EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4256

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

215 Joriskwartier

Straat:

St Jorislaan

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Koren / Zangverenigingen

Onderwerp 3.:

Jongens- & Mannenkoor, St Joris.

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Jongens- & Mannenkoor St Joris.

Beschrijving

Een statiefoto voor de St Joriskerk van het jongens- en mannenkoor van de St Joriskerk in Stratum. De brede man geheel links was de dirigent en heette Van Vlerken.


Geplaatst op

25-05-2006

Reacties:

Datum: 27-05-2006
Naam: Willy van den Akker  

Wat mooi om dit koor terug te zien. Zelf heb ik jaren gezongen onder leiding van Frits van Vlerken bij het Stratums Mannenkoor. Op deze foto hier boven herken nog enkele personen, onder andere mijn vader Piet van den Akker, die ruim 35 jaar bij dit koor heeft gezongen.


Datum: 25-07-2006
Naam: Paul Meuwese  
img

Volgens mijn herinnering had de heer van Vlerken een hele mooie stem. Klopt het, dat hij ook wel eens het orgel bespeelde tijdens de missen? Hij heeft jarenlang gewerkt voor de Joriskerk. Begonnen bij Pastoor Sikking?
Als raar detail, daar ben ik een jongen voor, reed de heer Van Vlerken in een kleine auto, volgens mij een Ford Anglia.


Datum: 25-07-2006
Naam: Willy van den Akker  

Beste Paul Meuwese, het klopt allemaal. Frits van Vlerken was dirigent en organist van het Sint Joris-koor. Mijn vader heeft er met al zijn broers zeker dertig jaar bij gezongen. Ik mocht op zondagen regelmatig mee op het koor zodat ik de Frits van Vlerken ook jaren heb meegemaakt. Dat Fordje klopt ook want hij woonde in Mierlo.


Datum: 27-07-2006
Naam: Laurens Van De Looy  
img

Zoveel herinneringen komen bij deze foto bovendrijven. Frits van Vlerken was de drijvende kracht van dit koor, hij bespeelde het orgel en gaf de zanglessen (fonetisch) en dirigeerde het koor. Hij had inderdaad jaren een opvallend kleine auto (een DKW). Het koor repeteerde in het parochiehuis aan de Le Sage ten Broeklaan.
Toen ik niet meer bij het koor was, hebben wij als opgeschoten jongens dat kleine autotootje van Frits van Vlerken, op 'n avond tijdens de repetities, eenvoudig opgetild en muurvast klem gezet in het portiek van het parochiehuis. Een postuum sorry aan de heer Van Vlerken is hier op zijn plaats.


Datum: 06-12-2006
Naam: Wilbert Van Gent  
img

In deze kerk is mijn 38-jarige zangersloopbaan begonnen. Deze foto is uit de begin jaren vijftig en hangt volgens mij nog op het koor. Midden links staat Frits van Vlerken. Van hem kreeg ik vanaf 1957 zangles, in 1956 was hij nl. lange tijd ziek geweest. Naast Frits van Vlerken staat dirigent Nol van Gennip en daarnaast Antoon van Bergeijk. Meer namen van de mannen die ik mij nog herinner zijn Toon Bell, Willem Kuijpers die in mijn tijd voorzitter was, Theunis en zijn zoon, Smulders, Sanders en Charles Loots. Na het jongenskoor kwam ik bij het mannenkoor. Samen met Jantje van Doren en Henk van den Boom waren wij de jongste zangers. Begin 1976 ben ik overgegaan naar het kerkkoor van St. Paulus.


Datum: 10-04-2007
Naam: Thieu van Aken  
img

Wat een prachtige foto en wat veel jongens. Van 1953 t/m 1959 ben ik bij het koor geweest. En wat Laurens v.d. Looy schrijft over de auto van Frits van Vlerken is inderdaad waar. We hebben met veel man zijn auto opgepakt, maar ik weet me te herinneren dat we hem in het portiek van de St. Joriskerk gezet hadden. We repeteerden inderdaad op onze vrije woensdagmiddag in het parochiehuis aan de Le Sage ten Broeklaan, waar bij afwezigheid van de heer Van Vlerken kapelaan V.d. Linden (met zijn losse handjes) ook wel eens dirigeerde. Ik ben nu lid van Mannenkoor Lambardi in Helmond.


