EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4685

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Parklaan

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Diaconessenhuis / MMC

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Panorama Villapark (3)

Beschrijving

In 1940 werd het Diaconessenhuis gebouwd achter Villa Elsheim. Daarmee verdwenen het mini-villaatje en de tuinkas van foto 4670. Middenonder komt de Dommelhoefstraat uit op de Fazantlaan. Helemaal boven, aan weerszijden van de rechter schoorsteen liggen de voetbalvelden van, ik dacht, De Spechten. Rechts naast het Diaconessenhuis ligt de enorme tuin van Granville van tabaksfabrikant R. Mignot, die van de Parklaan tot de Fazantlaan reikt.


Geplaatst op

19-06-2006

Reacties:

Datum: 19-06-2006
Naam: Dick Bonekamp  
img

De grote foto is voor mij het snoepje van de week, uitgekeken op het ziekenhuis verder rondkijken middenlinks op de oprit is dat een volkswagen kever? En dan bovenin, het emplacement, met kranen, hele reeksen goederenwagons en de locomotievenloods, foto 2684 komt tot leven. En daarachter een mooi landelijk gebied met Dommel (en nog geen TU) en een voetbalveld?


Datum: 20-06-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Zou deze prachtige foto gemaakt zijn vanaf de gasketel? Op de achtergrond is duidelijk links, de Woenselse watermolen te zien en wat de voetbalvelden betreft herinner ik mij nog een voetbalclub waarvan de naam mij, nu niet te binnen schiet (misschien later). De brug op de Insulindelaan moet er ook al op te zien zijn. Geheel rechts, verscholen, de IJzeren Man.


Datum: 20-06-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Het gebied achter de kraan links was de Philips vuilnisbelt. Hier rookte het altijd, gepaard gaande met een geweldige stank. Als ik mijn ogen dicht doe ruik ik nog, de stank van Philite. Dan lag er nog een grote hoeveelheid, gekleurd, geklont glas wat ik jaren later nog bij mensen in de tuin zag liggen. o.a. een huisje op de Nieuwe Fellenoord, tussen allerlei kabouters. Als de foto echt van 1942 is, en daar twijfel ik niet aan, moet het Duitse legerkamp ook te zien zijn aan de rechterkant


Datum: 20-06-2006
Naam: Wil van Hout  
img

De villa's van Philips werden centraal verwarmd, vandaar dat er een grote schoorsteen stond op het eind van de Fuutlaan.


Datum: 24-06-2006
Naam: Wil van Hout  
img

De andere voetbalcub was W.V.V.Z. Opgericht in 1929. Die speelde in de Columbusstraat. Zie de site van wvvz.com was w.v.v. met clublocaal Caf&65533; Lochtenberg.


Datum: 04-01-2007
Naam: Hans van Melis  
img

De grote schoorsteen hoort bij de locomotievenloods op het spooremplacement, de kleinere rechts stond naast het ketelhuis. Volgens Toon de Groof nog altijd zo'n 30 meter hoog.


Datum: 30-12-2009
Naam: Louis van der Meijden  
img

Anton Philips wil het familiebezit van de weduwe Brüning in 1934 kopen voor het protestantse Diaconessenhuis. Dit ziekenhuis is sinds 1933 gevestigd aan de Parklaan 81, slechts enkele huizen verwijderd van villa Elsheim, waar een pand is omgebouwd tot ziekenhuisje met twintig bedden. De vraag naar protestantse ziekenhuisbedden groeit door de komst van steeds meer niet-katholieken naar de industriestad Eindhoven. Een nieuw, groter ziekenhuis is broodnodig en Anton Philips stimuleert de nieuwbouwplannen.
De overdracht van villa Elsheim is op 15 januari 1935. Anton Philips schiet het aankoopbedrag van 115.000 gulden voor en levert ook een architect, jurist en aannemer om de bouw van een nieuw ziekenhuis te begeleiden. Na een heleboel getouwtrek met de gemeente komt er in 1938 eindelijk een bouwverguning. Aannemer Van Heeswijk uit Best bouwt voor 170.000 gulden het nieuwe ziekenhuis achter villa Elsheim. In de villa wordt ook het nodige verbouwd en aangepast. Er komen o.a. 16 zusterkamers. 2 kamers voor bejaarde echtparen en een grote ziekenhuiskeuken. Via een smalle halfronde gang krijgt de villa verbinding met het ziekenhuis. Op 13 januari 1940 opent het nieuwe Diaconessenhuis met 90 bedden haar deuren.


Datum: 05-11-2013
Naam: P R F vander Cingel  
img

Het eerste ziekenhuis in mijn leven, D.r Bijns verwijderde in 1951 mijn blinde darm in het rechter deel (op de foto rechts) vh Diaconessenhuis. Toen ik wakker werd uit de verdoving lag ik in de 5de kamer van links op de eerste verdieping. Er zouden nog heel wat ziekenhuizen volgen, een stuk of 8 minstens en meestal was ik niet eens ziek, gebroken botten, en andere gevolgen van roekeloos gedrag. Ik heb wat gekost aan zorg, ik heb mijn premies er wel uit.


Datum: 23-11-2013
Naam: Marjan Levens  
img

Ook voor mij de eerste ziekenhuiservaring. Februari 1953, zaterdags was ik 7 geworden, ´s maandags lag ik in het diaconessen. Wegens onverklaarbare pijntjes overal... Nu zou men zeggen: "Beetje meer bewegen en alles komt goed."
Ik herinner me vooral dat mijn vader elke avond op bezoek kwam en dan molens en zo voor me tekende op een spiksplinter nieuw kladbloc. In de kamer naast mij - zichtbaar door een raam - lagen een broer en zusje die allebei een pijltje in een oog hadden gekregen...


Datum: 07-07-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het verlichte stadsbestuur van Eindhoven heeft wel vaker initiatieven van protestanten dwarsgezeten, o.a. bij het stichten van scholen voor voortgezet onderwijs, een mulo vond men genoeg. Ik heb wel eens gehoord dat de Eindhovense geestelijkheid de komst van Philips in 1891 ook niet zag zitten en waarschuwde voor zedenverval en andere duivelse zaken.