EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

484

Bijdrager:

Jaar:

1981

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Geldropseweg

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Gevels en Gevelstenen

Onderwerp 3.:

Overige Gevels en Gevelstenen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Beelden van Alphons Custers.

Beschrijving

Geldropseweg 20, het voormalig atelier Alphons Custers, met twee van zijn beelden die de voorgevel sieren. Hierna werd het pand een tijd bewoond door de RK- congregatie van de Franse Zusters. Daarna vestigde er zich de handelsonderneming in banden van Louis Verheggen. Het deel van de Geldropseweg waaraan dit pand ligt staat bekend als " Korte Geldropseweg ".
Het was oorspronkelijk het woonhuis en atelier van de beeldhouwer Jan Custers. De voorgevel is rijk voorzien van decoraties in verschillende kleuren baksteen en natuurstenen elementen zoals bijvoorbeeld de consoles. De beelden van mannen in middeleeuwse kledij aan weerszijden van het raam boven de ingang stellen de beeldhouwkunst en de architectuur voor. De schilderkunst is uitgebeeld in een portretmedaillon in de topgevel. In de plafonds van het interieur zijn nog originele elementen aanwezig. Het atelier bevindt zich achter het huis. Het werk van Custers is te vinden in tal van neogotische kerken.
Dit Rijksmonument werd gebouwd in 1899 onder architect J. Custers.


Geplaatst op

19-06-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-10-2005
Naam: Anne Troost  
img

Ik weet wel dat er Franse zusters op de Korte Geldropseweg hebben gezeten zij hadden daar een kostschool voor meisjes Huize St.Anna maar die zat aan de overkant op nummer dertien. Dat was het pand vlak achter het Hotel wat op de hoek van de Vestdijk stond.
=== Zie foto 485 voor de school van de Franse Zusters. (Red.) ===


Datum: 27-11-2005
Naam: M.taphorn  
img

Het Hotel op de hoek naast de Franse Zusters was in die periode hotel Royal. Daar kwamen Sint & Pieten met hun Spaanse schonen bij elkaar. Het was een fijne tijd en we hadden goede contacten met de middenstanders.
We gingen er jaarlijks langs met lijsten voor donatie vervolg. Ook in je eigen straat. Toen konden de mensen die langs de kant stonden met hun kinderschaar nog lekker mee zingen. Na de optocht gingen de pieten lekker even zwemmen in het Sportfondsebad. Er waren toen geen meisjes-Pieten.