal. Thans staat daar de Groene toren.


Datum: 02-03-2008
Naam: Cornelis Marks (van hoek Nieuwstraat/Genderstraatje)  
img

In dat huis (mooie witte villa was dat) achter het hek links zat later nog de Kininefabriek en woonde daar de familie Linke op de bovenverdiepingen. Zij waren de laatste bewoners voordat het werd opgeofferd aan de nieuwbouw van de groene 'toren'.


Datum: 03-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Het huis op de linkerhoek had van de Meerendonk een winkel in o.a. zilver enz. Dit grote pand naast de sigarenwinkel en tevens meubelmaker van Retera, werd afgebroken om de Vestijk en de kruising met de Nieuwstraat meer ruimte te geven (1936 ?). Het huis aan de overzijde van de Nieuwstraat was van de familie Hegener. Het aan de andere zijde gelegen huis ( Stationsplein) van Burgers (?) werd enkele jaren later aangekocht door General Motors dealer Vlemmings, die van dit woonhuis een autoshowroom maakte en in de grote achtertuin een garage bouwde waarin o.a. ook het Vlemtax taxibedrijf werd ondergebracht. Op
deze plek ligt thans Albert Heijn Vestdijk.


Datum: 04-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

De bovenstaande naam van de Meerendonk moet zijn van den Meerakker. Sorry voor mijn vergissing. Bij nalezen zag ik het direct.


Datum: 10-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

De overstromingen, hadden niets met Gender of Vest te maken, het werd meer veroorzaakt door de Dommel die via de Dieze in de Maas stroomde. De eb en de vloed vanuit zee speelden nog een zware rol, tot de afsluiting van de zeegaten. Het afwaterings- kanaal dat een zeer groot deel het water van de Dommel via het Beatrixkanaal in het Wilhelminakanaal en via spuisluizen uiteindelijk in de Maas loost, voorkomt voortaan practisch iedere wateroverlast van de Dommel. Afwatering Beatrixkanaal omstreeks 1937(?).