EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3931

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Orchideeënstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Orchideeenstraat (2)

Beschrijving

Na bijna 75 jaar nauwelijks veranderd. (zie foto 3930). Links zit nu Cafetaria De Orchidee.


Geplaatst op

22-04-2006

Reacties:

Datum: 06-02-2007
Naam: Joep Van De Laar  
img

In dit pand was rond 1955 een groentenwinkel. Ik weet de echte naam niet meer, jammer, de eigenaar had een bult dus werd de winkel genoemd de groentenwinkel de Bult.


Datum: 06-02-2007
Naam: Theo van Baalen  
img

Beste Joep, als je het pand links op de hoek bedoelt, dan woonde daar vroeger (in de 60-er jaren) de familie Dirks (of ik het goed spel weet ik niet). Deze familie had daar een cafetaria. De man had inderdaad een sterk gebogen rug. Wat er daarna met het pand gebeurd is weet ik niet.


Datum: 06-02-2007
Naam: Toon Wernaart  
img

Jullie hebben alle twee gelijk, Tiny Dirks had vroeger op de Aalsterweg een Groentenzaak. Later is hij een groentenzaak in dit bovenstaande pand begonnen, en is daarna in dit zelfde pand een friteszaak begonnen.


Datum: 06-02-2007
Naam: Joep Van De Laar  
img

Beste Theo en Toon, Nu jullie dit schrijven weet ik het weer. Klopt 100%, Dirks was de naam en daarna een friteszaak begonnen bedankt ben ik ook weer bij.
Ik kan het vanuit Shanghai niet controleren wat het nu is.


Datum: 07-02-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Volgens mij was het Tinie Derks i.p.v. Dirks.


Datum: 07-02-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Ik weet wel zeker dat het Tinie Derks was met een e. Hij had een tijdje een kleine open bestelwagen op drie wielen. Het merk weet ik niet meer. Misschien Citroen of Panhard? Met deze wagen ventte hij ook groenten.


Datum: 25-03-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Zelf woonde ik in die tijd in de Gerarduslaan en kwam vaak in dit stukje van de Orchideeënstraat. Ik zie steeds Joep van de Laar. Ik zal het maar een soort pleintje noemen, maar zat daar ook niet een bakkerij van de Laar-Loevendi (ik weet niet of het goed gespeld is) ? Ook was er in het uiterste hoekje een tabakszaak met de naam Pelt. Ik ben al heel lang op zoek naar Ans Pelt, kan iemand helpen ?


Datum: 26-03-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Bakkerij van de Laar-Loevendi klopt. De bakkerij zat dacht ik tegenover deze cafetaria (niet in beeld dus). De dochter Marjolein kom ik nog regelmatig in Tilburg tegen. Ook zij woont al jaren niet meer in Eindhoven.


Datum: 26-03-2007
Naam: Willy van den Akker  

Bakker van de Laar-Loevendie die zat schuin tegenover Tinie Derks op de hoek Anjelierstraat - Orchideënstraat. Daar tegenover op de hoek had je schoenenzaak van Baalen. En in die tijd zat er ook nog kapper Vaesen, waar wij onze haren moesten laten knippen. Deze zat weer naast slagerij Fried Pijnenburg.


Datum: 26-03-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Ja, en tussen schoenenzaak van Baalen en de kapper zat Pelt en die hadden in de voorkamer een tabakszaakje.


Datum: 28-07-2007
Naam: Paul Lintermans  
img

Tussen de tabakzaak en van Baalen zat in de hoek ook nog de Spar.


Datum: 09-08-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Er waren in de Orchideeënstraat nog meer zaken zoals, fotograaf de Winter en de kunstnijverheidszaak van Reijnders.


Datum: 09-08-2007
Naam: Peer Retera  
img

Het pand van Foto de Winter ken ik maar al te goed. Het is nu mijn eigen huis! In de oude winkel heb ik mijn tekenbureau. Heb de glazen winkeldeur gewoon laten zitten. Mevr. de Winter woont recht tegenover mij en is met haar ruime 80 jaar nog een zeer energieke vrouw.


Datum: 16-08-2007
Naam: Jeanne Melters  
img

Heeft die schoenenzaak ook de Nier geheten, of verkochten ze schoenen van dat merk? In Valkenswaard is meen ik een schoenenfabriek de Nier geweest.


Datum: 16-08-2007
Naam: Leo de Wit  
img

Aan de linkse kant van Tinie Derks zat ook nog een snoepwinkeltje. Wij wisten als kinderen precies hoe lang het duurde voor dat de bazin voor in de winkel was als de deurbel ging en hadden dan in de meeste gevallen wel een bakkesvol in onze zak zitten en dan vrijdags weer biechten bij kapelaan Slegers in de Gerarduskerk.


Datum: 17-08-2007
Naam: Paul Lintermans  
img

Dat moet dan van Schijndel geweest zijn. Zij verkochten ook ijs via een raam of deur in de Goudenregenstraat.


Datum: 06-09-2007
Naam: Corrie Rutten-Bartholomeus  
img

Ik ben geboren en tot mijn zeventiende getogen in de Orchideeënstraat, maar het andere gedeelte. Vanuit ons kamerraam keken wij precies zo naar de Geraduskerk als op foto 2. Wij woonden tegenover schoenmakerij De Nier. Van Laar-Loevendie was de bakker op de hoek, drie huizen bij ons vandaan. Kapper Vaessen, van Pelt en slagerij Peijnenburg, plus een groentenboer tegenover waren er ook in mijn tijd 1932-1949. Naast fotograaf De Winter zat ook nog een kruidenierszaak. De naam is me ontschoten. Ik heb nog een foto van het andere gedeelte van de straat toen de sacramentsprocessie erdoorheen trok. Daar zie je de schoenhandel van De Nier op de hoek. Ik zal proberen hem over te mailen.


