EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4608

Bijdrager:

Jaar:

1971

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

731 Genderbeemd

Straat:

Kasteelweg*

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Kastelen

Onderwerp 3.:

Kasteel van Blaarthem

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De fundamenten van Kasteel Blaarthem

Beschrijving

Op de rhc-site stond hier de volgende tekst bij: Luchtopname van de plaats waar het kasteel Blaarthem heeft gestaan [vierkante aftekening in akker]. Van boven naar beneden loopt de Kasteelweg, van links naar rechts de Blaarthemseweg. Het kanaal betreft het afwateringskanaal. Nu wat eigen commentaar: de foto komt uit 1971. De fundamenten van het kasteel hebben bestaan tot ca 1974(?). In deze wijk is rond 1974-1977 veel gebouwd. Er staan nieuwe huizen en straten op (wijk Genderbeemd), dus hier is niks meer van terug te vinden. Hans Van de Wel. (RHCe 0007743)


Geplaatst op

11-06-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-06-2006
Naam: Anne Troost  
img

Het smalle donkere streepje van rechts naar links boven de Blaarthemseweg is de Gender. Er is van de Kasteelweg nog wel wat terug te vinden, de oude eikenbomen die nog in de Genderbeemd staan. Het vierkant zoals boven omschreven ligt net onder de boerderij van Coppelmans (midden in de lichte akkers) in de donkere akker. Het merendeel van de huizen op de Kasteelweg was eigendom van Coppelmans (de vader van de stichters van de tuincentra). Een beetje links van het begin van de Kasteelweg lag wasserij De Vries aan de Blaarthemseweg. Aan de andere kant van de Kasteelweg, dus rechts het donkere gebouw op het lichte vlak, was wasserij Adelaar of Adelaer ook aan deze kant van de Blaarthemseweg. Rechts van het kanaal ook aan deze kant het eerste pand met de driehoek grond was de opslag van de kolen van Van de Ven en Co. Tegenover de Kasteelweg begon de Ontginningsweg en rechts daarvan lag het terrein van autosloperij Jannes.


Datum: 18-06-2006
Naam: Barry  
img

Mooie foto, maar ik heb wat moeite om me te oriënteren. Ik neem aan dat de A2/E25 in 1971 nog (net) niet was aangelegd? Gaat de weg die naar het noorden loopt richting (nu) Nettorama?
Ik heb als jongetje veel op de akkers tussen de Genderbeemd en de industrie op de Hurk (Daf-garage, Smilde vetsmelterij, Air Liquide) gespeeld. We hebben daar heel wat troep gevonden. Op het veld dicht bij de Smilde (aan de Kasteellaan/weg(?), horizontaal in beeld, aan de zuidzijde van het kasteel) hebben we indertijd alleen maar bakstenen naar boven gehaald. Zouden deze stenen van het kasteel afkomstig kunnen zijn? Dichter bij de Genderbeemd (zuidelijkste punt) hebben we toen een tiental paarden- of koeienschedels gevonden. Ik kan dat niet helemaal plaatsen, omdat op die plaats bebouwing is te zien. Maar nogmaals, ik kan me vergissen in de schaal/oriëntatie.


Datum: 18-06-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb hier 17 jaar in de buurt gewoond en mijn kinderen zijn in de jaren 50 eens thuisgekomen met een natuursteen op een bolderkar, groot 1/2 meter bij 30 cm en 10 cm dik. Op deze steen stond een afbeelding van twee bokken, gevat in een rond raam. Wie weet waar deze afbeelding vandaan komt? Kan dit iets van het kasteel zijn? Omdat het een mooie afbeelding was is hij mee verhuisd naar Tongelre, waar hij 25 jaar bij mij in de tuin heeft gestaan.


Datum: 17-02-2007
Naam: M@r10  
img

Ik weet nog dat mijn broertje in 1974 bij het begin van de bouw van de zogenaamde vlinderwoningen in de Genderbeemd (hoek Sterkenburg/Aldendriel) menselijke botten heeft gevonden op de vermoedelijke begraafplaats van het kasteel en ze mee naar huis nam (ons moeder was hier niet zo blij mee). Wij waren de eerste bewoners van de Oudaen 107 in 1973. Onze ouders hebben ook op de Kasteelweg gewoond in de jaren 50-60. Fam. Van Hout - Fam. Kees de Veth 2x.


Datum: 30-05-2008
Naam: Jaap van Wageningen, Aldendriel 85 (huidige bewoner van kasteel Blaarthem)  
img

In het boekje De kastelen Blaarthem en Gagelbosch bij Eindhoven, staat op blz.16 afb. 4 een gereconstrueerde ligging van het kasteel en kerk van Blaarthem t.o.v. de huidige bebouwing. Dit is helaas onjuist! Door de bovenstaande foto op de latere met de huidige bebouwing te leggen (ref. de nog bestaande boerderij van Coppelmans) ziet men dat het kasteel ongeveer honderd meter naar het westen moet worden opgeschoven! Na het uitbrengen van het boekje in 1996 heb ik dit telefonisch bij Nico Arts gemeld. Helaas is hij hierop nooit teruggekomen. Ik woon nu op deze locatie, en wil graag meewerken aan deze verduidelijking.


Datum: 09-02-2018
Naam: Mathi Prygoda  
img

Barry, de weg naar het noorden buigt af naar de steenfabriek De Koraal (foto 35963) en loopt verder naar de Biezenkuilen. Tegenwoordig ligt daar de Meerenakkerweg (foto 36179).


Datum: 09-02-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Zie ook het commentaar bij foto 11114 en kijk naar andere foto's van de voormalige boerderij van Coppelmans.