Datum: 10-05-2007
Naam: Theo Gruijters  
img

Volgens mij is deze foto van 1948, ik sta n.l ook op de foto en in 1949 zat ik op kostschool. De auto die destijds in de gang van het parochiehuis werd gezet, ik was er bij, was een Fiat.


Datum: 11-05-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Ik meen hier op te herkennen (grote foto) Paul Payens (Geldropseweg), Wolfgang Thomassen (Heistraat), Ad van Lieshout (Odastraat) Wim? Bax (begin Leenderweg), Willie de Beer.


Datum: 03-06-2008
Naam: Cor Schenk  
img

Schitterend om deze foto te zien. Ik ben nu 75, maar ben daar als zevenjarig koorknaapje begonnen. Frits van Vlerken gaf je eerst les in muzieknoten. Na 'n jaar of wat mocht je dan mee in de kerk zingen. Pastoor Sikking was de baas, hij had toen vier kapelaans. Later ben ik ook nog bij de mannen gaan zingen. We hadden toen een prachtig koor en zongen meestal vierstemmige missen. We hadden toen het beste koor van Eindhoven. Nol van Gennip was voorzitter en tweede dirigent. Antoon van Bergeijk meen ik secretaris. Het was een mooie tijd. In de tijd van Pasen, Pinksteren en Kerst hadden we het razend druk met al die feestdagen. Helaas door verhuizing moest ik weg.


Datum: 22-09-2009
Naam: F. Teunis  
img

Van latere datum zijn de volgende zangers waarvan ik er al een hiervoor heb horen vernoemen, Charles Loots, maar er waren toen ook nog Ge Koopman, Frans Teunis, Frans v.d. Sommen, Frans Tecklenburg en Jan van Poppel. Op de foto zijn er verscheidene zangers waarvan de naam me niet te binnen wil schieten, maar de volgende namen kan ik nog wel noemen t.w. Toon Bel, Wim Kuijpers, Smulders, vader en zoon Van de Berk, 't Vosje, Sjef van Poppel, Piet Claassen, Harrie Kockelkoren, Rein Dekkers, Hr,.Kruip, Frans van Gennip, broer van Nol de dirigent, Toontje Brouwers, hr. Schats, kapelaan Van Bruggen, Toontje v.d. Linden, Henkelman, Sanders, kunstschilder Van of De Rooij, Jo Teunis .
Frits van Vlerken was directeur-organist en in loondienst van de parochie. Woonde in Mierlo en was ster-leerling van de fameuze Vlaamse docent-organist professor Flor Peeters. Zijn beroep, was piano- en orgelleraar, dirigent van vele mannen-, gemengde en kinderkoren, waaronder De verenigde zangers Eindhoven, Stratums Mannenkoor, tijdelijk Eindhovens Mannenkoor, Mierlo's kinder- en gemengd koor en ga zo maar door.
Hij reed direct na de oorlog een klein Fiatje, de voorloper van de 500 en deze auto had een speciale naam kenmerkend voor het ei-achtige model. Die naam weet ik niet meer. Het was een zeer primitief wagentje en had nog uitslaande richtingpijlen. Binnen moest dat met een knop worden bediend maar die was afgebroken en Frits had door het overblijvende eindje van de stick een spijker geslagen zodat hij tenminste de richting kon aangeven. Frits was bij de nazingers nooit te porren voor een rondje maar nam wel driftig alle aangeboden rondjes in. Nu zou hij nooit meer Mierlo gehaald hebben met het huidige drukker verkeer.


Datum: 26-10-2009
Naam: F. Teunis  
img

De naam van het Fiatje van Frits van Vlerken was de Topolino en deze naam wil men weer gaan geven aan de nieuwe Fiat 500. Dit is een toevoeging op mijn bericht van 22 september 2009.


Datum: 24-01-2017
Naam: Harry Fransen  
img

In de jaren 1960-1970 heb ik vele malen als trompettist meegewerkt tijdens de hoogmissen met de kerkelijke feestdagen zoals Pasen Pinsteren en Kerstmis. Frits van Vlerken was niet alleen koordirigent, maar hij dirigeerde ook orkesten. Frits was een zeer goede en veelzijdig dirigent. Harry Fransen Mierlo, trompettist Philips Harmonie.