Datum: 20-02-2008
Naam: Peter de Greef  
img

Was dat kruidenierswinkeltje niet 'Graumans' of zoiets. Ik woonde er op nummer 38 van 1960 t/m 1974. Aan de kant van de Aalsterweg (tegenover Reijnders) zat toen ook nog een drankhandel dacht ik. Later was (is?) dat zo'n manusjevanalles winkel geworden.


Datum: 20-02-2008
Naam: Corrie Rutten-Bartholomeus  
img

Het klopt hetgeen Peter de Greef schrijft. Die kruidenier heette inderdaad Groumans en op het hoekje tegenover lag een drankenhandel met annex om de hoek een tabakszaakje.


Datum: 11-03-2008
Naam: Hans Coenen  
img

Die drankenhandel met om de hoek de tabakszaak waren van de familie Relus (Belgen), een man met 2 vrouwen, die had het dus goed voor elkaar. Na 6 uur kon je achterom je bessenjenever en sigaretten kopen. Je moest daar wel voorzichtig mee wezen, want de politie woonde een paar huizen verder. Achter dit gedeelte van de Orchideënstraat was een veldje waar heel wat voetbalpartijtjes werden gespeeld. Ik herinner me nog de namen van de jongetjes Maas o.a. Jules.


Datum: 11-03-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Hans, het veldje wat ik denk dat jij bedoelt staat op foto 10646. De jongens van Maas die ik ken heten Peter, Jacques en Paul en zij woonden in de Gerarduslaan. Jules Maas ken ik niet.


Datum: 11-03-2008
Naam: Corrie van de Bor  
img

Inderdaad heeft in Valkenswaard de schoenenfabriek van de Nier gezeten. Op de Kruisstraat is er ook nog even een zaak van de Nier geweest.


Datum: 12-03-2008
Naam: Riet Delissen Dekkers  
img

Vlak na de oorlog heeft de winkel van Tinie Derks nog dienst gedaan als kleuterschooltje. Het bestaande gebouw van de zusters in de Seringenstraat was toen als ziekenhuis in gebruik. Weet iemand daar nog iets meer van?


Datum: 12-03-2008
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

De schoenenzaak van de Nier was de Nirva, deze heeft tot 1976 op de Kruisstraat gezeten.


Datum: 16-03-2008
Naam: Hans Coenen  
img

Er was tussen de Gerarduslaan en de Orchideeënstraat nog een veldje tussen 2 grote loodsen, één was er van de Citygarage en de andere van Dijkstra verhuizingen en daar op dat veldje werd vaak gevoetbald o.a. door de jongens van Maas uit de Orchideeënstraat. Dus dat waren niet de jongens van Maas Makelaarskantoor Peter Jacques en Paul uit de Gerarduslaan. Die woonden wel schuin bij Hans Coenen tegenover op nummer 14.Ook Vorstenbos en Reynders uit de Orchideeënstraat deden vaak mee.


Datum: 16-03-2008
Naam: Truus van Rooij -Sanders.  
img

Ik herinner mij ene Rob Maas die bevriend was met mijn neef Jan Sanders uit de Orchideeënstraat.


Datum: 17-03-2008
Naam: Peter de Greef  
img

Ik herinner me ook nog vaag, dat er een keer 's nachts brand was in 'die loodsen'. De gasflessen welke daar in stonden kwamen boven het dak uit geschoten toen ze explodeerden. Het zal om en nabij 1962 / 1964 zijn geweest denk ik.


Datum: 17-03-2008
Naam: Henk Meelen  
img

Hier heeft ook nog de Petria-bar gezeten met daarnaast een friteszaak, ik dacht van Jan Manders.
Aan de overkant in de hoek zat stomerij Magiclean.


Datum: 17-03-2008
Naam: Paul Lintermans  
img

Links heeft ook nog enige jaren een Chinees restaurant gezeten, gedreven door de fam. Tsui. Zij zijn later naar de Pioenroosstraat verhuisd en daarna naar Rotterdam.


Datum: 07-05-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

Voor de schoenenzaak van Van Baalen (de Nier), zie foto 13565.


Datum: 07-03-2012
Naam: Henny van Bergeijk  
img

Wij woonden op nr. 22 naast bakker van de Laar Loevendie.
In de oorlog is Henk van de Laar getroffen door een scherf van een bom?
Mijn broer Tonny stond er toen naast. Guus van Huijgevoort is nog ooit met zijn hoofd aan de poort van de jongensschool blijven hangen. Het kruidenierswinkeltje heette inderdaad Graumans.En je had ook nog een tabakszaak van Reisingen? Daar kochten wij altijd stiekem sigaretten genoemd: blazertjes. Het pleintje was altijd een verzamelpunt. Mijn vader Toon van Bergeijk heeft nog een film gedraaid op het schoolplein en was altijd Sinterklaas. Maas, hadden die niet een verhuisbedrijf achter in de loods? Van Daal had ook een verhuisbedrijf die woonde op het Gerardusplein.


Datum: 12-08-2015
Naam: H de Kimpe  
img

Aan de rechtse kant autobeklederij Peeters.
Naderhand Cools autobekleders.


Datum: 13-08-2015
Naam: Corrie Rutten-Bartholomeus.  
img

Na het lezen van de reactie van Henny van Bergeijk op 7 maart 2012 wil ik haar eens vragen of zij weet waar Renee Derkx is gebleven, die woonde tussen het snoepwinkeltje en Tiny Derks in? Wij zijn n.l. praktisch buren geweest. Naast jullie woonde Oosterbaan en dan kwam de fam. Bartholomeus. Ik zoek al heel lang naar Renee.