EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40662

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Marktstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Marktstraat

Beschrijving

Marktstraat met links o.a. Simon de Wit, Albert Heijn, de Bijenkorf en iets verder het hoge pand van de Rotterdamsche Bank. Daarachter een bouwschutting met een opschrift over slagerij Cleven. Een schilder mocht toen nog gewoon op een ladder aan het werk, in dit geval beveiligd door de de bakfiets dwars op de stoep. Rechts op de hoek met de Markt het pand waar nu KFC is en daarvoor nog net een deel van de gevel van De Gruyter. Aan de lantaarnpaal een reclame voor de bekende winkel Radio Klok, in dit geval voor de grammofoonplaten, maar Radio Klok verkocht ook speelgoed als elektrische treinen en ook geluidsapparatuur en televisies (zie foto 4798). Op de hoek van de Markt en de Nieuwstraat op het dak van het café een grote reclame die nu niet meer kan, voor het vroeger bekende sigarettenmerk Golden Fiction. (Red.)


Geplaatst op

28-03-2021

Reacties:

Datum: 29-03-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

De datum is bij benadering wel te geven. Links op de hoek van de Nieuwstraat en waar de Hermanus Boexstraat zou komen zie ik een schutting waar daarvoor de villa van Boex stond. Als we weten wanneer die afgebroken is, dan hebben we het jaartal. Maar ook de Peugeot 203 geef een indicatie voor de datum, ik denk daarom dat de foto omstreeks 1950 gemaakt zal zijn.


Datum: 30-03-2021
Naam: Ben Brekelmans  
img

De Hermanus Boexstraat ontstond destijds omdat men een verbindingsweg wilde van de Markt naar het 18 Septemberplein. In 1952 begon de gemeente met de doorbraak aan de Marktzijde. De villa van Hermanus Boex werd gesloopt en vier jaar later volgde het pand van Magazijn De Olifant met het oosters uitziende torentje. In 1957 kwam Tom Manders, alias Dorus, om de nieuw ontstane Hermanus Boexstraat feestelijk te openen. De sloop van het pand van Boex zal dus rond 1953 zijn geweest en, zoals Paul al aangeeft, deze foto dateren.
<< Zie foto  4531 voor Tom Manders bij de opening van de straat.  (Red.) >>


Datum: 01-04-2021
Naam: Tini van Rooij  
img

Nou Paul, de foto is wel van later dan de sloop van pand Boex. Ook de Olifant is hier al afgebroken en de Hermanus Boexstraat is al lang en breed aangelegd. De schutting staat daar na afbraak van de slagerij van Cleven die tussen de Olifant en de Rotterdamsche Bank in lag. Op de markt staat een noodwinkel van Cleven. Die is ook te zien op foto 7194. Die foto is 1957 gedateerd, dat zal ook de datum van deze foto zijn.