EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

38646

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Buiten Eindhoven

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Jeugdorganisaties / Scouting

Onderwerp 3.:

Scouting, Groep 1 Hopman Fens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Scouting

Beschrijving

De hopman van deze groep padvinders was een lid van de familie Fens. De foto komt uit de collectie familie Fens. De locatie en het jaar zijn tot nu toe onbekend.
 


Geplaatst op

31-12-2018

Reacties:

Datum: 02-01-2019
Naam: Tini van Rooij  
img

De hopman was Anton, of Ton, enige zoon van deze notarisfamilie.


Datum: 04-01-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Padvinders bevonden zich doorgaans in de bossen, dus dit kan in de uitgestrekte omgeving van Eindhoven zijn. Commentaar bij foto 31023 suggereert dat het misschien de bossen van Fens zelf waren, voorbij de Floralaan. Of hopman Fens zelf op de foto staat, is onduidelijk, maar wel waarschijnlijk, aangezien dit een familiekiekje is. Ton Fens was van 1888, dus de datering is dan van jaren 1920/'30(?). De kleding van "de burgers" sluit daarbij aan. De padvindersgroep kreeg na 1945 de naam "Hopman Fens".


Datum: 06-01-2019
Naam: Antoon Franse  
img

Eindhoven? Ik zie tramrails in de weg en een bovenleiding voor een elektrische tram.


Datum: 08-01-2019
Naam: Tini van Rooij  
img

Anton Fens was ook amateurfotograaf, getuige de vele foto's uit hun nalatenschap. Ik denk dat hij deze foto heeft gemaakt bij de wereldjamboree in 1937 in Vogelenzang. Na wat gegoogle vond ik dat de tram vanuit Haarlem slechts tot Bennebroek kwam, zodat de scouts nog een halfuurtje moesten lopen. Ik neem aan dat deze foto in Bennebroek is genomen. Ongetwijfeld bevinden zich Eindhovense scouts in de groep, uiteraard achter de Nederlandse vlag.


Datum: 08-01-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Antoon, scherp opgemerkt! Behalve een elektrische tram kan het wellicht ook een gewone spoorlijn zijn. In elk geval niet in de omgeving van Eindhoven.


Datum: 09-01-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Dit moet welhaast zeker de door Tini gememoreerde tramlijn zijn. Scouts zijn waarschijnlijk net uitgestapt in Bennebroek en wandelen in het gelid naar Vogelenzang. Toen was er nog aanmerkelijk meer bos in die omgeving. Het is in elk geval niet bij het NS-station Vogelenzang-Bennebroek, want die spoorlijn was toen al dubbelsporig.


Datum: 10-01-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Eric, even een vraagje over 'Hopman Fens'. Ik zat vanaf 1950 bij de Roode Vlam, en wij hadden de beschikking over het bosperceel van Fens dat gelegen was tussen de Pasteurlaan en Eikenburg. Tussen de huizen aan de rechterkant van de Pasteurlaan was een onderbreking waar een pad op aansloot dat langs de voorkant van dat bosperceel liep. Weet jij of de Roode Vlam wellicht een voortzetting was van de troep die eerst naar Fens was genoemd?


Datum: 14-01-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Paul, dat weet ik niet; ik heb in Eindhoven nooit bij de scouting gezeten. Ik zie wel dat de groepen Hopman Fens en Roode Vlam bij één organisatie horen. Of dat in jouw tijd ook al zo was, is mij niet bekend.
Voor de website van scouting Stratum klik HIER.


Datum: 18-01-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Dank Eric. Ik wist dat de Roode Vlam bij de neutrale padvindersorganisatie hoorde. Ik dacht dat die als aanduiding de afkorting NPV of NPG voerde, van Nederlandse Padvinders Vereniging of Gilde. Dit ter onderscheid van o.a. de katholieke organisatie in het toen nog zeer verzuilde Nederland. Ik heb nieuwsgierig naar de foto's gekeken, maar helaas geen enkele uit mijn tijd. In mijn tijd heb ik nooit gehoord van Hopman Fens als padvindersgroep, maar ik wist wel dat Fens junior iets met de padvinderij te maken had (gehad).