EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

44067

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Buiten Eindhoven

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Bijzondere, Bekende Eindhovenaren

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Jef Peels

Beschrijving

Jef Peels (geboren te Aalst op 16 maart 1863  en overleden te Zesgehuchten op 23 juli 1921), echtgenoot van Mie Peels-Van den Broek uit de Aalsterhut. Met zijn kleine gestalte en lange haren leek hij op de baarlijke duivel; hij kon bovendien vloeken als de beste.
De Aalsterhut stond destijds midden op de Leenderhei en was al in de late Middeleeuwen een pleisterplaats voor postkoetsen. Na hun trouwen begon Mie er een herberg voor de vele wandelaars op de heide maar ook voor de teuten was het een bekende pleisterplaats. Later stond het bekend als rovershol.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Aalsterhut nog veelvuldig bezocht door soldaten die op de Leenderhei hun oefeningen hielden, maar vanwege het gebrek aan hygiëne bleven die steeds vaker weg. Mie beschikte namelijk over slechts één glas dat ze met haar duim "schoonmaakte", niet erg hygiënisch dus. Dochter Mina ging met vaatjes bier en repen Kwatta-chocolade naar de militairen toe om zo toch nog wat bij te verdienen. Waarom Jef en Mie ooit getrouwd zijn mag Joost weten want ze konden elkaar niet luchten of zien. Er was elke dag wel ruzie, waarbij fysiek geweld niet werd geschuwd.
De Aalsterhut was een grote bouwval, wat na de dood van Jef en Mie almaar erger werd. De bekende baron van Tuijl van Serooskerken, die alle omliggende gronden al bezat, kocht in 1925 de Aalsterhut over van de kinderen van Jef en Mie, liet deze slopen en liet later de nieuwe Aalsterhut bouwen. De horeca was inmiddels overgenomen door de familie Van den Munckhof, die er tegenover woonde.
Op foto 49351 staan Mie en de dochter Mina. (Red.)


Geplaatst op

10-04-2024

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto