Fotonr.: 37836
Bijdrager Ties van den Berge
Jaar: 1968
Locatie 1.:Tongelre |321 Doornakkers-West |St Josephlaan
Locatie 2.: Tongelre |321 Doornakkers-West |Poeijersstraat
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Tongelre, St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Interieur St. Josephkerk Tongelre

Beschrijving 14 september 1968. Interieur van de St. Josephkerk Tongelre aan de Poeijersstraat. De opname is van Foto Radar en is gemaakt tijdens onze huwelijksmis. De voorganger is kapelaan Jo van Kessel, die later pastoor werd in Stiphout.
Geplaatst op 21-10-2017

Reacties

Datum: 22-10-2017
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

Prachtige kerk, voel nog steeds de sfeer en er draait zich weer een hele film af in gedachten. Elke ochtend half acht kindermis in de zijbeuk, links van hoofdaltaar. Aan een kant de jongens en aan de andere kant de meisjes. Eerste H. Communie, Plechtige Communie, Vormsel, vastentijd, Mariamaand en vakjes op kaart kleuren op de dagen dat je de kindermis had bijgewoond (werd je op school wel op gecontroleerd met de vraag welke kleur kazuifel priester droeg), aflaten verdienen, eerste hakjes onder schoenen dus achteraan zitten en heel lang klik-klak kunnen lopen naar communiebank, op knieën op communiebank met handen onder witte doek, biechten, met voor meisjes muts op of haarband in, de vele zondagsmissen en het ophalen kerkengeld en bankengeld (geld in schaal en in fluwelen zak aan stok, maar ook afrekenen bij man met klein zakje geld op de hand), askruisjes halen, Blasiuszegen, kruisweg lopen, op zondagmiddag naar het lof, processielopen als engeltje met je communiejurk aan. Tjonge jonge, ik geloof dat ik meer in de kerk was dan thuis ...
Overigens niks mis mee hoor met die tijd, toen school en kerk nog als een rode draad door mijn jeugd liepen. (Speeltuin hoorde daar trouwens ook bij.)